Odaia este un sat din cadrul comunei Șișcani, raionul Nisporeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Nisporeni și la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 186 de oameni. Satul Odaia a fost menționat documentar în anul 1875.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Antreprenorul moldovean care le construiește case nemților
Un moldovean gestionează proiecte imobiliare grandioase la Berlin.
Acum cinci ani a pus bazele unei companii de construcții în Germania angajând cinci muncitori, iar astăzi gestionează un business cu o cifră de afaceri de peste două milioane de euro. Pe imensele șantiere din Berlin și Potsdam lucrează 110 moldoveni cărora Alexei Baraboi le-a oferit locuri de muncă.
„Echipa este cheia succesului", spune încrezut antreprenorul, care a reușit să șteargă stereotipurile și să le demonstreze nemților că moldovenii știu să lucreze calitativ și repede.
Deși a apărut pe piața imobiliară în 2011 și poate fi catalogată ca o afacere „tânără", firma moldoveanului Alexei Baraboi a câștigat încrederea germanilor. Prin recomandare, fără publicitate, a ajuns să gestioneze șantiere de construcții care se întind pe hectare întregi în Berlin și în suburbia capitalei Germaniei, orașul Potsdam.
Ridică complexe locative
În prezent, compania are în gestiune șase proiecte imobiliare mari și alte patru construcții mai mici. Mândria este un complex de 18 blocuri cu 220 de apartamente la care se lucrează cu spor, după standarde germane, pentru a nu dezamăgi investitorii.„Am ajuns aici pornind de la o simplă ambiție. Am vrut să demonstrez că moldovenii pot să facă lucruri frumoase. M-am săturat de stereotipuri. În Rusia poți auzi numai bancuri pe seama muncitorilor moldoveni", povestește Alexei Baraboi cum și-a pus pe roate afacerea. Inițial, au fost angajate cinci persoane, într-un an erau deja 30 de muncitori, iar în 2016 compania are 110 lucrători din R. Moldova și alți câțiva ingineri germani.
Antreprenorul își amintește cum lucra câte 16-18 ore pe zi, cot la cot cu angajații săi, chiar și locuiau împreună „ca pe o corabie". Atitudinea a făcut ca echipa să crească și să se mențină ani în șir. „Veteranul nostru e domnul Constantin. Activează de la deschiderea firmei și, chiar dacă este cel mai în vârstă dintre noi, e cel mai bravo", își laudă angajatorul muncitorii.
Achiziție de invidiat
De clienți nu duce lipsă. Moldoveanul are proiecte asigurate pentru următorii trei ani și de multe ori a fost nevoit să refuze solicitările, pentru că fizic nu ar reuși să gestioneze zeci de șantiere. Alexei Baraboi are planuri mari de viitor. Firma sa își va extinde activitatea în domeniul restaurărilor imobilelor cu statut de monument istoric.
„Acum pregătim actele pentru a cumpăra o firmă germană cu renume în Berlin, care are o istorie de 35 de ani și este specializată în restaurări. Patronul firmei va mai lucra doi-trei ani cu noi pentru a instrui muncitorii în domeniu", precizează antreprenorul. Prima încercare a și fost făcută. Muncitorii moldoveni reconstruiesc un obiect istoric din Berlin.
Compania de construcții gestionată de conaționalul nostru a ajuns în topul celor mai prestigioase din capitala Germaniei, iar cifra de afaceri crește de la un an la altul. Dacă în 2014, rulajul companiei a fost de 1,2 milioane de euro, în 2015 a depășit două milioane de euro.
„În Germania se practică mai mult businessul mic și mijlociu și pot fi numărate pe degete companiile din Berlin care au peste o sută de angajați. Statul german sprijină la început orice agent economic, nu sunt asaltați de controale, se fac scutiri de impozite. Acum contribuim bine la bugetul german, dar și mai bine la cel al R. Moldova. Angajații noștri trimit acasă vreo 80-90% din salariu", adaugă omul de afaceri.
Sprijin pentru angajați
Alexei Baraboi spune că a pus accent întotdeauna pe omenie, de aceea își dorește să-i ajute cum poate pe angajații săi. Prima inițiativă a fost deschiderea unui oficiu în care se oferă consultanță pentru moldovenii care vin la muncă în Germania. Aceștia sunt ajutați să-și perfecteze tot pachetul de acte, să-și găsească o locuință, grădiniță sau școală pentru copii după reîntregirea familiilor migranților.
Întrebat dacă mai reușește să participe la evenimentele organizate de asociațiile moldovenilor din Germania, Alexei Baraboi răspunde zâmbind: „Eu am, informal, propria asociație", referindu-se la cele 110 persoane din R. Moldova pe care le-a angajat în firma sa. Antreprenorul planifică să înregistreze legal o asociație în Berlin și să organizeze pentru moldoveni tot felul de activități culturale pentru a păstra tradițiile de acasă.
De Crăciun, omul de afaceri a închiriat o sală în centrul Berlinului și a organizat o adevărată sărbătoare pentru basarabeni. Peste 200 de persoane au fost prezente la un concert de muzică populară și ușoară, cu melodii interpretate de artiști renumiți din R. Moldova.
„Nu ne putem rupe de baștină"
„Recent, am cumpărat utilaj pentru a începe activitatea unui ansamblu de muzică și dansuri populare pentru moldovenii de aici. Trebuie să le transmitem tradițiile urmașilor noștri. Eu am doi copii născuți în Germania, cunosc patru limbi, dar nici nu-mi închipui să nu vorbească limba română, să nu cunoască cultura", punctează Alexei Baraboi.
„Cât de tare suntem supărați pe R. Moldova, tot atât de tare o iubim. Mă mândresc că avem oameni harnici și talentați, tradiții frumoase care nu ne permit să ne rupem totalmente de baștină. R. Moldova trece prin momente grele, dar sunt sigur că va depăși problemele", se arată sigur moldoveanul stabilit de 25 de ani la Berlin.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- Тайна кровавого водопада в Антарктиде: почему он до сих пор остается малоизученным (+Фото)
- Вы можете переформатировать мозг! Не метафорически, а буквально (+Видео)
- Загадка уральских каменных чаш: природа, ритуалы и легенды (+Фото)
- Пирс Витебски и шаман, которого больше нет: как исчезает знание вместе с тоской
- Массовая мода — экологическая катастрофа нашего времени
- Этнобиология воды: родники, колодцы и ритуалы как источник силы и связи



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)