Carabiber este un sat din cadrul comunei Iserlia, raionul Basarabeasca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Basarabeasca și la 76 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 82 de oameni. Satul Carabiber a fost întemeiat în anul 1929.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
“Unificatorul” a fost oprit. Traian Băsescu nu va primi cetățenia Moldovei
Justiția moldovenească i-a făcut un ”cadou” neplăcut lui Traina Băsescu, ex-președintele României , care la 4 noiembrie a împlinit 67 de ani.
La 7 noiembrie Curtea Supremă de justiție a pusc punct în dosarul privind cetățenia ex-președintelui României Traian Băsescu, lăsînd în vigoare decretul președintelui Igor Dodon de retragere a cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu. Decizia este definitivă și irevocabilă.
“Sentința” lui Băsescu: o decizie politică sau juridică?
Soții Băsescu au cerut cetățenia Republicii Moldova la 8 martie,2016. Deși examinarea unor asemenea cereri, ca regulă, durează un an, cererea fostului președinte al României a fost examinată în regim prioritar: deja la 9 iunie, 2016 președintele de atunci Nicolae Timofti a semnat decretul respectiv.
Băsescu a fost cetățean cu drepturi depline al RM doar cîteva luni – la 3 ianuarie, 2017 noul șef de stat Igor Dodon a semnat decretul de retragere a cetățeniei moldovenești pe motiv că cetățenia republicii i-a fost acordată ex-președintelui României ilegal. Politicianul român s-a adresat în instanță. Dar judecătoria Botanica a respins acțiunea intentată de Băsescu împotriva lui Dodon ca fiind neîntemeiată. După care Curtea de Apel a lăsat în vigoare decizia primei instanțe. Acum iată că și Curtea Supremă, definitiv și irevocabil, a respins cererea lui Traian Băsescu de restabilire a cetățeniei Republicii Moldova. Nu i-a fost de folos nici flashmob-ul organizat în fața instanței de adepții Partidului Unității Naționale (PUN), al cărui președinte de onoare este Traian Băsescu.
Partenerul politic din Moldova al ex-președintelui român, Anatol Șalaru, a numit decizia instanțelor judiciare în dosarul Băsescu ”sentință”. ”După o păsuire pentru ”examinarea suplimentară” a cazului, magistrații au decis să confirme abuzul juridic al lui Igor Dodon și să recheme definitiv cetățenia celui care a pus Republica Moldova pe harta intereselor Uniunii Europene”, - a scris Șalaru pe pagina sa de pe Facebook.
Adepții lui Traian Băsescu consideră că este vorba despre o acțiune politică. Ei insistă că cetățenia moldovenească a fostului președinte al României a fost anulată cu încălcări, iar Nicolae Timofti i-a acordat lui Traian Băsescu cetățenia absolut legal.
Avocatul Andrei Bivol, care a reprezentat interesele lui Băsescu în instanțele moldovenești, a declarat că politicianul român a primit cetățenia moldovenească cu titlu de excepție pentru “meritele deosebite față de Republica Moldova”. Legea privind cetățenia conține un articol șiret - 24 (2) “Cazuri de cetățenie multiplă”. “În interesele Republicii Moldova și în cazuri excepționale cetățenii altor state pot obține și cetățenia Republicii Moldova printr-un decret al președintelui Republicii Moldova”, - spune el.
“Procedura legală este foarte clară și este evident, că prin revocarea cetățeniei președintele Dodon a încălcat-o . Iar faptul că judecătorii nu văd sau nu doresc să vadă niște fapte evidente, este o altă realitate. Dodon vrea să respecte legea prin abuz ”, - a declarat Andrei Bivol în luna mai, după ședința de judecată de la Curtea de Apel. Atunci el nu a exclus o adresare la CEDO, în caz că Curtea Supremă de Justiție a RM va lăsa în vigoare deciziile instanțelor inferioare și va refuza cererea lui Băsescu de restabilire a cetățeniei RM.
Și partea adversă face trimitere la același articol 24 (2) din legea privind cetățenia. El stipulează că în cazuri excepționale și în interesele RM, prin decret prezidențial, președintele țării poate oferi cetățenia Moldovei cetățenilor altor state. Dar! ”Dacă aceștia nu fac obiectul dispozițiilor p.p. а)-d) din art. 20”, - susține art. 24 (2).
Conform p.с) din art. 20 condamnările restante sau urmărirea penală reprezintă motiv pentru refuzul de acordare a cetățeniei Republicii Moldova. Se știe, că împotriva lui Traian Băsescu au fost pornite mai multe cauze penale. Punctul d) al art. 20 interzice categoric acordarea cetățeniei RM persoanelor care “ desfășoară activități menite să submineze securitatea statului, ordinea publică, sănătatea publică și morala ”. Iar Traian Băsescu nu numai că nu recunoaște legitimitatea Republicii Moldova, numind RM ”consecință directă a pactului ilegal Molotov-Ribbentrop”, dar consideră că unirea cu Moldova trebuie să fie cel mai important proiect al Bucureștiului – al treilea proiect ”fundamental” după aderarea României la UE și NATO.
“Legea cetățeniei interzice acordarea cetățeniei persoanelor care au fost condamnate sau se află sub urmărire penală, iar Traian Băsescu era pe atunci bănuit în mai multe cauze penale. Temei pentru revocarea cetățeniei este tăinuirea informației, iar el nu a anunțat despre aceste cauze penale ”, - a declarat anterior consilierul prezidențial Maxim Lebedinschii.
“Este o decizie politică sau una juridică? Faptul că președintele Dodon a anulat decretul predecesorului său privind acordarea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu a fost, desigur, o decizie cu subtext politic, bazată de anumite încălcări ale legii. Dodon s-a folosit de ele și a avut tot dreptul, - crede politologul Vitalie Andrievschii. – Însă dacă acum Curtea Supremă ar fi decis că ceea ce a făcut Dodon a fost incorect, - asta ar fi fost o decizie nu juridică, ci politică, așa cum procedează adesea Curtea Constituțională. Dar Curtea Supremă a acționat strict în cadrul legal: la acordarea cetățeniei lui Băsescu s-a acționat în grabă și neglijent, fapt care i-a permis lui Dodon să semneze decretul de lipsire a lui Băsescu de cetățenie ”.
Continuarea articolului citiți pe Noi.md.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- Маленькие шаги для каждого — великие изменения для мира
- Мустанг — затерянное королевство Гималаев (+Фото)
- Красота из земли: этноботаника ухода за телом в традиционной культуре
- Как вернуть сосудам гибкость: народные рецепты для укрепления и очищения
- Ароматная клумба с полезными травами
- Звёзды как календарь: этноастрономия и природные ритмы



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)