Buneţi este un sat din cadrul comunei Tohatin, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.64 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.70 km. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 57 de oameni. Satul Buneți a fost înființat în anul 1901.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Istoric român despre poziţia specială a Moldovei (Video)
Poziţionarea Moldovei la intersecția dintre culturile occidentală și orientală poate contribui la consolidarea statalităţii moldoveneşti.
În acest scop autorităţile trebuie să manifeste voinţă politică şi să utilizeze situația geopolitică în interesul țării. Această opinie a expus-o în cadrul Conferinţei ştiinţifice internationale "Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică şi perspectiva dezvoltării" de vineri, 24 martie, Florin Pintescu, doctor în istorie, conferenţiar la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava (România).
Poziţia geopolitică a Moldovei, în opinia savantului român, în circumstanţele respective poate duce la ameliorarea situaţiei în republică. "Moldova, la fel ca şi România, se află la hotarul dintre două lumi, civilizaţii şi culturi diferite. Aceasta poate duce atît la declanţarea conflictului, cît şi la instaurarea atmosferei paşnice în regiune. Acesta este rolul special al ţărilor, aflate la joncţiunea unor lumi diferite, autorităţile cărora sînt obligate să depună eforturi pentru transformarea potenţialului conflictual în cooperare cu statele vecine. În acest context, mi-a plăcut opinia publicistului Iurie Roşca, care a numit Moldova "pod de aur" între lumile orientală şi occidentală. Pentru ca însă Moldova să poată avea rolul acestei verigi de legătură, la conducerea ei trebuie să fie statalişti puternici, în stare să apere interesele propriei ţări şi să conlucreze la egal atît cu Orientul, cît şi cu Occidentul", a menţionat în discursul său Florin Pintescu.
În viitorul apropiat Moldova va avea posibilitate să se manifeste în calitate de garant al cooperării între Uniunea Europeană şi CEEA. "Mai mulţi cunoscuţi savanţi europeni şi ruşi au înaintat în mai multe rînduri idei despre cooperarea ţărilor din Occident şi Orient. Ne amintim de lucrările lui Aleksandr Dughin şi Jean Parvulesco, care au creat teoria privind unirea ţărilor din civilizaţii diferite în baza unor principia absolt noi, distinctive de acele, de care s-au ghidat fondatorii Uniunii Europene. În caz de identificare a compromisurilor, poate fi inaugurată o nouă epocă de prosperare, securitate şi unitate a Vechiului continent. Eu sper că vor predomina opiniile rezonabile şi secolul XXI va deveni unul al cooperării între ţările civilizaţiilor occidentală şi orientală. Moldova, fiind la hotarul acestor civilizaţii, riscă să se pomenească în epicentrul conflictului, dacă nu vor fi identificate compromisuri sau garantul cooperării UE cu CEEA în caz de evoluţie favorabilă a evenimentelor", a conchis doctorul în istorie din România.
Precizăm, Conferinţa ştiinţifică internatională "Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică şi perspectiva dezvoltării" îşi tine lucrările la Chişinău, pe 24-25 martie. Participă mulţi cunoscuţi istorici, deputaţi, politologi şi persoane publice din Moldova, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Italia, Spania, Bulgaria şi Germania. Pentru prima data conferinţa s-a desfăşurat sub patronatul preşedintelui Moldovei, Igor Dodon.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
Важное сообщение для граждан Молдовы в России
Зачем Молдове европейский мусор?
Ренато Усатый: «Для визы в США у меня запросили справку из российской полиции"
- Полынь – природный целитель от грибков, вирусов и паразитов
- Хатшепсут — единственная женщина-фараон в истории Древнего Египта
- Биокультурное разнообразие: когда язык, традиции и природа — одно целое
- Три ключа к долголетию: правила жизни, замедляющие старение
- Деколонизация природы: как пересматриваются основы экологических знаний
- Как избавиться от солевых отложений на шее: эффективный метод



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(1)