Horeşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unteni, Horeşti și Lucăceni. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 147 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 904 oameni. Satul Horeşti a fost menționat documentar în anul 1617.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Photo: tv7.md |
Tot mai mulţi ucraineni solicită azil în Moldova (VIDEO)
Tot mai mulţi refugiaţi ucraineni cer azil în Moldova. Numărul lor a crescut de două ori, în ultimele 4 luni. Astfel, potrivit şefei Direcţiei refugiaţi, în prezent, 110 familii venite din Lugansk şi Doneţk au cerut azil de la autorităţile din Moldova. Ei au părăsit Ucraina din cauza conflictelor şi pericolului din ţara lor.
Ecaterina Silvestru, şefa direcţiei Refugiaţi, biroul de Migraţie şi Azil: «Dacă luăm cifra din luna septembrie, erau 70 de persoane, acum sunt 110. Dar cifra a fost mai mare, pur şi simplu o parte sau repatriat şi s-au stabilit cu traiul în alte zone ale Ucrainei».
Refugiaţii sunt plasaţi într-un centru special sau la rudele lor. La Centru de cazare din Chişinău sunt cazate 42 de persoane, iar jumătate sunt ucraineni. Printre ei este şi Iana cu fiica ei Irma, cazate în urmă cu 3 luni. De frica conflictului din ţara lor, acestea şi-au lăsat casa, familiile şi prietenii din Doneţk şi au venit în Moldova. Ele spun că aici au fost primite foarte bine.
Iarma, refugiată din Doneţk, Ucraina: «După ce am plecat din Doneţk şi am venit aici, în primele 2-3 luni ne speriam de orice sunet. Dacă undeva se auzeau focuri de artificii, intram în panică şi căutam mereu unde să ne ascundem, în baie ori sub pat. Acum este foarte bine».
Iana, refugiată din Doneţk, Ucraina: «La noi situaţia este foarte grea pentru a trăi. Nu este de lucru, nu avem posibilitate pentru a primi bani, pensie, nimic. Dar avem copii care trebuie crescuţi. Noi ne străduim să supravieţuim şi atât. Căutăm aici ceva de lucru, învăţăm limba română. Ne place aici, cultura oamenii. Ne străduim să ne integrăm în societate».
Pe Igor l-am găsit la bucătărie, îşi pregătea prânzul. Bărbatul s-a refugiat în Moldova cu întrega familie în ziua când ţara noastră sărbătoarea Ziua limbii române. De pe 31 august, se află la Centru cu soţia şi copilul lor.
Igor, refugiat din Doneţk, Ucraina: «Am ajuns aici din cauza luptelor militare de la noi, dacă nu aveam familie nu mai veneam aici, iar pentru că am familie am decis să plecăm cât mai departe. Cea mai mare dorinţă este să fie pace în lume: dacă era pace eu nu aş fi fost aici, mai bine aş veni aici în ospeţie, dar numai nu în aşa situaţie».
Chiar dacă ultima vreme a crescut numărul refugiaţilor, autorităţile susţin că Centrul dispune de locuri libere, întrucât acum doar un sfert din cele 200 sunt ocupate. Deşi precizează că întreţinerea unui refugiat impune cheltuieli destul de mari.
Ecaterina Silvestru, şefa direcţiei Refugiaţi, biroul de Migraţie şi Azil: «Cheltuielile sunt foarte mari, începând de la serviciile medicale, întreţinrea centrului, stafului nostru, asistenţa lor, cât se cheltuie prin instituţiile internaţionale, prin ONG-uri. Sumele sunt foarte mari. Nu. Nu este un semn de alarmă».
Refugiaţii cazaţi la Centrul de Cazare au acces la asistenţă medicală gratuită, pot obţine o profesie, au dreptul la muncă. În plus, aceştia primesc 670 de lei pe lună.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
Важное сообщение для граждан Молдовы в России
Зачем Молдове европейский мусор?
- Не просто звери: как традиционные культуры воспринимают животных
- 7 ценных уроков, которым можно научиться в экопоселениях
- Четыре пути воспитания: какой ведёт к счастью?
- Агатовая чаша римских мастеров: роскошное искусство I–II века н.э.
- Мудрость на уровне почвы: сила гиперлокальных знаний
- Листья хрена - природный метод избавления от соли в организме через кожу



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(1)