Huzun este un sat din cadrul comunei Micleuşeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Strășeni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 296 de oameni. Satul Huzun a fost menționat documentar în anul 1878.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
|
16 compatrioți de-ai noștri s-au învrednicit de cea mai înaltă distincție militară
16 compatrioți de-ai noștri s-au învrednicit de cea mai înaltă distincție militară a Marelui Război pentru Apărarea Patriei.
1. Serghei Bolgarin. S-a născut la 10 octombrie 1925 în satul Corotnое, raionul Slobozia al RSSM, într-o familie de țărani. La 25 iunie 1944 în lupta pentru satul Șarki (Shirki) raionul Bogușevsk a distrus o mitralieră a inamicului și 25 de fasciști, luînd 3 soldați în prizonierat. Prin decretul din 24 martie 1945 a fost distins cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice.
2. Vladimir Bocikovski. S-a născut la 28 iunie 1923 la Tiraspol, într-o familie de slujbași. Membru al PCUS din 1943. A absolvit școala de zece ani. Prin decretul Sovietului Suprem al URSS din 26 aprilie 1944 pentru performanțele misiunilor comandamentului, pentru curajului și eroismul manifestat căpitanului Vladimir Alexandrovici Bocikovski i-a fost acordat titlul de Erou al Uniunii Sovietice cu înmînarea Ordinului Lenin și Medaliei "Steaua de Aur» (№ 2409).
3. Fiodor Jarcinski. Născut la 19 iunie (1 iulie – după stil nou) 1914 în satul Rașkov, raionul Camenca, Moldova într-o familie de țărani. La 21 aprilie 1945 în timp ce se afla în misiunea de cercetare prin preajma orașului Treuenbrietzen (Germania), a fost primul care a descoperit lagărul de concentrare. În rezultatul acțiunilor curajoase ale cercetașilor au fost eliberați patru mii și jumătate de oameni. Prin Decretul Sovietului Suprem al URSS din 27 iunie 1945 locotenentul major Jarcinski Fiodor a fost decorat post-mortem cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice.
4. Ivan Coval. Născut la 28 mai 1920 în satul Camenca, într-o familie de muncitori. Trecînd Niprul, în lupta pentru capul de pod din apropierea satului Domotkanîi, raionul Verhnedneprovsk, regiunea Dnepropetrovsk, Ucraina pe data de 5 octombrie 1943 unitatea militară a sergentului Coval a distrus tancul inamic și a deschis focul din mitralieră asupra infanteriei. Prin decretul Sovietului Suprem al URSS din 26 octombrie 1943 lui Coval Ivan i-a fost acordat titlul de Erou al Uniunii Sovietice cu înmînarea Ordinului Lenin și Medaliei "Steaua de Aur " (№ 1370).
5. Stepan Colesnicenco. Născut la 24 decembrie 1913 în satul satul Hîrtop, în prezent: raionul Grigoriopol, într-o familie de țărani. Pînă la mijlocul lunii iulie 1943 locotenentul Colesnicenco a efectuat 114 zboruri reușite, a purtat 24 de lupte aeriene, a doborît personal 16 avioane, iar în grup − 4 avioane ale inamicului. Prin decretul Sovietului Suprem al URSS din 2 septembrie 1943 pentru curaj și eroism locotenentului Stepan Colesnicenco i-a fost acordat titlul de Erou al Uniunii Sovietice.
6. Nichita Lebedenco. S-a născut la 28 mai 1899 în satul Ceaicovca în prezent raionul Liubașevski, regiunea Odesa a Ucrainei, într-o familie de țărani. A locuit în satul Chircenii Noi, în prezent satul Lebedenco, raionul Cahul, Moldova. El a fost comandatul Corpului 33 al Pușcașilor de Gardă. Pentru conducerea eficientă, dar și pentru curajul și eroismul manifestat în lupte prin decretul Sovietului Suprem al URSS din 23 septembrie 1944, generalului-locotenent Lebedenco Nichita i-a fost acordat titlul de Erou al Uniunii Sovietice.
7. Șabsa Mașcauțan. S-a născut la 6 ianuarie 1924 în Orhei în familia unui zugrav. El a fost distins cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice, prin Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 27 iunie, 1945 cu decernarea Ordinului Lenin și a Medaliei "Steaua de Aur» №4567) pentru eroism și bărbăție manifestate în lupta pentru luarea Berlinului, în raionul Kummersdorf la 25 km sud de Berlin, pe 29 aprilie 1945.
8. Mihail Pavloțchi. S-a născut la 5 februarie 1922 în or. Tiraspol. A fost distins cu titlul de Erou al Uniunii Sovietice prin Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS № 3355 din 16 octombrie 1943 pentru eroismul manifestat la traversarea rîului Nipru în apropiere de satul Comarin, raionul Braghin, regiunea Gomel.
9. Mihail Plugariov. Născut la 3 (16) Septembrie 1912 în orașul Balta, în prezent regiunea Odesa (Ucraina), într-o familie de muncitori. Prin Decretul Sovietului Suprem al URSS din data de 17 noiembrie 1943 pentru bărbăție, curaj și eroism, manifestate în lupta împotriva invadatorilor naziști, sergentului major Plugariov Mihail i-a fost decernat titlul de Erou al Uniunii Sovietice cu înmînarea Ordinului Lenin și Medaliei "Steaua de Aur" (№ 2167).
10. Serghei Polețchi. S-a născut pe data de 12 (25) Septembrie 1907 în or. Bender. Comandantul de artilerie al 16-lea Corpului de Gardă al Pușcașilor (al armatei a 11-ea, a celui de-al 3-lea front bielorus) colonelul Serghei Polețchi s-a remarcat în mod deosebit în timpul operației ofensive Prusia Răsăriteană din 1945, dar mai ales în luptele de luare cu asalt ale or. Königsberg în prezent - Kaliningrad). A fost grav rănit în una din lupte.
11. Ion Soltîs. S-a născut în toamna anului 1923 în satul Cuzimin, raionul Camenca, Republica Moldova în familia unui păstor. În lupta din 11 februarie 1945 în timpul ruperii defensivei inamicului în preajma localității Luisenthal de pe rîul Bobior (la 14 km spre nord de or. Boleslaveț, Polonia), a trecut înot rîul unul dintre primii, acoperindu-și cu foc camarazii la trecerea rîului. În lupta pentru Luisenthal a aruncat cu grenade nimicind tunul inamicului. Însă un alt tun, amplasat în buncăr, a continuat să tragă. Soltîs, fiind rănit deja, și-a adunat ultimele sale puteri și a închis ambrazura cu corpul său.
12. Grigori Sorochin. Născut în anul 1914 în Siberia, apoi s-a mutat cu traiul în Moldova. La sfîrșitul lunii martie 1945 aproximativ două zeci de tancuri inamice s-au apropiat de pozițiile noastre și au început să tragă direct în soldații, aflați în tranșee. În acel moment Sorochin, împreună cu efectivul său au ieșit din tranșei și au reușit să ajungă la tun. Au nimicit trei tancuri. Pe parcursul unei zile și jumătate ochitorul Sorochin nu a lăsat tunul nici un minut și a reușit să contracareze 13 contraatacuri ale fasciștilor. Grigori Mihailovici așa și nu a aflat că pentru acea luptă i-a fost conferit titlul de Erou al Uniunii Sovietice. El a murit în aprilie, la periferia Berlinului.
13. Gheorghi Cernienco. Născut la 25 decembrie 1907 la Tiraspol, într-o familie de muncitori. Prin Decretul Sovietului Suprem al URSS din 24 iulie, 1943 pentru îndeplinirea excelentă a sarcinilor de luptă, parvenite de la comandament, în luptele împotriva invadatorilor naziști și pentru manifestarea bărbăției și eroismului maiorului Cernienco Gheorghi i-a fost conferit titlul de Erou al Uniunii Sovietice, cu înmînarea Ordinul Lenin și Medalia "Steaua de Aur" (№ 1048).
14. Anatoli Soсolov. S-a născut la 2 decembrie 1911, la Chișinău, într-o familie de muncitori. Comisar de batalion al Escadrilei a 5 a Regimentului Aviației de Vînătoare al Frontului Kalinin. În timpul războiului cu finlandezii albi Anatoli Socolov a participat nu odată la luptele aeriene și a fost decorat cu Ordinul Steaua Roșie.
15. Piotr Verșigora. S-a născut la 16 mai 1905 în satul Severinovca, raionul Rîbnița într-o familie de profesori rurali. Participant activ la mișcarea de partizani din Ucraina, Belarus, Polonia, comandant al Primei Divizii de Partizani ucraineni, general-maior. Prin Decretul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 7 august 1944 pentru raiduri de succes și merite deosebite în dezvoltarea mișcării de partizani din Ucraina, generalul-maiorului Verșigora Piotr i-a fost conferit titlul de Erou al Uniunii Sovietice și înmînate Ordinul Lenin și Medalia "Steaua de Aur" (№ 4324).
16. Pavel Șerbinco. Născut în anul 1904 la Tiraspol, într-o familie de țărani. Prin Decretul Sovietului Suprem al URSS din 25 octombrie 1943 pentru îndeplinirea excelentă a sarcinilor de luptă parvenite din partea comandamentului pe frontul luptei cu invadatorii naziști și pentru curajul și eroismul manifestate locotenent-colonelul Șcerbinco Pavel a primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice și i-au fost înmînate Ordinul Lenin și Medalia "Steaua de Aur" (№ 6629).
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
- Шенген только на бумаге: Болгария вводит временный пограничный контроль с Румынией
- Каким видит решение проблемы нелегальной иммиграции Ангела Меркель
- В Нью-Дели официально открылось посольство Молдовы в Индии
- Какое место занимает молдавский биометрический паспорт в рейтинге самых сильных паспортов в мире
- Визит Попшоя в США: Молдова откроет консульство в Чикаго
- Румыния и Болгария станут полноправными членами Шенгенской зоны с 1 января 2025 года
- Лечит более 50 болезней: этот супер чай способен убивать паразитов и очищает организм от шлаков!
- Виракоча – белый бог индейцев (+Фото)
- Пырей — это злостный сорняк, который Господь дает нам буквально под ноги для нашего лечения
- А что я один могу сделать?
- Когда начинаешь жить в гармонии с природой...
- Игрушки-уроды - зачем мы их покупаем?
© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)