Cuporani este un sat din cadrul comunei Tigheci, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Leova și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 282 de oameni. Satul Cuporani a fost menționat documentar în anul 1835.
Read moreCalendar of events
-
10815
-
1


Cioburciu, UTA din stinga Nistrului
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1753
- Populația:
- 7900 locuitori
Cioburciu este un sat și comună comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Slobozia și la 83 km de Chișinău. Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1753.
[top]Populația
Populaţia satului Cioburciu alcătuia 7900 de oameni în anul 2010.
[top]Istoria localitații
Satul Cioburciu a fost menționat documentar în anul 1753. Denumirea satului apare în actele oficiale şi ca Ciaburci, Cioburciu, Ciuburciu, Ciubruci. Anul 1753 este considerat oficial drept an al fondării satului. Cu mult timp înainte de această dată, aici se afla o aşezare omenească, iar locul acesta era cunoscut chiar înainte de era creștină. Potrivit legendei, în secolul al VI-lea î.Hr. anume pe aici şi-a trecut trupele peste Nistru regele persan Darius I. Istoricii nu au ajuns la consens, în ce priveşte data definitivă a fondării satului, toţi, însă, ţin să sublinieze localizarea geografică neobişnuită a satului ‒ loc de trecere convenabil. În plus, Nistrul formează aici un braţ ‒ Turunciuc, în care se revarsă aproximativ 60% din apa sa. Una dintre cele mai verosimile versiuni ale fondării aşezării sună astfel: cîteva familii din satul Cioburciu, raionul Ştefan Vodă, aflat pe malul drept al rîului, au fugit peste Nistru de invadatorii turci și au fondat dublura satului pe malul stîng. În 1859 г. satul număra 2123 de locuitori în 457 de gospodării. Cu timpul satul crește și se dezvoltă, astfel încît către anul 1896 în cele 880 de gospodării din Cioburciu își duceau traiul 4989 de locuitori. În sat a fost ridicată o biserică din piatră cu hramul Acoperămîntul Maicii Domnului, școala de alfabetizare, 4 prăvălii. Potrivit recensămîntului din 1897 satul avea deja 5122 de locuitori. Sătenii se ocupau de comercializarea fructelor, cultivînd în livezi mere, pere, gutui, caise, prune, cireșe, cultivau vița de vie. Deasemenea se cultiva cînepa din care se producea în cantități mari pînză. În perioada sovietică în sat au fost organizate șase gospodării colective. În anii `60 ai secolului XX gospodăria colectivă „Lenin” devine o unitate economică prosperă, devenind una dn primele 10 gospodării colective din RSSM. În sat au fost deschise cîteva școli, 2 cluburi cu instalație cinematografică, biblioteci, Casă de deservire socială, oficiu poștal, grădinițe, magazine, Muzeu, un parc deosebit de frumos. Întregul său concept este construit pe simbolismul complex al unităţii elementelor de bază ale naturii - apă, pămînt (piatră), lumină (foc), unite de spiritul etern al artei.



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.