Chişcăreni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Slobozia-Chișcăreni, Chișcăreni. Localitatea este situată pe cursul de sus al rîului Ciulucul de Mijloc, la distanța de 21 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4279 de oameni. Satul Chișcăreni a fost menționat documentar în anul 1560.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Expoziție de ii și costume populare la Varșovia (FOTO)
La 10 martie curent, la Varșovia a avut loc ceremonia de vernisare a expoziției de ii., Această acțiune face parte din programul sărbătoririi Mărțișorului în Republica Polonă. Realizarea acestei expoziții a fost posibilă urmare unei colaborări frumoase a organizatorilor evenimentului - Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Ambasadei Republicii Moldova în Republica Polonă, Casa Portului Popular "Casa Cristea" din Republica Moldova și a Muzeului Național de Etnografie din Varșovia. La eveniment au participat reprezentanți ai corpului diplomatic și organizații internaționale cu sediul la Varșovia, ministerului culturii din RM și Polonia, ai ministerului de externe polon, ai autorităților publice locale și mass-mediei poloneze.
Expoziţia prezintă peste 35 de ii create recent în atelierele Casei Portului Popular "Casa Cristea" din Republica Moldova și va fi deschisă vizitatorilor pînă pe 15 martie curent. Ele demonstrează tendinţele spre reactualizarea bogăţiei costumului tradiţional şi relevă interesul tot mai crescut al societăţii în ultimii 20 de ani de a purta costumul naţional. Fiind cel mai mare atelier de confecționat ii și costume tradiționale (întrunind peste 45 de meșterițe), Casa Portului Popular „Casa Cristea", condusă de meşterul popular Maria Cristea şi-a asumat rolul de a studia şi promova costumul tradiţional şi a face accesibile cele mai variate vechi tehnici de confecţionat costumul popular pentru oameni cu diferite preocupări în societate – conducători ai ansamblurilor folclorice, intelectuali, interpreţi de folclor, meşteri populari, învăţători de educaţie tehnologică, profesori, profesionişti din sfera culturii, tineri şi oameni de toate vîrstele.
De asemenea, în cadrul expoziției sînt expuse 8 costume populare vechi, din patrimoniul moldovenesc și românesc, etalînd astfel opera mai multor generaţii de creatori, cristalizată într-un spaţiu cultural timp de secole. Astfel, vizitatorului are ocazia de a păși în istorie și a reveni la contemporanietate urmare călătoriei în timp la care îndeamnă vechile costume așezate față în față cu cele create recent.
Vizitatorii expoziției au posibilitatea de a cunoaște practicile culturale asociate Zilei de 1 martie din Republica Moldova, precum și a admira galeria foto ce prezintă diverse evenimente cuturale ce promovează ia ca patrimoniu cultural național, printre care Festivalul Iei, șezători și ateliere de confecționat ii, ce îndeamnă societatea să poarte costumul popular cu demnitate şi bucurie, pregătite de către reprezentantul Ministerului Culturii RM, Corina Rezneac.
Pe marginea vernisajului a fost organizată o mică recepție, vizitatorii avînd posibilitatea de a degusta vinuri moldovenești împreună cu gustări tradiționale – sărmăluțe și învîrtite moldovenești.
Programul dedicat sărbătorii primăverii Mărțișor va fi completat de ateliere pentru copii (de confecţionare a mărţişoarelor și de însuşire a diferitor tehnici de broderie) și un atelier de confecționat ii, susținut de meșterul popular Maria Cristea.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- Загадка Павшего Куба: таинственный валун Вайоминга и следы невозможной технологии (+Видео)
- Искусство малых шагов: молитва Экзюпери, которая помогает в трудные времена
- Этнобиология леса: ритмы, запреты и этика присутствия
- Инопланетная месть или информационная прививка? О том, почему история цементированных солдат снова в…
- Слово как инструмент: как речь влияет на ДНК человека
- Почему стоит жевать сушёную гвоздику: польза для здоровья



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)