Selişte este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Selişte și Păruceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2836 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1420.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
|
Doi francezi promovează turismul moldovenesc și produsele autohtone în Europa (Foto)
Ce-și spune un francez atunci cînd își plănuiește vacanța? „O călătorie în Moldova, de ce nu?", cel puțin aceasta ar fi ținta afacerii a doi francezi care au hotărît acum un an să fondeze o agenție de turism prin care să aducă turiști din Franța în Moldova. „Aici mă simt bine, în siguranță", ne-a povestit Robin, care a descoperit Moldova prin intermediul unui program de voluntariat acum trei ani, atunci cînd a decis că vrea să rămînă aici pe un termen nedefinit. Întîlnind-o pe Carine, actuala sa asociată, au pus la cale ideea de a fonda o agenție ce are drept scop promovarea turismului moldovenesc în Franța, ca ulterior să deschidă și un magazin unde se vînd doar produse autohtone moldovenești.
„Asta e, dacă toată lumea ia rutiera – o poți lua și tu"
Robin Koskas are 29 de ani și vine din Montpellier, Franța. A descoperit Moldova în urmă cu 3 ani, atunci cînd se înrola ca voluntar în cadrul Serviciului de voluntariat european. Venea în Moldova într-o seară friguroasă de octombrie. Mai fusese aici cu încă doi ani în urmă, într-o scurtă călătorie de trei zile cînd luase un tren de la București pînă la Chișinău, timp în care a reușit să descopere puțin din orașul capitală. „Cînd mi s-a oferit șansa să vin să trăiesc aici, am acceptat și niciodată nu am regretat", ne-a spus el.
În prima seară ajungea să stea într-un mic apartament de la Ciocana alături de o familie gazdă, acolo unde avea să-și petreacă următoarele luni pînă a decis să închirieze un apartament singur. Prima noapte avea să fie una de-a dreptul cutremurătoare, moment în care a simțit la propriu primul cutremur din viața sa. Primele încercări de a vedea și a cunoaște Chișinăul au trecut prin Ciocana. „La început am fost pierdut un pic, probabil este experiența oricărui străin care ajunge la Ciocana și trebuie să meargă în centru cu rutiera. Este o provocare inițial, după care începi s-o înțelegi și asta e – dacă toată lumea ia rutiera, atunci o poți lua și tu.
Fotojurnalist în zonele de conflict
În Franța a studiat Științe politice, dar a făcut și un pic de fotojurnalism. Acest hobby l-a condus pe terenul multor scene de conflict de unde făcea fotoreportaje, precum au fost evenimentele recente din Ucraina. Atunci cînd a venit în Moldova pentru voluntariat, a lucrat timp de 8 luni la Centrul de Jurnalism Independent. „În perioada voluntariatului eram mai mult un fotoreporter. Am făcut fotografii în Tiraspol inclusiv. Fiind un străin care trăiește în Moldova, eram interesat de țară dar și de împrejurările acesteia, printre care și Transnistria. Noi, străinii, vrem să o vedem. Auzisem cîte ceva despre, dar nu știm de fapt nimic, iar fiind în Moldova nu este atît de complicat să te duci acolo.
Doi francezi încep o afacere în Moldova
În Moldova, Robin a întîlnit-o pe Carine Rouvier, care este stabilită cu traiul la Paris și vine în Moldova o dată în lună. În Franța deține o companie ce se ocupă cu înlăturarea azbestului. Carine a descoperit Moldova 10 ani în urmă datorită unor angajați moldoveni care lucrează în compania sa și care obișnuiau să-i aducă de fiecare dată, din vacanțele petrecute în Moldova, bomboane de la Bucuria. În acest fel, Carine a fost motivată să vină să vadă Moldova, țară de care s-a îndrăgostit ulterior.
Tot pe tîrîm moldovenesc, cei doi francezi au hotărît că vor să facă ceva aici. „Voiam să promovăm țara prin turism și prin ceea ce Moldova produce. Ne-am întîlnit și Carine a avut această idee, pe care a decis să o implementăm."
După trei ani de lucrat și trăit aici, Robin a descoperit viața și stilul de trai al moldovenilor: „Am descoperit vinul moldovenesc și drumul acestuia, iar aici mă refer la vinării, beciuri, pe care acum vrem să le promovăm cît mai mult în Franța. Da, sîntem francezi și sîntem interesați de vin. Și vouă vă place vinul. Deci, am înțeles că există o mare conexiune între aceste două popoare. Din păcate francezii nu știu asta, motiv pentru care noi încercăm să promovăm cît mai mult faptul că Moldova este plină de comori ascunse".
În această vară 15 francezi vor vizita Moldova
Agenția „Pourqois Pas" a fost fondată în urmă cu mai mult de un an și a fost urmată și de deschiderea magazinului cu produse autohtone moldovenești. Ambele se află în centrul Chișinăului, la intersecția străzilor Pușkin cu Ierusalim. Cei doi asociați lucrează aici cu colaboratori moldoveni pentru management și vînzări. „Am început să promovăm turismul moldovenesc în Franța și Belgia. Vom încerca să extindem această promovare în toată Europa. Este o provocare pentru noi și credem că este ceva nedrept în legătură cu această țară, pentru că nimeni nu știe de ea."
Cei doi asociați sînt de părere că proiectul este unul cu dezvoltare de lungă durată. „Nu poți face turism în Moldova timp de un an sau doi. Pentru moment, noi începem, iar în fiecare an avem mai mulți și mai mulți turiști. În această vară, între iulie și august, vor veni 15 persoane. Provocarea următoare este să venim cu o idee de a atrage turiști aici și iarna", spune Robin.
Tururi prin Moldova începînd de la 1 100 de euro
Robin și echipa organizează totul pentru un turist care vine în Moldova, de la bilete de avion și pînă la excursii prin țară. Astfel, pe site-ul agenției putem vedea tururi ce includ locuri frumoase din Moldova, locuri ce stîrnesc intrigă sau tururi ce includ participări la evenimente și festivaluri aici. Spre exemplu, pentru un tur ce va include o excursie specială în Găgăuzia, un turist francez plătește 1 250 de euro. „Străinilor le place, pentru ei este ceva exotic", este de părere Robin.
Deschiderea afacerii nu a fost un lucru ușor, și asta pentru că: „toată lumea o știe, birocrația este o problemă foarte mare. Regulile pot fi cîteodată diferite", spune francezul.
Cu toate acestea entuziasmul i-a determinat să deschidă la scurt timp după agenție, și un magazin ce adună la un loc produse fabricate în Moldova. Ce găsim aici: haine naționale, colecții vestimentare ale designerilor autohtoni, vin, produse din piele, suvenire și obiecte tradiționale. Prețurile? „Nu pot fi turistice, pentru că Moldova nu este turistică", spune rîzînd Robin.
„Nu avem pretenția să-i învățăm ceva pe moldoveni, nu sîntem noi cei mai buni din lume"
Robin spune că plănuiește să mai stea încă mulți ani la Chișinău. „Familia mea deja a venit în Moldova de trei ori. Tatăl meu este un mare fan al vinului de aici. De asemenea nu există foarte multe orașe în Europa care să aibă o atmosferă atît de caldă, în special vara. Cînd mergi vara într-un sat și simți natura și satul așa cum este el, te simți împăcat, liniștit, iar oamenii sînt foarte calzi. Fiind într-un sat din Moldova, mereu vei găsi pe cineva care te va invita înăuntru, îți va da ceva de mîncare și de băut. Ei te vor ajuta chiar dacă nu te știu", povestește tînărul antreprenor.
„Da, Moldova are probleme economice. Dar țara și Chișinăul sînt locuri sigure. Poți să te plimbi la mijlocul nopții liniștit și nu vei avea nici o problemă. În multe țări nu este așa. Cînd vii aici te simți în siguranță și te simți binevenit. Deși în lume și în europa se vehiculează foarte mult că Moldova este cea mai săracă țară din Europa, turiștii care vin aici nu simt acest lucru. Simt că această țară este plină de oportunități, dacă vorbim de afaceri, sînt multe lucruri care pot fi făcute aici. Moldova este încă tînără, are 25 de ani."
Robin ne-a povestit că scopul lui direct este să promoveze cît mai mult turismul de aici. „Nu avem pretenția să-i învățăm ceva pe moldoveni, nu sîntem noi cei mai buni din lume. Chiar dacă deschidem aici o afacere și promovăm turismul în această țară, nu sîntem aici pentru a dicta vreun mod special de viață. Oamenii din Moldova știu mai mult despre Franța decît francezii știu despre moldoveni."
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
- Михай Попшой: Молдова расширит дипломатическое присутствие за рубежом
- Вниманию путешественников! Угроза лавин и оползней в одной из европейских стран
- Международный аэропорт Кишинева регистрирует значительный рост авиаперевозок
- С Новым Годом!
- Важное сообщение от Международного кишинёвского аэропорта
- Важное объявление для молдаван в России
© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)