Tudora este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Tudora este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 44 km de orașul Ștefan Vodă și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2127 de oameni. Satul Tudora a fost menționat documentar în anul 1595.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Vaccinarea: cum niște copii sănătoși au ajuns să fie izgoniți
S-ar părea că scandalul iscat de interdicția de frecventare a școlii de către copiii nevaccinați s-a calmat. De fapt, problema persistă.
La 21 august, curent, a apărut un ordin comun al Ministerelor sănătății, muncii și protecției sociale și al educației, culturii și cercetării ”Privind măsurile suplimentare de îmbunătățire a situației epidemiologice de rujeolă”, care a închis ușile școlilor pentru 4935 de copii din țară. Primul sunet a răsunat nu pentru ei. Și toate pentru că ei nu au fost vaccinați contra rujeolei. Copiii sănătoși s-au pomenit niște izgoniți.
Ce anume a fost încălcat?
Acest ordin a încălcat principiul egalității («toți cetățenii RM sunt egali» - ar. 16), drepturile și libertățile copiilor,garantate de Constituție –dreptul la viață și inviolabilitatea fizică și psihică (art. 24), dreptul la viață intimă, de familie și privată (statul s-a angajată să o respecte și să o protejeze – art. 28), dreptul la educație («este garantat de învățămîntul general obligatoriu, cel liceal, profesional, superior, precum și de alte forme de educație și formare avansată», «educația publică este gratuită » – art. 35), dreptul la muncă (art. 43, dacă nu are posibilitatea să beneficieze de educație, cum pe viitor omul își va putea realiza dreptul la muncă ?).
Constituția RM mai garantează libertatea conștiinței, care "trebuie să se manifeste în spiritul toleranței și al respectului reciproc" (art. 31). În plus, limitarea drepturilor sau libertăților «nu poate afecta existența dreptului sau al libertății » (art. 54). Legea fundamentală mai garanrtează persoanelor drepturile lezate de autorități - o persoană drepturile căreia au fost lezate printr-un act administrativ poate solicita recunoașterea dreptului, abrogarea acestui act și compensarea daunelor (art. 53).
Este grav faptul, că așa de ușor pot fi distruse viețile mai multor mii de cetățeni (copii și părinții lor) print-un simplu ordin a două ministere. Însă asta permite și Legea privind supravegherea sănătății publice: «Accesul copiilor în colective, instituții de învățămînt și instituții de odihnă este condiționat de existența vaccinărilor prevăzute de imunizarea profilactică sistematică » (art. 52, p. 6), adoptată în a. 2009. Adică, dacă în ajunul alegerilor ordinul va fi anulat, legea va rămîne în vigoare. Și în orice clipă poate fi butonată discriminarea conform criteriului vaccinării. E straniu că aceasta nu s-a făcut mai înainte.
Dar dacă copiilor nevaccinați le este interzis să frecventeze școala, atunci lor ar trebui să le fie oferită o altă metodă de educație. La ministerul educației ni s-au explicat următoarele : educația la domiciliu este organizată, pe o perioadă de timp, pentru copiii și elevii care din motive de sănătate sau fiind invalizi nu au posibilitatea să se deplaseze. Legislația în vigoare nu prevede alte excepții .
În cadrul audierilor parlamentare reprezentantul Ministerului justiției Nicolae Eșanu a declarat, că statul nu este obligat să asigure accesul la educație pentru fiecare. În același timp, el îi lipsește pe copiii sănătoși, care nu au fost vaccinați, de posibilitatea de învăța laolaltă cu ceilalți. Încotro mergem? Reiese, că pentru acești copii trebuie să construim grădinițe și școli aparte? Sau rezervații pentru existența lor izolată?
Continuarea articolului citiți pe Noi.md.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
Важное сообщение для граждан Молдовы в России
Зачем Молдове европейский мусор?
Ренато Усатый: «Для визы в США у меня запросили справку из российской полиции"
- Полынь – природный целитель от грибков, вирусов и паразитов
- Хатшепсут — единственная женщина-фараон в истории Древнего Египта
- Биокультурное разнообразие: когда язык, традиции и природа — одно целое
- Три ключа к долголетию: правила жизни, замедляющие старение
- Деколонизация природы: как пересматриваются основы экологических знаний
- Как избавиться от солевых отложений на шее: эффективный метод



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)