Schineni este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Schineni și Schinenii Noi. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Soroca și la 170 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1509 oameni. Satul Schineni a fost menționat documentar în anul 1628.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
|
Vasile Balan: Maia Sandu, interesele țării și formele corupției puțin studiate
După ce am urmărit campania electorală, a apărut posibilitatea de a o cunoaște puțin pe tînăra vedetă a politicii moldovenești. Se vede că e o fire puternică, cu care au lucrat bine specialiștii în tehnologii politice, specialiștii de dicție, fizionomiștii și psihologii.
Dintr-o fată proastă nu vei putea face un candidat de un asemenea nivel – un demagog puternic, un luptător dur pentru valorile anunțate, deseori false, capabil, în pofida loviturilor, să suporte toate peripețiile campaniei electorale.
Este o actriță deșteaptă, capabilă să joace bine rolul de luptător cu corupția și alte maladii ale unei societăți „democratice” obișnuite, precum și să inspire multor alegători încrederea în ea.
Deșteaptă și de aceea, în cazul dat, periculoasă. Periculoasă pentru țară. De ce consider așa?
Unu. Doamna Sandu este o unionistă camuflată și cetățeană a României. Eu respect dreptul oricărui moldovean de a avea două sau mai multe cetățenii și de a visa la unire. Însă în cazul dat, este vorba despre un potențial șef de stat, care, apărînd interesele țării sale, inevitabil, periodic, va intra în conflict cu interesele țării vecine, ale cărei legislații îi pedepsește destul de dur pe cei care, în opinia funcționarilor români, trădează interesele României. În mare parte, anume prin aceasta se explică decizia celor cinci magistrați ai Curții Constituționale a RM din 5 decembrie 2013, care au pus mai presus de Constituție Hotărîrea Parlamentului (nici măcar legea) privind adoptarea Declarației de independență. Aceasta este o decizie de trădare, adoptată de către cetățenii români, ce subminează statalitatea Republicii Moldova, corespunde în totalitate intereselor României. Și aici nu este vorba despre denumirea limbii …
Vezi: De ce această Curte Constituțională este nelegitimă? Greşeala judecătorilor sau începutul unei lovituri de stat? Partea I Greşeala judecătorilor sau începutul unei lovituri de stat? Partea II
Unionismul mai este periculos și pentru că în viitorul apropiat unirea țării este imposibilă, însă înaripați de această idee, oamenii parcă nu fac parte din cei care își leagă de Moldova viitorul copiilor lor, elaborează și încearcă să realizeze aici proiecte de dezvoltare a familiilor lor și a țării. iar pentru politicienii unioniști, care acționează după principiul „cu cît e mai rău în Moldova, cu atît e mai bine e pentru Unire”, aceasta capătă caracterul unui sabotaj direct al țării și poporului cu justificarea totală a propriilor furturi din buget și a incompetenței.
Drept exemplu îl vom aduce pe primarul capitalei, pe timpul mandatului căruia, Chișinăul degradează catastrofal, cu o corupție înfloritoare și un neprofesionalism total al echipei selectate pe principiul de partid. Precum și pe ministrul Apărării, care distruge armata, pe ministrul transporturilor, pe timpul căruia nu a fost finalizată construcția niciunui drum, pe ministrul educației, care în locul dezvoltării propriului sistem de învățămînt, a creat în baza ministerului puncte de racolare în universitățile românești pentru proaspeții absolvenți de BAC, precum și pe conducerea Ministerului Ecologiei, care taie cu sutele de hectare din Codrii noștri străbuni. În sfîrșit, uitați-vă la liderul lor, Mihai Ghimpu…
Maia Sandu, deocamdată, precum afirmă ea, nu a furat nimic în interiorul țării (ea este supusă unui tip special de corupție, despre care vom vorbi mai jos). Însă necesitatea de a fi fidelă jurămîntului statului român și convingerile ei unioniste o fac, inevitabil, ineficientă din punct de vedere profesional pentru Republica Moldova. Ea nu va lucra exclusiv pentru țara ei, deoarece, concomitent, la nivel de conștiință, se va ghida de interesele statelor vecine și nu chiar vecine (despre aceasta mai jos).
Doi. Maia Sandu este un exemplu elocvent al unei variante de corupție, puțin studiate în țara noastră – corupția politică. Cine îi oferă bani în interiorul țării – îi vom lăsa după cadru, printre acești oameni sînt și cei care s-au săturat de actuala putere, lupta veșnică a politicienilor pentru ea (în locul unei activități creative), care doresc ordine și au văzut în demagogul destul de talentat Maia Sandu o lumină la capătul tunelului. Asemenea oameni sînt în țară și îi oferă anumite sume. Însă foarte și foarte mici …
Să examinăm acum problema de dincolo de frontieră. Cu greu, dar am putea crede că după un salariu de o sută de mii de dolari pe an, Maia Sandu, cîțiva ani, a trăit cu un salariu de ministru (cu toate adausurile – 10000 de lei pe lună) și din economii. mai mult de un an, ea este șomeră și se ocupă de partid. Pe ce bani? Desigur, ni se spune că din donațiile benevole ale patrioților, despre care noi am vorbit mai sus. Cît constituie acestea? Zece, douăzeci, o sută de mii pe lună?
Domnilor, cineva dintre cititori a încercat să-și creeze un partid? Dacă a încercat, atunci înțelege bine că fără un sponsor serios și constant, capabil să asigure finanțarea de cel puțin 1 milion de lei pe lună în perioada dintre alegeri și cel puțin 30 de milioane de lei în perioada campaniei electorale, crearea unui partid și asigurarea funcționalității lui este imposibilă. Voi aduce un exemplu: pentru întreținerea oficiului doar a unei organizații raionale sînt necesare cel puțin 20 de mii de lei pe lună. Avem peste 40 de raioane. Dar benzina, transportul, telefonul, publicitatea, internetul etc.? Dar întreținerea oficiului central împreună cu Maia Sandu? Poporul îi finanțează pe acești oameni? Nu cred pentru că am cunoscut oameni cu o asemenea experiență…
Cine este sponsorul? Nu știu exact cine, dar sînt convins că acestea sînt organizații străine, finanțate direct sau indirect de unele guverne occidentale. Cu siguranță, există un anumit institut de dezvoltare strategică a ceva (sau programul DRE Leaders Academy, ai cărui ambasador este), prin intermediul căruia dna Sandu și membrii partidului său obțin finanțarea. Faptul că Occidentul o sprijină activ pe discipola sa, este evident. E suficient să ne amintim cît de grosolan au fost eliminați (la solicitarea Occidentului) din campania electorală Andrei Năstase și Marian Lupu. Ambii candidați, cu cîteva zile pînă la abandonarea lor „benevolă” a cursei electorale în favoarea Maiei Sandu, declarau convingător că vor lupta pînă la capăt și nu se vor jertfi pentru nimeni. Însă toți au văzut cum a fost totul…
Totodată, este uimitor faptul că Maia Sandu nu doar nu și-a exprimat gratitudinea noilor săi „parteneri” pentru această jertfă, dar și se face că nu le este datoare cu nimic, iar despre PDM și liderul lei real Plahotniuc, al cărui candidat a chemat să voteze pentru ea, se exprimă destul de dur.
Cui îi este datoare Maia Sandu? Corupția este atunci cînd funcționarul sau un angajat public primește mită în schimbul utilizării resurselor statului și a influenței în interesul cuiva. Maia Sandu, precum declară ea, nu este datoare nimănui cu nimic în Republica Moldova! Dar cum stau lucrurile cu datoriile ei față de organizațiile internaționale și statele, ce stau în spatele acestora? Ei au educat-o, au întreținut-o, o întrețin și acum pe ea și partidul ei, îi acordă servicii inestimabile de promovare în funcția supremă în stat.
Aș dori să o întreb pe Maia Sandu: e gratis? Sînteți convinsă că nu veți fi nevoită să plătiți nu doar cu tenderele, ce vor trebui cîștigate de companiile străine? Sînteți convinsă că nu veți trebui să plătiți cu aceeași monedă achitată de românii, care în schimbul susținerii Occidentului, au cedat sistemul lor financiar străinilor, au băgat în închisoare cea mai importantă parte a elitei, orientate spre interesele României (dar nu a străinilor), au vîndut (sau au transmis conform Legii privind restituirea) străinilor milioane de hectare de pădure și terenuri agricole? Dvs. deja plătiți, Maia, cînd ați introdus în sistemul de învățămînt lucruri străine moldovenilor, despre care vom vorbi mai jos.
Aș dori să întreb cititorii: ce e mai rău:
1. Să vinzi influența sau servicii birocratice mărunte în interiorul țării?
2. Să vinzi țara?
Toate formele de corupție sînt respingătoare, dar a doua se numește corupție politică internațională de amploare sub chipul „luptătorului anticorupție” și poate fi tractată drept atentat la Trădarea intereselor țării . Oare nu cu aceasta s-a ocupat, se ocupă acum și intenționează să se ocupe la postul de președinte al țării Maia Sandu? Oare doamna Sandu poate fi sigură că interesele străinilor, pe care îi reprezintă, vor coincide întotdeauna cu interesele țării noastre? Întrebare retorică.
Trei. Maia Sandu a făcut reforme, pe care le promovează în cadrul campaniei electorale, acordînd o atenție sporită sistemului de susținere a examenelor pentru BAC. Majoritatea dintre acestea nu doar sînt nocive, dar și distrugătoare pentru sistemul învățămîntului, creat timp de zeci de ani și care, sub toate loviturile din ultimii 25 de ani, rămînea destul de eficientă. Haideți să vedem ce fel de reforme au fost:
· A lansat proiectul de lichidare a caselor de copii de stat și a școlilor-internat. Proiectul, la recomandarea insistentă a prietenilor ei occidentali, a fost realizat împreună cu fundația, creată de autoarea cărții despre Harry Potter, „marele pedagog” Joanne Rowling, în scopul educării „părinților profesioniști” și transmiterii copiilor din instituțiile lichidate împreună cu o anumită finanțare. În realitate, acest proiect a fost lansat pentru a facilita înfierea copiilor din Moldova de către părinții din Occident şi pentru ca funcționarii din învățămînt și tutelă să primească mită de la aceştia, precum și din finanțarea părinților „profesioniști”. Rezultatul acestor reforme:
1. Au fost lichidate majoritatea caselor de copii și școlilor-internat.
2. Se distruge baza materială a acestor instituții, sînt concediați mii de pedagogi și personal auxiliar.
3. A înflorit traficul cu copii.
4. A apărut robia copiilor și copiii fără supraveghere.
5. A înflorit corupția în sistemul de tutelă și învățămînt.
· „Managerul” Sandu, la recomandarea „colegilor” săi occidentali, în scopul economiei mijloacelor, a închis sute de școli, iar împreună cu ele a condamnat la pieire sute de sate, multe dintre care au fost fondate pe timpul lui Ștefan cel Mare. Școala în sat este principalul centru de dezvoltare a culturii și de comunicare a consătenilor, locul de unde localitatea începe a renaște. Fără școală nu există sat – este un adevăr, ce nu necesită demonstrație! Cine crede în țara sa – deschide școli, cine nu crede – le închide. Concomitent, „managerul-ministru” nu se gîndea la economii, cînd vota transformarea banilor furați în datorie publică sub procente mari, precum și dăruirea lui Filat și Șor a BEM și a Aeroportului Internațional Chișinău, contravaloarea cărora ar fi fost suficientă pentru întreținerea întregului sistem de învățămînt pe parcursul deceniilor.
· Pe ascuns, sub forma lecțiilor de toleranță, odată cu venirea noului ministru al educației în 2013, în școlile moldovenești a început propaganda relațiilor homosexuale. Toate bibliotecile școlare au fost dotate cu enciclopediile „Viața sexuală” cu un capitol despre homosexualism, care nu a fost scoasă din biblioteci, în pofida protestelor comunității ortodoxe.
· A fost introdusă vaccinarea obligatorie a copiilor în școli și instituțiile preșcolare. Iar dacă părinții nu vor? Dar cine garantează calitatea vaccinului? Cîte cazuri de mortalitate infantilă au fost înregistrate după imunizare? Dar cîți invalizi au rămas după administrarea vaccinului? Cine va răspunde? Maia Sandu?
· A fost interzisă implicarea elevilor și studenților în colectarea roadei. Timp de decenii, aceasta a constituit o parte importantă a educației prin muncă, o posibilitate de a accelera colectarea roadei de roșii, varză, fructe și struguri. Se știe că tineretul învățat cu munca fizică, se manifestă mai bine în procesul studiilor și în munca intelectuală. Dar ce ajutor neprețuit este acesta pentru fermierii, care nu pot găsi numărul necesar de lucrători? Ce nu o aranjează pe Maia Sandu? Ea nu are nevoie de copii deștepți, învățați cu munca fizică?
· A insistat ca în Codul educației să fie introduse prevederi privind introducerea sistemului de notare prin litere (ca în Occident), a introdus cîteva organe de control, care deja au devenit structuri formale, cu care se poate de „înțeles”. Cine are nevoie de asta? Pare asta nu e o profanare a reformelor pentru ca ulterior să-ți faci publicitate?
· A insistat ca directorii de școli să fie aleși (numiți) doar pentru două termene, deși se știe că cele mai bune școli din țară sînt acelea, în care directorii activează pe parcursul mai multor ani! Chiar și ministrul liberal Corina Fusu a înțeles cît de păguboasă este această „reformă” și a anulat-o.
· Limba rusă a fost egalată cu alte limbi străine, iar engleza a devenit a doua după importanță după cea de stat, în instituțiile de învățămînt din țară. Acest lucru a fost făcut cu încălcarea Constituției, Legii privind funcționarea limbilor, a fost ignorată absolut situația lingvistică, creată timp de milenii pe acest teritoriu. Aici niciodată nu s-a vorbit în engleză, dar întotdeauna – limba moldovenească și limbile slave. În limba slavă, din momentul creării, timp de peste 300 de ani, a activat Cancelaria de Stat, noi mereu trăim sau am trăit cu slavii, populația vorbitoare de limbă rusă constituie o treime, iar limba rusă are un statut constituțional oficial. De ce cetățenii să nu învețe limba rusă (cea mai răspîndită în Europa) cu manuale, cadre didactice și pedagogice? De ce să pierdem bilingvismul? Cine are nevoie de asta? Maia Sandu și stăpînii ei de peste hotare?
· Susținerea BAC-ului după un sistem nou, inițiativă pe care M. Sandu și-a atribuit-o, în realitate, în premieră, a fost introdusă în calitate de experiment, în vara anului 2009, pe timpul ministrului comunist Larisa Șavga. Sistemul IT, testat în 2009, excludea în totalitate posibilitatea ca cineva să cunoască dinainte conținutul biletelor de examinare. Acest lucru a fost obținut datorită faptului că în dimineața examenului, din mii de întrebări posibile, sistemul IT, prin intermediul selectării aleatoare, alcătuia un bilet de examinare, care era tipărit pe formulare de evidență strictă în fiecare centru de BAC și era furnizat imediat absolvenților. Reforma dnei Sandu aici a constat doar în faptul că ea a blocat experimentul ministrului Șavga, a cumpărat la preț dublu camere din România și a organizat un sistem, în care cîteva sute de persoane, în ajunul examenelor deja știau conținutul biletelor de examinare și, respectiv, dispuneau de aceste cunoștințe. Acești oameni, desigur, îi sînt recunoscători Maiei Sandu!
CONCLUZIE: Reformele Maiei Sandu sau sînt formale și nu aduc niciun folos (în afara unui cerc restrîns de persoane) sau sînt nocive și au consecințe catastrofale pentru sistemul de învățămînt, creat în țară timp de 70 de ani, care și-a demonstrat în mod repetat eficiența.
Sistemul moldovenesc de învățămînt și-a demonstrat eficiența, inclusiv pe exemplul Maiei Sandu, care a obținut în Moldova studii excelente, în baza cărora a putut să-și facă carieră la Banca Mondială.
Maia Sandu, cu siguranță, e deșteaptă! Însă aceasta este prima fază de dezvoltare a omului deștept. A doua – trebuie să devină om cu rațiune, capabil să aibă principii de neclintit, să-și construiască relații cu lumea înconjurătoare, inclusiv în politică, astfel, încît să corespundă esenței profesiei de politician: „Să-și iubească țara, să lucreze exclusiv pentru poporul său, să facă viața oamenilor mai bună și mai fericită”.
Va putea oare face acest lucru Maia Sandu, care este datoare străinilor?
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
- Международный аэропорт Кишинева регистрирует значительный рост авиаперевозок
- С Новым Годом!
- Важное сообщение от Международного кишинёвского аэропорта
- Важное объявление для молдаван в России
- Задержаны за организацию нелегальной миграции: Сколько требовали с украинцев за переправу через Днес…
- Рекомендации путешественникам во время зимних праздников
© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)