Sîrcova este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sîrcova și Piscărești. Satul Sîrcova este situat la o distanță de 20 km de orașul Rezina și la 107 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1821 de oameni. Satul Sîrcova a fost menționat documentar în anul 1638.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
365 de ani de la bătălia de la Finta
![]() |
Foto: wikimedia.org |
Astăzi se împlinesc 365 de ani de la bătălia de la Finta, care a avut loc la (17/27 mai 1653) între oștile domnului Moldovei, Vasile Lupu (1634 – 1653) și ale domnitorului Valahiei Matei Basarab (1632 – 1654).
Întreaga domnie a lui Vasile Lupu a trecut sub semnul rivalității personale și a confruntării cu Matei Basarab. Relaţiile tensionate dintre cei doi, cauzate, între altele, și de dorinţa lui Vasile Lupu de a-şi vedea fiul pe tronul Valahiei, au dus la campania din 1653, cînd Matei Basarab şi principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi II (1648 – 1660), au încercat îndepărtarea lui Vasile Lupu de pe tronul Moldovei.
La 25 martie 1653, armata lui Gheorghe Rákóczi II împreună cu oștile muntene au pătruns în Moldova şi au reușit să-l înlocuiască Vasile Lupu cu Gheorghe Ştefan. Fostul domn găsește sprijin la ginerele său, Timuş Hmelniţki, fiul hatmanului cazacilor zaporojeni, cu ajutorul căruia revine şi învinge la Popricani oastea lui Gheorghe Ştefan şi Ioan Kemény (1 mai 1653), recăpătîndu-şi tronul. Vasile Lupu, dornic de răzbunare, cu aprobarea marelui vizir a continuat campania în Valahia, unde se retrăsese Gheorghe Ştefan, cu această ocazie dorind să-l înlocuiască pe Matei Basarab cu unul dintre fiii săi.
Bătălia s-a dat la Finta, la jumătatea drumului dintre Bucureşti şi Tîrgovişte, la 27 mai 1653. Vasile Lupu avea o armată de 24 000 de oșteni, dintre care 12 000 de cazaci, 8 000 de moldoveni, iar restul, mercenari germani, în timp ce Matei Basarab a aruncat în luptă 30 000 de oameni, majoritatea mercenari – „oaste mare, alcătuită din unguri, sîrbi, greci albanezi, bulgari şi turci”, scrie Paul de Alep, un arhidiacon din Siria care călătorea în Moldova și a lăsat o descriere amplă a acelor evenimente. Matei Basarab a plasat pedestrimea în centru şi cavaleria pe flancuri. Timuş Hmelniţki a refuzat să atace odată cu oștenii moldoveni, considerînd că aceștia trebuie să atace primii. Inițial muntenii au bătut în retragere, însă spre seară, o ploaie puternică udă praful de puşcă al cazacilor, făcîndu-le inutilizabile armele de foc. Iată cum descrie Paul de Alep acel moment: „tunete, fulgere, trăznete, ploaie şi grindină mare ca pietrele, asupra oastei lui Vasile şi a cazacilor, căci vântul le era potrivnic. Însă moldovenii au trădat şi ei şi au fost învinşi iar cazacii nu-şi mai puteau slobozi puştile din cauza ploii mari. Atunci oastea munteană a descărcat asupra lor lovituri de tun şi de puşti şi i-a atacat. Moldovenii au fost primii care au luat-o la fugă, urmaţi de cazaci care s-au întors învinşi, pe când muntenii, urmărindu-i cu sabia la şold, i-au măcelărit cumplit. A fost un ceas de jale. Muntenii n-au încetat să-i nimicească timp de trei zile, luînd pe mulţi în prinsoare”.
Coaliţia moldo-cazacă a lăsat pe cîmpul de luptă circa 4 000 de morţi, 5 – 7 000 de prizonieri, 16 tunuri şi alte bunuri.
Principala urmare a biruinţei de la Finta o constituie reluarea domniei de către Gheorghe Ştefan şi înlăturarea definitivă a lui Vasile Lupu, cu sprijinul lui Matei Basarab şi al lui Gheorghe Rákóczi II, în cadrul unei noi campanii în Moldova.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- Как естественным способом поднять уровень гемоглобина
- Формирование женственности: вызов нашего времени
- Вода как дух: этнобиология родников, рек и источников
- Как омолодить кожу с помощью кокосового масла и соды: простой рецепт (+Видео)
- Переход к здоровому питанию может быть лёгким и естественным, если следовать этим 11 простым рекомен…
- Природа, вплетённая в ткань: этнобиология одежды



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(1)