Scumpia este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Scumpia, Hîrtop și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 140 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3308 oameni. Satul Scumpia a fost menționat documentar la începutul secolului al XVII-lea.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
„Voievod” și un șir de ONG-uri, indignați de neglijența miniștrilor liberali (Doc, Video)
Mișcarea „Voievod", Fondul Dezvoltării Ecologice „Ecodava" și „Centrul de cooperare pentru tineret" au chemat autoritățile să examineze legalitatea acțiunilor conducerii unui șir de departamente subordonate liberalilor.
Precum a menționat în cadrul unei conferințe de presă, pe 22 iulie, președintele Mișcării de Tineret „Voievod", Nicolae Pascaru, reprezentanții Partidului Liberal (PL), cărora li s-a încredințat conducerea Ministerului Mediului și Ministerului Transporturilor, au elaborat un document ilegal ce le permite proprietarilor de terenuri să extragă nisip și alte materiale de construcție în cariere, transmite NOI.md.
Documentul, intitulat „Instrucțiunea de utilizare a rezervelor subterane de lîngă trasee", a fost elaborat de Ministerul Mediului în comun cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Acesta datează din 18 aprilie 2016 și a intrat în vigoare peste o lună – 13 mai. Potrivit directorului Centrului de Dezvoltare pentru Tineret, Dumitru Roibu, acesta permite extragerea materialelor de construcție din carieră în mod arbitrar și fără achitarea taxelor de stat pentru utilizarea zăcămintelor.
„Agenții economici au obținut posibilitatea de a extrage doar nisip, lut și alte resurse, în cantități nelimitate. Acest fapt încalcă flagrant Codul subsolului, ce reglementează clar modul de valorificare a carierelor și controlul asupra resurselor subterane. După finalizarea lucrărilor, ei pot umple cariera cu ce doresc, chiar și cu deșeuri din construcție. Și nimeni nu-i obligă să respecte normele ecologice", a declarat Roibu.
Nemulțumirea activiștilor a fost generată de faptul că ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, l-a acuzat anterior pe viceministrul Dorin Dușciac, care a semnat documentul controversat, apoi l-a susținut și a legalizat atitudinea abuzivă față de resursele subterane. În acest sens a fost amintită o postare pe rețelele de socializare, în care Munteanu a publicat o scrisoare semnată de Dușciac și a explicat că prin aceasta viceministrul a eliberat o autorizație pentru explorarea ilegală a zăcămintelor de nisip și lut în cadrul efectuării lucrărilor de construcție pe traseele Chișinău-Ungheni-Sculeni și Chișinău-Giurgiulești. Atunci, Dușciac i-a răspuns lui Munteanu că scrisoarea publicată de ministru nu este un act normativ, ci doar o procedură de extragere legală a materialelor de construcție în cariere.
Nicolae Pascaru a solicitat autorităților tragerea la răspundere a reprezentanților PL, care au admis intrarea în vigoare a acestui document. „Liberalii au devenit conducătorii ministerelor și au admis această situație catastrofală. Situația ecologică în locurile în care sînt valorificate carierele s-a înrăutățit considerabil, însă pe liberali nu-i interesează acest lucru. Ei acționează în interesele altul stat și prezintă pericol pentru Moldova", a menționat Pascaru.
Reprezentanții ONG-urilor au cerut autorităților să clarifice situația în care terenurile țării sînt utilizate neglijent. „Noi am expediat scrisori premierului Pavel Filip, președintelui Parlamentului, Andrian Candu, Procuraturii Generale și CNA-ului cu cerința de a desfășura o anchetă privind utilizarea contrar destinației a resurselor funciare. Intenționăm să primim răspuns la întrebarea privind legalitatea acestei dispoziții și controlul anticorupție", se arată în apelul reprezentanților mișcării „Voievod", Fondului Dezvoltării Ecologice „Ecodava" și Centrului de Cooperare pentru Tineret.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- Древнее искусство чеканки монет (Видео)
- Сила слова - отрывок из фильма Звездочки на Земле (Видео)
- Пробуждающие и сильные слова Николая Караченцова (Видео)
- Этнобиология запахов: как обоняние связывает тело с землёй
- Ценнейшее средство Аюрведы-лекарство от 100 недугов!
- Имбирный чай: природное средство для здоровья почек и не только



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)