Selişte este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mana, Lucăşeuca și Selişte. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Orhei și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2157 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1604.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
|
Rusia nu exclude faptul că va introduce vize pentru cetățenii CSI
În culoarele puterii rusești se vorbește că nu este exclus faptul ca pentru cetățenii CSI să fie reintroduse vizele.
Fluxul de imigranți de muncă în Rusia și nu numai al acelora legali, crește pe an ce trece. Colaboratoarea Academiei Ruse de Științe „E. M. Primakov" Dina Malîșeva consideră că acest proces, deși este de un real folos (mai ales, pentru țările-donatoare), poate deveni însă și periculos. În primul rînd, din cauza posibilității creșterii amenințării teroriste pentru Federația Rusă.
Cîți pași sînt de la imigrant pînă la extremist?
„Este destul de serioasă amenințarea împreună cu penetrarea fluxurilor migratoare a purtătorilor ideologiei extremiste - spune Dina Malîșeva. - Conform cifrelor citate de directorul FSB, președintele Comitetului Național antiterorist al Rusiei Alexander Bortnikov, coloana vertebrală a grupărilor teroriste, care operează pe teritoriul Federației Ruse, sînt cetățeni ai CSI, sosiți anume odată cu fluxul de muncitori imigranți".
În plus, teroriștii îi pot recruta deja pe loc. Dina Malîșeva citează datele redacției uzbece a Radio Azattîk, potrivit cărora o parte a combatanților din Siria și Irak, care luptă în rîndurile grupurilor extremiste sînt originari din Asia Centrală. Aceștia au fost recrutați din rîndul lucrătorilor imigranți din Rusia, precum și din Turcia. Potrivit aceleiași redacții, cea mai mare parte dintre aceștia sînt etnici uzbeci din Kîrgîzstan.
Anterior, prim-vicepreședintele Comitetului Consiliului Federației pentru Securitate și Apărare Franț Klințevici în emisie directă la postul de radio „Ecoul Moscovei", a admis că „Rusia poate reveni la discutarea problemei vizelor pentru lucrătorii imigranți din fostele republici sovietice, în scopul de a preveni amenințările teroriste".
„Acordurile internaționale nu permit introducerea unor vize astăzi. Vom distruge relații foarte serioase. Dar situația creată este de așa natură că într-un fel ne putem întoarce la o eventuală discuție pe marginea acestei probleme, pentru că Rusia va fi forțată să-și protejeze oamenii și teritoriul său de acest flagel - a spus Klințevici. - Experiența a demonstrat că, din cauza problemelor sociale, condițiilor de viață precare și a unor stereotipuri, inclusiv religioase, ei devin ținte de recrutare și membri ai organizațiilor teroriste.
În cadrul aceleiași emisiuni un membru al Consiliului Relațiilor Internaționale de pe lingă președintele FR, Vladimir Zorin, a declarat că granițele deschise sporesc riscul de infiltrare a teroriștilor „nu numai pe teritoriul țării noastre, ci și în alte țări".
Amenințarea terorismului nu este singurul pericol al migrației forței de muncă, aflat în creștere. Dina Malîșeva include în cadrul acestora creșterea economiei tenebre, formarea de enclave etnice închise, reducerea salariilor propriilor săi cetățeni.
Istoricul problemei
Expertul spune că de la începutul secolului al 21-lea, fluxul masiv al imigranților în FR a fost cauzat de creșterea cererii pentru forța de muncă. În special în construcții, sectorul transporturilor, industria deservirii, inclusiv serviciilor alimentației publice. Apoi a fost nevoie de măsuri suplimentare de reglementare a procesului de migrare.
„În anul 2002 a fost adoptată Legea federală privind statutul juridic al cetățenilor străini în Federația Rusă, care a standardizat procedura de înregistrare și eliberare a unui permis de muncă, ceea ce a avut un impact pozitiv asupra dinamicii majorării numărului de lucrătorilor imigranți legali", a povestit Dina Malîșeva.
Însă procedura de obținere a autorizației a fost dificilă și a necesitat o mulțime de timp. Așa că imigrația ilegală a crescut, de asemenea.
Ca urmare, din cauza „retragerii în umbră" a imigranților din CSI, în statisticile oficiale, mai mult de jumătate din toți străinii au reprezentat-o oaspeți din străinătatea îndepărtată. În anul 2006 au fost adoptate modificări la legislație, care simplificau procedura de înregistrare și de muncă pentru imigranții din CSI.
Din anul 2014 pînă în 2016 în legislația de imigrație au fost operate noi modificări și amendamente. Lucrătorii imigranți trebuiau să prezinte:
pașaportul,
∙ notificarea cu scopul vizitei și a locului de muncă viitor,
∙ obținerea patentei generale,
∙ examene obligatorii la limba rusă, istoria și elementele de bază ale legislației ruse,
perfectarea asigurării de sănătate și a celei sociale.
Era stabilit termenul de obținere a înregistrării. Pentru studenți însă erau valabile procedurile simplificate de obținere a documentelor.
„Ținînd cont de faptul că în limitele granițelor CEEA s-a creat o piață unică a muncii pentru cetățenii acestora, permisele de muncă pe teritoriul Federației Ruse nu sînt necesare", a explicat Malîșeva.
Astăzi, în Rusia funcționează trei tipuri de permise de muncă pentru străini: obișnuit, permis pentru profesioniști calificați, permis pentru specialiștii cu calificare înaltă .
Administrează și cîrmuiește
„Costurile și riscurile fluxului de imigranți din Asia Centrală pot fi reduse numai printr-o mai bună reglementare. De exemplu, adoptarea programului de gestionare a migrației, atît în țările-donatoare, cît și în Federația Rusă. În acest caz, CEEA, care își propune să ofere tuturor participanților libertatea de circulație a forței de muncă, poate deveni o platformă importantă pentru maximizarea beneficiilor migrației forței de muncă din Asia Centrală către Federația Rusă", spune Dina Malîșeva.
Potrivit datelor ONU, Rusia ocupă locul al treilea în lume, după numărul imigranților.
Pe primul loc s-au situat Statele Unite ale Americii, unde se află 46 de milioane de imigranți, urmată de Germania – cu 12 milioane. În Rusia, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) - 11,9 mil, 85% dintre aceștia sînt cetățeni ai CSI.
„Principalul donator de imigranți pentru Rusia în 2016 a devenit Ucraina, care a asigurat aproape jumătate din creșterea migrației în Rusia. Și nu au venit numai lucrători imigranți, dar, de asemenea, cetățeni care solicitau azil din cauza războiului civil din Donbas", spune Dina Malîșeva.
În general, cel mai mare număr de imigranți de muncă ilegali vin în Rusia din Uzbekistan (cu mult înaintea altor țări), pe locul doi se află Tadjikistanul, Kîrgîzstanul închide topu-ul celor 3. Conform datelor statistice ale Serviciului Federal de Migrație din Rusia, în aprilie 2016 în Rusia se afla 1 milion 755 mii cetățenii din Uzbekistan, 878 mii de cetățeni din Tadjikistan și 574 mii - imigranți din Kîrgîzstan. Lideri la volumul de remitențe sînt cetățenii din Uzbekistan, ei au trimis acasă 2 miliarde 741 milioane de dolari. În Tadjikistan, această cifră e de 1 miliard 929 milioane.
Majoritatea covîrșitoare a străinilor sînt concentrați în cinci regiuni: Moscova, regiunea Moscova, St. Petersburg, Leningrad și regiunea Sverdlovsk.
Potrivit experților, fluxul lucrătorilor imigranți în Rusia va crește doar.
Motivul: atît situația economică, cît și cea politică dificilă nu numai din țările Asiei Centrale, dar și în întreaga lume.
„Vorbim aici și de conflictul din Ucraina, și despre cel din Siria, precum și de deteriorarea pe scară largă a traiului în țările mai puțin dezvoltate, față de a noastră, dar și din alte motive care îi determină pe oameni să tindă să se stabilească în FR, unde situația rămîne relativ stabilă - a rezumat ea. - În cazul aderării Tadjikistanului la CEEA, fluxul de acolo va fi și mai mare".
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
- Шенген только на бумаге: Болгария вводит временный пограничный контроль с Румынией
- Каким видит решение проблемы нелегальной иммиграции Ангела Меркель
- В Нью-Дели официально открылось посольство Молдовы в Индии
- Какое место занимает молдавский биометрический паспорт в рейтинге самых сильных паспортов в мире
- Визит Попшоя в США: Молдова откроет консульство в Чикаго
- Румыния и Болгария станут полноправными членами Шенгенской зоны с 1 января 2025 года
© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(1)