Boldureşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Boldureşti, Chilişoaia și Băcşeni. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Nisporeni și la 77 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3350 de oameni. Satul Boldurești a fost menționat documentar în anul 1426.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
BM va aloca Moldovei $20 de milioane
Consiliul de directori executivi al Băncii Mondiale (BM) a aprobat un împrumut în sumă de 20 de milioane de dolari SUA acordat Republicii Moldova, pentru Proiectul de modernizare a administrației fiscale.
În comunicatul Băncii Mondiale se menționează că împrumutul de 7,42 milioane de dolari îi va aloca Asociația Internațională de Dezvoltare (IDA), iar 12,58 milioane de – Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), care intră în componența BM.
Proiectul de modernizare a administrației fiscale a Moldovei va sprijini restructurarea fundamentală a sistemului administrației fiscale prin intermediul implementării unui sistem fiscal centralizat și unificat cu scopul de a îmbunătăți colectarea impozitelor, conformarea fiscală și serviciile pentru contribuabili.
În ultimii ani, Moldova a realizat progrese substanțiale în reducerea timpului necesar pentru achitarea impozitelor: conform raportului Doing Business 2016, în Moldova este nevoie de 185 de ore pentru a pregăti, depune și achita impozitele (circa 21 de plăți pe an) în comparație cu media de 234,3 ore în regiunea Europei și Asiei Centrale (20,5 plăți pe an) și 175,4 ore în OECD (11,8 plăți pe an).
Această reducere a volumului de lucru pentru contribuabili a fost realizată prin introducerea sistemului de declarații electronice, a plăților în regim online pentru unele impozite și reducerea numărului de declarații. Cu toate acestea, colectările de venituri fiscale au manifestat o tendință mai puțin pozitivă. Colectările de venituri ca parte din PIB au scăzut timp de trei ani la rînd, atingînd în 2014 valoarea cea mai joasă dintr-o perioadă de cinci ani, 30,2 procente din PIB. Performanța proastă este în mare parte o consecință a constrîngerilor structurale și de capacitate din cadrul administrației fiscale.
Mai mult decît atît, serviciile pentru contribuabili sînt complicate de lipsa transparenței în privința regulilor și procedurilor. Contribuabilii consideră administrația fiscală ca fiind ineficace și coruptă. 46 de procente din companiile de afaceri și 40 de procente din gospodăriile casnice care au participat în sondajul Transparency International din 2015 au raportat că deseori sînt necesare plăți neoficiale pentru a rezolva diverse probleme cu inspectoratele fiscale și au estimat că suma totală a mitelor plătite inspectoratului fiscal de către companiile de afaceri în 2012 este de 32,4 milioane de lei (2,54 milioane USD).
Unii reprezentanți ai mediului de afaceri, intervievați în cadrul etapei de identificare a proiectului, s-au plîns pe lipsa transparenței în privința chestiunilor fiscale, lipsa unor îndrumări clare cu privire la politicile și procedurile fiscale, lipsa clarității în privința regulilor și procedurilor referitoare la audituri și apeluri și pe accesul limitat la informațiile despre procesul de apel ca fiind problemele principale care contribuie la riscuri sporite legate de guvernare în administrația fiscală din Moldova.
„Obiectivul Moldovei este un serviciu fiscal computerizat modern, unde fiecare poate vedea regulile și acționa conform lor", a declarat Alexander Kremer, directorul de țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. „Rezultatul va consta în mai puține complicații pentru contribuabil și mai multe impozite colectate pentru școli, medicamente și drumuri".
Inspectoratul Fiscal de Stat al Republicii Moldova va fi agenția implementatoare a proiectului.
Din momentul aderării Moldovei la Grupul Băncii Mondiale în 1992, mai mult de 1 miliard de USD a fost alocat pentru aproximativ 60 de proiecte de țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 9 proiecte active cu un angajament total de 335,5 milioane USD. Domeniile de suport includ reforma de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educație, asistență socială, guvernare electronică, sănătate, agricultură, drumuri locale, mediu și altele.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
Важное сообщение для граждан Молдовы в России
Зачем Молдове европейский мусор?
- Женщины как хранительницы био-культурного наследия: экология памяти и заботы
- Чистотел: Рецепты народной медицины
- Тайны двух затонувших городов Египта
- Школа, в центре которой — человек: возвращение к истокам воспитания
- Из города в экодом: семья построила жилье из глины и камыша (+Фото)
- Лопух против кист: натуральное лечение проверенное веками



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)