Dîngeni este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Dîngeni și Grinăuți. Satul Dîngeni este situat la o distanță de 10 km de orașul Ocnița, la 1,5 km de stația de cale ferată Grinăuți și la 240 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1722 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Dîngeni datează din 21 septembrie 1529.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Sudul Moldovei se poate transforma în pustiu (Video)
În Moldova are loc procesul de transformare a solurilor în pustiuri, iar ministerele de profil se fac că nu observă această problemă.
Solurile își pierd fertilitatea pentru că nu sînt tratate cu substanțele minerale necesare, iar fermierii și autoritățile nu sînt interesați să cheltuie bani pentru introducerea lor în sol. Informația a fost prezentată în cadrul unei lecții deschise la Universitatea Agrară din Moldova de renumitul cercetător rus Gusman Minlebaev, specialist în domeniul silviculturii agricole, agriculturii permanente și a modului sănătos de viață.
Gusman Minlebaev se află în Moldova pentru prima dată, însă în cadrul întîlnirilor cu studenții și profesorii a demonstrat că cunoaște în ce stare se află solurile din Moldova. „Fermierii voștri nu tratează solul cu substanțe minerale și rău fac. Este un proces natural, or, pe parcursul a sutelor de ani de agricultură din solurile moldovenești au fost epuizate toate substanțele folositoare pentru sănătatea omului. Cu părere de rău, dorința de cîștig predomină asupra rațiunii, iar din această cauză suferă nu doar calitatea solurilor, ci și a plantelor cultivate în acest sol", a relatat cercetătorul rus.
Gusman Minlebaev a prognozat care ar putea fi consecințele negative ale atitudinii nepăsătoare față de resursele naturale. „Toate acestea vor avea impact asupra agriculturii într-un viitor destul de apropiat. În Moldova stepele se vor extinde, iar sudul țării peste vreo 50 de ani în genere se va transforma în pustiu. O denotă prognozele internaționale și nu am motive să nu le cred. Procese similare au loc în nordul Moldovei și în regiunea Odesa din Ucraina. Numai că centrul Moldovei rămîne împădurit, de aceea aici deocamdată nu există pericolul transformării solului în pustiu", a spus savantul.
Potrivit lui Gusman Minlebaev, în aceste condiții fermierii trebuie să se gîndească la crearea „oazelor" agricole, în care impactul mediului ambiant ar fi minimalizat. Suprafața minimă pe care pot fi cultivate culturi vegetale în condiții de stepă și pădure este de 150 ha. Avînd un asemenea lot de teren și creînd condiții adecvate, prognozele privind transformarea solurilor în pustiu pot fi ignorate și poate fi obținută o recoltă bună. Principalul este ca solul să fie tratat cu substanțele minerale necesare", a precizat cercetătorul rus.
Amintim că în cadrul viziteil lui Gusman Minlebaev, pe 28, 29 și 30 octombrie savantul va susține cîteva seminare științifico-practice la care vor fi discutate diverse probleme importante pentru agricultură în condițiile schimbării bruște a climei. Toate seminarele se desfășoară în incinta Colegiului de Ecologie din Chișinău (str. Burebista, 70). Nu ratați aceste evenimente!
Vizita lui Gusman Minlebaev în Republica Moldova este organizată de Asociația Obștească „LuRenOm" și Fundația pentru Dezvoltare Ecologică „EcoDava". Partenerii evenimentului sînt SA „DAAC-Hermes" și Colegiul de Ecologie din Moldova. Susținerea informațională a vizitei este asigurată de portalurilor NOI.md și ecology.md.
Gusman Minlebaev este un cercetător rus, specialist practician în domeniul forestier și agriculturii permanente. În mediul științific el este supranumit „primul fermier silvicol din Rusia". Guzman Minlebaev a sădit peste 2000 ha de pădure și culturi incluse în Cartea Roșie, precum și plante medicinale. Seminarele lui Minlebaev în totalitate sînt bazate pe experiența practică a cercetătorului și includ o mulțime de metode și abordări verificate, care pot fi aplicate de toți silvicultorii și proprietarii unor loturi mici de pămînt. O parte din metodele sale Guzman Minlebaev le aplică în cadrul seminatelor.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
- Миланский собор — величественный шедевр готики (+Фото)
- Поморская система воспитания: традиции северных берегов
- Живые и мыслящие: как культуры видят растения за пределами науки
- Натуральный шампунь из соды – секрет здоровых и сильных волос
- Выращивайте персики из косточек – простой способ озеленения
- Городская этнобиология: как традиционные знания выживают в мегаполисе



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)