Моара Домняскэ (Moara Domnească) — село в составе коммуны Виишоара Глодянского района. Расположено в 17 км от города Глодяны и 150 км от Кишинева. По данным переписи 2004 года, в селе проживают 506 человек. Первое документальное упоминание о селе Моара Домняскэ датируется 1812 годом.
Читать далее
Комментарии
(7)"Suntem zăpăciţi, nu mai ştim ce voim, ce să facem, ce să primim, ce să respingem, în cine să ne încredem; nu ne mai înţelegem şi nu ne mai auzim unii pe alţii: ne trebuie o idee care să ne limpezească toate capetele şi care să ne împreune pe toti la lucru (...) De aceea alungaţi turma acestor netrebnici care nu muncesc nimic şi n-au nimic şi vor să trăiasca ca oamenii cei mai bogaţi; ei nu ştiu nimic şi vor să vă înveţe copiii şi n-au destulă minte pentru a se economisi pe sine şi vor să va economisească pe voi toţi."
Catre anul 1880 Eminescu devenise deja foarte incomod, căci era
1insufletea dezbaterea publica si totodata izbea necrutator „iresponsabilitatile factorilor politici, afacerismele, demagogia si logoreea paturii superpuse“. Pe scurt, un ziarist de marca, o voce puternica, un spirit radical si incomod. Mihai Eminescu avea o functie publica foarte importanta ca redactor-sef al ziarului Timpul, care era organ oficial al Partidului Conservator. Maiorescu – la organizarea Partidului Conservator – a aratat clar pozitia lui Eminescu: „Cei 10 capi ai lui, si al 11-lea, domnul Mihai Eminescu, redactor la ziarul Timpul“.2Eminescu duce campanii de presa dedicate chestiunii Basarabiei, critica aspru Parlamentul pentru instrainarea Basarabiei, este intransigent atat fata de politica de opresiune tarista (,,o adanca barbarie“) cat si fata de cea a Imperiului Austro-Ungar si, totodata, isi acuza colegii, fruntasii conservatori, ca participa la infiintarea de institutii bancare in scop de specula. Situatia sa la ziar devine critica in 1880, mai ales dupa ce ataca proiectul de program al Partidului Conservator, lansat de Maiorescu,P.P Carp, inalt fruntas conservator, devine ambasador al liberalilor la Viena si cere sa i se puna surdina lui Eminescu (intr-o scrisoare catre Titu Maiorescu ii atrage atentia: „si mai potoliti-l pe Eminescu!“). Scarbit, acesta protesteaza: ,,Suntem barbati noi sau niste fameni, niste eunuci caraghiosi ai marelui Mogul. Ce suntem, comedianti, saltimbanci de ulita sa ne schimbam opiniile ca camasile si partidul ca cizmele?“ Ca urmare, in noiembrie 1881 Eminescu este inlocuit de la conducerea Timpului, este retrogradat, iar noul redactor-sef il ataca pe Eminescu in chiar ziarul pe care acesta il condusese etc.
4. A fost spionat de austro-ungari şi rusi, petnru ideile pe care le impartasea si pentru societatile create...
5 a fost interzis si a inceput campania de denigrare a lui la care ar fi luat parte si "prieteni", i s-a facut perchezitie, i-au fost luate manuscrisele, notele etc... de catre Titu Maiorescu si abia peste 10 ani acesta le-a donat muzeului de literatura.
6. Si apoi diagnoza dubioasa, autopsia, marturiile par a fi scorneli...
Multe semne de întrebare avem! Si putine adevaruri. Cert e ca ne-a fost rapit Eminescu nu numai o singura dată...
Eminescu trebuie neaparat reabilitat, mai ales in manualele scolare si trebuie studiat din talpa ca sa putem vedea cum a vrut Marele Eminescu dincolo de cuvinte...