Aluatu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Aluatu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1143 de oameni. Satul Aluatu a fost menționat documentar în anul 1806.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Defileurile de pe malul lacului de acumulare Dubăsari
Ce nu s-ar spune, Moldova este o ţară uimitoare, plină de neprevăzut şi surprize. Atunci, cînd porneşti în călătorie pe drumurile republicii, poţi fi sigur, că vei descoperi neapărat ceva nou, neobişnuit, interesant, frumos, iar cel mai curios lucru, că adesea acest lucru ţi se întîmplă pe neaşteptate şi că de cele mai dese ori descoperirile sînt plăcute. E suficient să ieşi de pe şoseaua principală şi să priveşti în jur.
Am dorit să vă prezentăm în această mică călătorie a noastră de-a lungul malului lacului de acumulare de la Dubăsari priveliştea de vară a acestor locuri, căci prima noastră publicaţie la aceeaşi temă a fost realizată iarna. Am descoperit pentru noi, sperăm să fiţi interesaţi şi dvs., încă cîte ceva demn de atenţie şi curios.
Prin urmare, ajungînd pînă la punctul final al excursiei noastre, adică pînă la satul Molovata Veche, am mers de-a lungul malului lacului de acumulare pînă la masivul de stînci, care se înalţă în partea sa de sud-est şi am descoperit două defileuri extraordinar de frumoase. Unul în apropierea imediată a satului Molovata Veche, iar altul mai departe, la aproximativ 1,5-2 km, lîngă satul Marcăuţi. Anume acest ultim lucru ne-a impresionat cel mai mult, dar să le luăm pe rînd.
În imediata apropiere de sat începe un şir de stînci, care înconjoară cea mai mare parte a lacului de acumulare în acest loc. Chiar după sat acest şir este întretăiat de un defileu nu foarte adînc, dar destul de lat. Acolo unde se sfîrşeşte defileul, adică în apropiere de malul lacului se află un izvor amenajat frumos - un loc de odihnă cu apă foarte bună. După el începe drumul spre stîncă, de-a lungul defileului, care ne aduce spre vîrful şirului de stînci, de unde se deschide o privelişte impresionantă spre lacul de acumulare şi două sate - Molovata Veche de pe malul drept şi Molovata Nouă de pe malul stîng.
Dacă, însă, continuăm să mergem pe drum, chiar pe marginea unui cîmp de o frumuseţe rară cu floarea-soarelui, ajungem foarte curînd pe malurile abrupte ale celui de-al doilea defileu, de la marginea satului Mărcăuţi. Acest defileu este mai adînc, dar mai scurt decît primul şi este foarte pitoresc, în special, panta sa dreaptă, prin care pătrunde apa şi de aceea, pe alocuri au crescut pe ea iederă şi muşchi. Iar în partea sa de sus putem admira o cascadă cu două trepte.
Ieşirea din defileu se află chiar vizavi de satul Molovata, pe malul stîng al Nistrului şi de aici poate fi văzut întregul braţ drept al lacului de acumulare. Puteţi admira această privelişte în primul material video. Ridicîndu-ne în sus pe panta stîngă a defileului, care are lungimea de circa 350-400 m, ajungem la marginea satului Mărcăuţi. Şi aici, descoperim din nou un izvor, la fel cu apă foarte gustoasă. Coborînd în jos de sus în defileu, pe partea sa lină, ajungem pînă la cascadă, iar de aici se deschide cea mai impresionantă vedere spre lacul de acumulare şi malul său stîng, satul Molovata Nouă. Este o privelişte de neuitat şi sperăm că fotografiile noastre şi cel de-al doilea material video să vă ofere o imagine clară despre aceste locuri pitoreşti.
Două defileuri de pe malul lacului de acumulare Dubăsari - album foto
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- Тайна кровавого водопада в Антарктиде: почему он до сих пор остается малоизученным (+Фото)
- Вы можете переформатировать мозг! Не метафорически, а буквально (+Видео)
- Загадка уральских каменных чаш: природа, ритуалы и легенды (+Фото)
- Пирс Витебски и шаман, которого больше нет: как исчезает знание вместе с тоской
- Массовая мода — экологическая катастрофа нашего времени
- Этнобиология воды: родники, колодцы и ритуалы как источник силы и связи



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)