Suruceni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Suruceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2791 de oameni. Satul Suruceni a fost menționat documentar în anul 1528.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
|
Diaspora: Am reușit multumită profesorilor din Republica Moldova!
Ambițioasă, sociabilă, sîrguincioasă și modestă de fire, Constanța Leancă este tînăra care la cei 26 de ani ai săi a reușit să facă business, dar și să ajungă acolo unde și-a propus – activează în Parlamentul European de la Bruxelles, departamentul Tehnologiei Informaționale și Logistică.
ZUGO nu a putut să treacă cu vederea reușitele Constanței și, în interviul de mai jos, ne-am propus să vă facem cunoștință cu moldoveanca care și-a împlinit visul.
Vorbeam, în scurta prezentare de mai sus, că pînă a ajunge la Bruxelles, ai făcut și business. Care e istoria acestei peripeții?
Am absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, facultatea de Economie Mondială și Relații Economice Internaționale cu predare în limba engleză. Pot să spun că studiile din Moldova m-au ajutat mult să îmi fac o viziune generală asupra economiei mondiale și m-a inspirat pentru următoarele activități. După absolvire am plecat în România din motive personale, iar acolo mi-am început primele afaceri bazate pe import-export. Chiar și teza mea de licență a fost susținută pe această temă. Iubesc să calculez foarte bine riscurile și, fiind la început de drum, am știut că e prea devreme să pornesc o activitate de producție sau un proiect mai grandios, așa că am hotărît să fac comerț.
Pentru mine a fost ușor, pentru că nu am avut nevoie de un capital mare, iar pentru a face contracte cu furnizori și clienți nu este nevoie decît de putere de convingere și persistență în negociere.
Una din afacerile pe care le-am pornit a fost un magazin online de cosmetice, produsele fiind importate din Rusia printr-o firmă intermediară din Republica Moldova. Dorind să mă extind mai mult pe piața din Romania și totodată să deschid și o altă activitate economică în Republica Moldova, m-am lovit de tot felul de obstacole pe nume CORUPȚIE.
Motivul pentru care am început să mă orientez spre Vest a fost sistemul economic, dar mai ales cel medical din România. Țin minte, eram într-o perioadă atît de stresantă încît într-o noapte mă trezisem cu 160 puls pe minut și am mers la salvare. Nu am să uit niciodată cum m-au ținut 3 ore pe scaun în fata ușii cabinetului medical și nu mi-au dat măcar o pastilă pentru încetinirea bătăilor inimii. Mi-au zis doar atît: „Medicul se odihnește acum și să stiți că aici nu se vine cînd doriți, nu e ca la bar, se vine doar cînd e vorba de viață sau moarte". Atunci am început să caut soluții să plec și din România.
Cît de dificil sau cît de ușor ți-a fost să te integrezi, din punct de vedere profesional, în Parlementul European din Bruxelles?
Parlamentul European este o instituție foarte mare care își externalizează forțele de muncă ce ține de non-politic. La moment, firmele cu care colaborează Parlamentul, cît și Comisia Europeană sînt Serco, Intrasoft, Deloittle, etc. În principiu, aceste companii oferă consultanță Parlamentului European. Ca să ajungi să fii angajată trebuie să treci 4 nivele de interviuri, atît în compania respectivă, cît și în incinta Parlamentului. Dacă Parlamentul nu aprobă dosarul tău, cît și pe tine, atunci degeaba te-a aprobat compania.
Pentru mine a fost un vis devenit realitate să trec aceste etape și acum sînt foarte fericită. Interviurile au fost ținute în limba engleză și franceză. Multumită educației din Republica Moldova și profesorilor mei de limbi străine, am reușit să fiu acceptată la acest loc de muncă.
În ce constă activitatea ta din Parlamentul European?
Departamentul de IT logistics se ocupă de managementul utilizatorilor și a echipamentului de IT din Parlament. În total, sînt în jur de 10.000 de utilizatori din care aproximativ 4.000 sînt gestionați de departamentul IT logistics, iar echipamentul este în număr și mai mare de atît. Sînt doar 5 oameni la bord care fac parte din Departamentul IT Logistics, printre care și eu. Activitățile pe care le exercităm noi se referă și la gestiunea altor departamente. Sînt sute de oameni care trebuie gestionați, iar pe lîngă aceasta trebuie de ținut cont și de bugetul alocat pentru echipament și securitatea lor. De ce securitate? Pentru că munca deputaților este prioritatea numărul unu în activitatea noastră. Mie mi-a luat trei luni de zile să realizez cîte responsabilități are departamentului în care activez. Este un sistem prea complex ca să-l descriu în cîteva fraze, dar sper că o idee generală am putut oferi.
Cît este de importantă cariera pentru tine?
Cariera pentru mine înseamnă 50% din viața mea. Sînt prea perfecționistă ca să spun că viața mea constă în carieră. Sînt și o persoană familistă, așa că vreau și o familie puternică.
De ce ai ales să-ți construiești o carieră anume în Belgia și nu în altă țară europenă?
Belgia este o țară micuță și draguță, cu o arhitectură frumoasă în care mulți tineri locuiesc. E o atmosferă foarte placută cînd mergi la evenimente. Oamenii de aici duc o viață social-activă. Te poți inspira și pe plan artistic cînd te plictisești de rutina zilnică. Sînt multe companii internaționale, iar pentru a găsi un loc de muncă ai nevoie de limba engleză și franceză, iar eu le posed pe ambele. Vorbesc mai des engleza, iar cînd mă plictisesc de ea trec la franceză: Exact ce mi-am dorit!
Cum studiile pe care le-ai absolvit te ajută să prosperi în activitatea Parlamentară?
Studiile m-au ajutat să obțin postul de muncă, dar ca să prosper am nevoie de experiență profesională și ambiție.
Cariera de prestigiu pe care ți-o construiești acum te poate motiva să pleci în altă țară sau Belgia te-a cucerit?
Am cam obosit să alerg din țară în țară, deci în următorii cinci ani mă vad aici. Dar nu se știe ce oportunități apar. Spre exemplu, recent am fost contactă de o firmă de recrutare din Germania și mi s-a oferit să aplic la un post de muncă. Dacă mă contactează iar și mi se oferă ceva mai grandios, nu cred că voi refuza.
Care sînt, pe scurt, cele 10 lucruri cu care te-a cucerit Belgia?
Dacă pe scurt, atunci arhitectura, berea belgiană și bucătăria diversă, poziția geografică convenabilă - poți ușor călători în alte țări, precum și evenimentele sociale, arta per general, cea contemporană în special: desenele animate ce le poți vedea pe clădirile vechi, iernile blînde, stilul vestimentar al oamenilor ce trăiesc aici.
Belgia m-a cucerit și prin faptul că aici se vorbesc trei limbi: franceză, olandeză și engleză, dar și pentru că aici viața e balansată, într-un fel. Spre exemplu, în fiecare zi a săptămînii se organizează evenimente unde tinerii merg la o bere după muncă.
Dacă ai face o comparație, crezi că există vreo șansă ca regimul politic și economic din Republica Moldova să capete o altă fațetă?
Poate peste zeci de ani. Doar că mulți tineri cedează psihologic și pleacă din țară, pentru că nu reușesc să confrunte regimul nostrum. Și așa este mult mai greu de realizat schimbarea.
Care ar fi 5 caracteristici care deosebesc francezii de moldoveni?
1. Oamenii nu se grăbesc cînd mănîncă;
2. Sportul e binevenit la orice vîrstă;
3. Oamenii își cer scuze la cel mai mic deranj;
4. Vinul se bea în măsură;
5. Deciziile nu se iau peste noapte.
Ce te-ar face să te întorci acasă?
Dorul.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
- Шенген только на бумаге: Болгария вводит временный пограничный контроль с Румынией
- Каким видит решение проблемы нелегальной иммиграции Ангела Меркель
- В Нью-Дели официально открылось посольство Молдовы в Индии
- Какое место занимает молдавский биометрический паспорт в рейтинге самых сильных паспортов в мире
- Визит Попшоя в США: Молдова откроет консульство в Чикаго
- Румыния и Болгария станут полноправными членами Шенгенской зоны с 1 января 2025 года
© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(1)