Săseni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bahu și Săseni. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Călărași și la 72 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1758 de oameni. Satul Săseni a fost menționat documentar în anul 1437.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Ce se ascunde în spatele remanierilor de la Ministerul Justiției
Victor Surugiu
După scandalul cu publicarea discuției telefonice privind "jaful secolului", Alexandru Tănase a părăsit postul de ministru al justiției și și-a anunțat intenția de a-și încheia cariera publică.
Mereu deschis pentru presă și considerat o persoană publică, acum el nu numai că s-a îngrădit de jurnaliști, dar nici nu a găsit de cuviință să apară la ședința Guvernului la care s-a discutat cererea lui de demisie. Experții consideră că înregistrarea care s-a scurs în mass-media nu este unică și reprezintă doar o parte dintre posibilele demascări. În același timp, cazul Tănase a repus în discuție problema interceptărilor telefonice și preluării discuțiilor de pe Internet, care, conform cercetărilor efectuate de un șir de ONG-uri, capătă o amploare tot mai mare în Moldova.
„Cea mai mare gaură a fost făcută de Ilan"
Ex-președintele Curții Constituționale (CC) și membrul Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei Alexandru Tănase a fost numit ministru al justiției pe 10 ianuarie 2018, în urma reformării Guvernului. Și anterior el a ocupat acest post, în perioada septembrie 2009 – mai 2011. Anunțul despre intenția de a-și încheia cariera publică prin demisionare el l-a făcut pe pagina sa dintr-o rețea de socializare duminică, 11 martie.
În ajun un post de televiziune privat a publicat o convorbire telefonică care a avut loc în anul 2015 între antreprenorul Veaceslav Platon și Alexandru Tănase, pe atunci președinte al CC. Ulterior Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul Banca de Economii, apoi la încă 12 ani în dosarul Moldasig și cel privind încercarea de mituire a forțelor speciale „Pantera". Mass-media a publicat de mai multe ori informații privind proiectele de legi și deciziile înaintate, cică, de ex-ministru în interesele lui Platon, dar Tănase de fiecare dată respingea aceste afirmații.
Cea mai mare parte a discuției de 20 minute a fost consacrată furtului miliardului de dolari din sistemul bancar al Moldovei. Din discuție se creează impresia că interlocutorii se află în relații de amiciție, dacă nu de prietenie. Ei își spun pe nume – Sașa și Slava. Platon încearcă să-l convingă pe Tănase că ex-guvernatorul Băncii Naționale Dorin Drăguțanu, în ale cărui mîini sînt concentrate toate atribuțiile, este implicat în jaf. El afirmă că are dovezi concrete despre implicarea conducerii de atunci a BNM în realizarea schemei criminale. Tănase a răspuns că nu prea crede acest lucru.
Discuția s-a referit la alte chestiuni. Spre exemplu, Platon vorbește despre aceea că în spatele furtului miliardului stau politicienii și că, de facto, nimeni nu caută banii dispăruți. El s-a pronunțat și asupra rolului jucat de primarul de Orhei, Ilan Șor, în acest caz. „Cît despre bănci, nu s-ar fi putut face fără politicieni. În fruntea jafului au stat politicieni. Ei au fost principalii. Desigur, Ilan este vinovat de multe, deoarece el a început totul. Politicienii s-au conectat spre sfîrșit. Și ei au închis situația. Dar cea mai mare gaură, desigur, a făcut-o Ilan. Cu siguranță", a declarat Platon. El a menționat că la transmiterea către Ilan Șor a celor 40% dintre acțiunile Băncii de Economii, creditele problematice constituiau 1 miliarde 250 de milioane, dintre care circa jumătate puteau fi acoperite.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
Важное сообщение для граждан Молдовы в России
Зачем Молдове европейский мусор?
- Не просто звери: как традиционные культуры воспринимают животных
- 7 ценных уроков, которым можно научиться в экопоселениях
- Четыре пути воспитания: какой ведёт к счастью?
- Агатовая чаша римских мастеров: роскошное искусство I–II века н.э.
- Мудрость на уровне почвы: сила гиперлокальных знаний
- Листья хрена - природный метод избавления от соли в организме через кожу



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(1)