Țolica este un sat din cadrul comunei Enichioi, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Cantemir și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 383 locuitori. Satul Țolica a fost înființat în anul 1907.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Misteriosul preparat cu care s-a dopat Maria Șarapova se produce şi în Moldova
Scandalul de dopaj iscat în sportul internaţional se extinde. Astfel mai mulţi sportivi renumiţi din Rusia au fost depistaţi pozitiv la preparatul meldoinium, cu denumire comercială Mildronate.
Meldonium - o substanţă nespecifică
După jucătoarea de tenis Maria Șarapova și patinatorii de viteză Semion Elistratov și Pavel Kulijnikov, dar și Ekaterina Bobrova și Dmitri Soloviov, campioni olimpici la patinaj artistic în proba pe echipe la JO 2014 de la Soci, un alt sportiv rus a fost controlat pozitiv la meldonium, voleibalistul Aleksandr Markin.
Anterior au fost depistaţi pozitiv şi sportivi din Ucraina, Suedia, Etiopia etc.
Cel mai mediatizat este totuşi cazul Mariei Şarapova. fostă numărul unu mondial, care a anunţat pe 7 martie, că a fost depistată pozitivă la controlul antidoping în timpul primului turneu de Mare Șlem al anului, Australian Open, în luna ianuarie 2016.
Proba a fost analizată de un laborator autorizat al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA). Testul antidoping a fost pozitiv, cu identificarea substanţei interzise Meldonium. În conformitate cu regulamentul Programului Antidoping din Tenis (TADP), Maria Şarapova a fost pusă sub învinuire, pe 2 martie, pentru încălcarea normelor în vigoare.
Federaţia Internaţională de Tenis precizează că Maria Şarapova a recunoscut faptul că i-a fost administrată substanţa Meldonium şi implicit acurateţea rezultatului testării.
Întrucît Meldonium este catalogată drept "o substanţă nespecifică", în conformitate cu normele WADA (şi, prin urmare, TADP), privind lista substanţelor interzise şi a metodelor interzise, Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu, începînd cu 12 martie, pînă la determinarea cauzei.
Substanţele specifice sînt cele pentru care, dacă sînt descoperite în corpul unui atlet, poate exista o explicaţie credibilă, care să nu reprezinte un caz de dopaj, întrucît astfel de substanţe se pot regăsi şi în mod natural în corpul uman.
''Maria Șarapova va fi suspendată provizoriu din data de 12 martie'', pînă la judecarea cazului său, a anunțat forul internațional.
Regulamentele prevăd suspendări de pînă la patru ani, dar relatările legate de acest caz evidențiază mai probabilă o suspendare de un an.
Agenția Mondială Antidoping a precizat că medicamentul folosit de Șarapova, meldonium, a fost inclus pe lista substanțelor interzise, începînd cu data de 1 ianuarie, "din cauza dovezilor referitoare la utilizarea sa de către sportivi cu intenția de îmbunătățire a performanțelor sportive".
Meldonium nu este aprobat în SUA şi alte state occidentale, dar este disponibil în Rusia, Letonia și alte ţări din spaţiul postsovietic.
Produs şi în Moldova
În prezent el este autorizat spre vînzare liberă în Republica Moldova şi chiar se produce aici. Astfel compania Balkan Pharmaceuticals SRL produce acest preparat sub denumirea comercială meldoniu, care potrivit datelor Agenţiei Medicamentului se produce în trei variante: soluţie injectabilă şi două tipuri de capsule.
De asemenea preparatul era achiziţionat şi pentru necesităţile spitalelor. De exemplu chiar pentru anul 2015 s-au cumpărat preparate sub formă de soluţie injectabilă.
În Republica Moldova îşi comercializază varianta originală a acestui preperat, Mildronat, compania Grindeks din Letonia, care deţine şi drepturile de autor.
În afară de Grindeks în Moldova şi-a înregistrat preparatele ce conţin substanţa activă meldonium, fabrica din Darniţa, Ucraina (Metamax), Zdorovie SRL din Ucraina, (Mildralex-Zdorovie), Olainfarm SA, Letonia; Sopharma AD, Bulgaria (Vazonat). Preţurile la producător înregistrate de Agenţia Medicamentului oscilează între 38 şi 166 de lei pentru o cutie.
Folosit în Armata Sovietică
Inventator al meldoniumului este letonul Ivars Kalvins.
Potrivit Washington Post, meldoniumul a fost folosit pentru început în timpul invaziei sovietice din Afghanistan, iar soldaţii îl luau pentru a-şi menţine concentrarea în conditii de stres.
"Medicamentul, produs in prima faza in cantitati mici in laboratoare, a devenit o parte din dieta zilnica a soldatilor sovietici, fiind folosit atat de piloti, de cei ce se aflau in submarine si de cei ce au luat parte la razboiul din Afghanistan", a scris ziarul Diena din Letonia în 2009.
La rîndul sau, Kalvins afirma, încă în 2009, ca soldaţii din Armata Sovietică nu ştiau ca primesc acest medicament. "Cu toţii primeau, dar nu ştiau ce este. Nimeni nu a intrebat vreodata", a comentat Kalvins.
După includerea preparatului în lista substanelor interzise, Ivars Kalvins a declarat că la mijloc sînt jocuri politice.
"E o prostie ca mildronatul să fie inclus în lista substanțelor interzise pentru a fi utilizate de către sportivi. Nu există studii clinice care să arate că el este într-adevăr un instrument care îmbunătăţeşte performanţele fizice ale sportivilor. Aici mai degrabă miroase a politică", a declarat într-un interviu pentru BBC Ivars Kalvins.
Meldonium este recomandată în tratamentul anginei şi a infractului miocardic, dar dă rezultate şi în deficienţele neurologice şi în prevenirea diabetului. Meloniumul poate îmbunătăţi rezistenţa sportivilor, poate grăbi recuperarea după exerciţii, poate proteja împotriva stresului şi poate stimula activitatea şi funcţiile sistemului nervos.
În 2013, meldonium a fost pentru prima dată pus în discuţie pentru o eventuală retragere de pe lista substanţelor premise.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- 15 весенних салатов из диких трав и дачных зелёных даров природы
- Детство на продажу
- Наталия Стрямец и лес как дом: как дикорастущее знание сохраняет устойчивость
- Если грамотно подобрать соседей среди деревьев — сад станет работать на вас!
- Крымский пчеловод раскрыл секреты пчёл Толстого — и приумножил свой доход в пять раз!
- 140 стран пообещали спасти леса к 2030, но вырубка не замедлилась: кто услышал голос деревьев?



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)