Sămăşcani este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Sămăşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 12 km de orașul Șoldănești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1502 oameni. Satul Sămășcani a fost atestat documentar în anul 1604.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Ce fac vîrstnicii din Moldova atunci cînd au timp liber
Deşi ar putea să se bucure de odihna binemeritată, persoanele în etate din Moldova îşi dedică o bună parte din timp tot muncii, pentru un salariu sau pentru treburi gospodăreşti.
Potrivit statisticii, populaţia Republicii Moldovei în vîrsta de 60 de ani şi peste îşi consumă mai bine de jumătate din timpul zilnic (51,7%) pentru activităţile de îngrijire personal. Peste 30 la sută din durata zilei, adică 7,3 ore este dedicată activităților de muncă pentru un venit (sub formă de salariu/profit) sau de îngrijire a gospodăriei şi familiei, lucrului voluntar etc. Doar 17,9% din timpul vîrstnicilor poate fi considerat anume liber, adică consacrat unor activităţi de agrement, sport, hobby-uri, lecturi etc.
Dacă în ţările dezvoltate persoanele în etate ajunse la pensie îşi dedică o mare parte a timpului călătoriilor prin ţară şi prin lume în scopuri de agrement, cetăţenii noştri ajunşi la o anumită vîrstă întreprind doar deplasări în anumite scopuri concrete, de preferat pe jos.
Astfel, din numărul total de persoane cu vîrsta de 60 ani şi mai mult 64,6% se deplasează zilnic cu un anumit scop.
Această călătorie durează în medie 1,3 ore pe zi. Mijlocul de deplasare, care deţine primul loc după durată în rîndul vîrstnicilor este „mersul pe jos". El constituie peste trei pătrimi (77,0%) din această categorie de activitate (călătorie/deplasare). Apoi, urmează deplasarea cu transportul public (autobuz/„microbuz") (9,6%) şi transportul privat (4,5%).
În medie o femeie în etate este implicată mai mult în îngrijirea gospodăriei/munci neplătite, iar bărbații- în munci plătite, arată un studiu al Biroului Naţional de Statistică. Majoritatea absolută (96,5%) a femeilor în etate sînt implicate în „activităţi de îngrijire a gospodăriei şi familiei", consumînd în aceste scopuri zilnic cîte 5,5 ore. Ponderea bărbaţilor implicaţi în activităţile casnice constituie ceva mai puţin — 88,2%.
Pe de altă parte, bărbaţii lucrează, cîte 7,3 ore, cu 1,3 ore mult decît femeile ocupate. În plus, ponderea bărbaţilor care au un serviciu este mai mare în comparaţie cu ponderea femeilor.
Bărbaţii față de femei participă într-o măsură mai mare la „viaţa socială / divertisment" şi la activităţile de „utilizare a calculatorului / practicarea hobby-urilor".
În grupa activităţilor de „îngrijire personală", somnul este cea mai importantă activitate. În medie o persoană cu vîrsta de 60 ani şi peste doarme cîte 10 ore pe zi, fără diferenţe semnificative pe sexe.
A doua activitate importantă în această grupă este „servitul mesei". În medie, o persoană în etate alocă pentru mesele zilnice cîte 1,5 ore. Fiecare a doua persoană vîrstnică ia masa în singurătate.
Totodată, 93 la sută dintre persoanele în vîrstă de 60 ani și peste alocă zilnic cîte 5 ore activităților neremunerate de îngrijire a gospodăriei și familiei.
După cum arată statistica, doar 15 la sută dintre vîrstnici alocă timp pentru activităţi sportive, în medie cîte 1,5 ore pe zi. Cea mai populară activitate din această grupă, cu o durată medie de 1,4 ore pe zi și practicată de 14,7% dintre persoanele în etate este plimbatul.
Doar 3,8% din populaţia de 60 ani şi peste a ţării a declarat că este pasionată de un tip de artă sau are un hobby, alocînd acestor activităţi în medie cîte 1,4 ore pe zi.
Circa 2,3% din persoanele vîrstnice petrec zilnic 1,4 la calculator comunicînd cu cineva (41,4% din timp) sau căutînd informaţii pe Internet (58,6%).
Majoritatea vîrstnicilor alocă în medie cîte 3,2 ore pe zi din timpul liber pentru citit sau privesc televizorul, ascultată radio ori înregistrări etc. Circa 16,0% citesc presa cotidiană (reviste, ziare etc.), cărţi sau alte publicaţii, dedicînd acestor activităţi în medie cîte o oră zilnic.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- Как естественным способом поднять уровень гемоглобина
- Формирование женственности: вызов нашего времени
- Вода как дух: этнобиология родников, рек и источников
- Как омолодить кожу с помощью кокосового масла и соды: простой рецепт (+Видео)
- Переход к здоровому питанию может быть лёгким и естественным, если следовать этим 11 простым рекомен…
- Природа, вплетённая в ткань: этнобиология одежды



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)