Vulcăneşti este un oraş din Republica Moldova, în componenţa Unităţii Teritoriale Autonome Găgăuzia. Amplasat în partea de sud a republicii, oraşul Vulcăneşti este situat la o distanţă de 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15462 locuitori. Prima atestare documentară a localităţii datează din anul 1605.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Noi.md a primit rezultatele testelor de depistare a OMG-urilor (Video)
Angelina Taran
Anterior, portalul Noi.md a anunțat lansarea unei campanii de investigare a produselor alimentare importate și autohtone privind conținutul de organisme modificate genetic (OMG-uri) din acestea. Primul lot de produse a fost deja testat.
Am procurat dintr-un supermarket din capitală cîteva mostre de porumb dulce conservat, fabricate de producători autohtoni și străini, și le-am dat spre a fi testate la un laborator de analiză moleculară acreditat din cadrul Centrului Național de Verificare și Certificare a Producției Vegetale și Solului, pentru depistarea prezenței OMG-urilor din acestea.
În plus, am vizitat și Laboratorul de analiză genetică moleculară, unde a fost efectuată testarea produselor pentru depistarea OMG-urilor. Aici sînt realizate, de asemenea, alte teste, spre exemplu, sînt determinate infecțiile fitoplasmatice ale plantelor. Laboratorul a fost echipat cu suportul Guvernului Israelului, iar specialiștii au fost instruiți tot în această țară.
- Cum funcționează laboratorul?
- Laboratorul corespunde standardelor internaționale ale laboratoarelor de acest tip și este acreditat pentru toate tipurile de analize, pe care le efectuează, spune Tatiana Rotari, directorul Centrului Național de Verificare și Certificare a Producției Vegetale și Solului. Toate etapele prin care trec produsele primite pentru testare sînt delimitate cu exactitate. Probele care parvin la laborator pentru testare sînt înregistrate la recepție, unde informațiile de bază despre produs sînt codate, inclusiv cele referitoare la producător. Toate informațiile sînt introduse în sistemul electronic.
Mostrele codificate sînt ridicate la etajul opt, unde se află laboratorul. Analizele sînt efectuate în conformitate cu cerințele clienților, apoi rezultatele sînt verificate și introduse într-un sistem electronic. La recepție este realizată sinteza informațiilor privind analizele și este elaborat raportul testelor efectuate, care li se transmite solicitanților.
- Cît de complicată este analiza pentru transgenice?
- Analiza propriu-zisă a OMG-urilor este un proces destul de complicat. După mărunțirea probelor, se fac o serie de manipulări, care ne permit să izolam ADN-ul din produsul testat. După ce îl saturăm cu diferite substanțe active, executăm procedura de depistare a prezenței ADN-ului, pentru a o vedea pe ecran. De remarcat faptul că, atunci cînd efectuăm testarea, folosim numai pipete și reactive de unică folosință. Apoi acest ADN este comparat cu materialul de referință la modificări, după care putem spune ce rezultat este obținut, pozitiv sau negativ, adică dacă această modificare există sau nu în produsul analizat.
Este important de menționat că această activitate necesită o bună pregătire a specialiștilor, care trebuie să fie instruiți și să-și ridice în mod constant calificările pentru a efectua analize fără erori. În cazul în care la vreo etapă a survenit vreo eroare, atunci întregul proces este repetat din nou, pentru a exclude orice greșeală. De asemenea, în conformitate cu standardul de acreditare, la laborator funcționează sistemul de control al calității. Adică sînt verificate probele deja testate, toate reactivele sînt controlate și este efectuată etalonarea întregului echipament. Astfel, controlul calității trebuie făcut la fiecare etapă.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
Важное сообщение для граждан Молдовы в России
Зачем Молдове европейский мусор?
Ренато Усатый: «Для визы в США у меня запросили справку из российской полиции"
- Полынь – природный целитель от грибков, вирусов и паразитов
- Хатшепсут — единственная женщина-фараон в истории Древнего Египта
- Биокультурное разнообразие: когда язык, традиции и природа — одно целое
- Три ключа к долголетию: правила жизни, замедляющие старение
- Деколонизация природы: как пересматриваются основы экологических знаний
- Как избавиться от солевых отложений на шее: эффективный метод



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)