Albina este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereni, Albina și Fetiţa. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 879 de oameni. Satul Albina a fost menționat documentar în anul 1775.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Atmosfera «de piață» în universitățile din Moldova sau Mita ca normă a vieții
Ce reprezintă azi instituția de învățămînt superior – o platformă de lansare, unde cei mai dotați tineri obţin o specialitate sau o imensă piață tenebră, pe care sînt puse în circulaţie milioane de lei, iar diploma aproape că a devenit document financiar, care este cumpărat pentru ca ulterior să determine prețul angajatului pe piața muncii?
Pe fondalul perchezițiilor și arestărilor de la Universitatea de Stat din Moldova și de la Academia de Studii Economice, problema corupției a început să fie dată în vileag și la alte universități din țară. Oamenii legii descoperă una după alta numeroase scheme de corupție, dar cine știe cîte mai rămîn în umbră? De regulă, cauza de bază a acestui fenomen este văzută în salariile mici ale profesorilor, însă experții cred că nu problema remunerării neadecvate este principală.
De la grădiniță pînă la aula studențească
Conform cercetărilor efectuate de Centrul de Analiză şi Investigaţii în Sociologie, Politologie şi Psihologie (CIVIS) pentru Programul de dezvoltare ONU, pe parcursul ultimului an în Moldova volumul mitelor a fost de peste 400 mil. lei, dintre care cca 280 mil., oferite de către cetățenii simpli. «În realitate suma totală este mult mai mare, deoarece nu toată lumea este gata să recunoască că a dat mită», - spune directorul CIVIS Ruslan Sințov.
Conform cercetării, sfera educației se află printre cei trei lideri, fiind depășită de instituțiile medicale și de Poliție. Cel puțin 7% dintre cetățenii Moldovei au fost nevoiți să plătească pentru a obține ”bonusuri” ilegale în această sferă. Experții constată că astăzi corupția înflorește pe toată verticala educației. Pentru prima dată tinerii părinți se pot confrunta cu acest fenomen la înscrierea micuțului la grădiniță, apoi – la școala concretă, pe care ei au ales-o pentru copilul lor. Statistica spune că odată cu introducerea examenelor de bacalaureat manifestările corupției au sporit cu 20-25%.
Însă cea mai înfloritoare corupție, conform organelor de drept, este la universitățile din Moldova. Mărimea mitei este direct proporțională prestigiului și utilității instituției. Lider în această privință este Chișinăul, unde găsim cele mai multe universități. În același timp, statistica anticorupție arată că și în instituțiile de învățămînt din alte localități există scheme gri și manifestări de corupție.
În sistemul dat piața corupției începe cu înmatricularea la universitate, apoi aceasta oferă ”servicii” suplimentare. Profesorii și decanii pot lua bani pentru susținerea testelor și examenelor pînă la apărarea tezelor de diplomă și a disertațiilor, precum și pentru promovarea examenelor de absolvire. Persoanele interesate plătesc pentru înmatriculare conform cotelor bugetare, pentru transferul de la forma cu plată la cea bugetară, într-un final – pentru obținerea diplomei fără frecventarea orelor de curs într-o perioadă scurtă de timp. În afară de metodele ce țin de studii și de activitatea științifică, angajații universităților găsesc și alte căi de îmbogățite, spre exemplu – însușirea banilor publici sau un fel de ”colaborare” cu companiile de construcții.
Continuarea articolului citiți pe Noi.md.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
Важное сообщение для граждан Молдовы в России
Зачем Молдове европейский мусор?
- Не просто звери: как традиционные культуры воспринимают животных
- 7 ценных уроков, которым можно научиться в экопоселениях
- Четыре пути воспитания: какой ведёт к счастью?
- Агатовая чаша римских мастеров: роскошное искусство I–II века н.э.
- Мудрость на уровне почвы: сила гиперлокальных знаний
- Листья хрена - природный метод избавления от соли в организме через кожу



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)