Ghidirim este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Ghidirim este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîbnița și la 99 km de Chișinău. Populaţia satului Ghidirim alcătuia 1211 oameni în anul 2011. Satul Ghidirim a fost menționat documentar în anul 1750.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
Sondaj - Ce atitudine aveţi faţă de intenţia PL de a schimba denumirea Sărbătorii „Limba Noastră” în „Limba Noastră cea Română”
După cum comunică mass-media locală, Partidul Liberal şi-a anunţat intenţia de a trece în viitorul apropiat pe agenda de lucru a Parlamentului chestiunea privind schimbarea denumirii Sărbătorii „Limba Noastră” în „Limba Noastră cea Română”. Agenţia Novosti-Moldova a decis să afle de la chişinăuieni şi oaspeţii capitalei, dacă este vorba despre cetăţenii republicii, ce părere au în legătură cu acest fapt.
Andrei, copywriter:
„În iniţiativele liberalilor există o logică clară a acţiunilor: un ordinar proiect de lege cu orientare proromână antistatală, ceea ce, în general, se înscrie absolut în cadrul scopurilor propuse – a face din nou ceva în ciuda minorităţilor naţionale şi, indirect, a Rusiei, bucurînd prin aceasta conducerea proprie de la Bucureşti şi obţinînd susţinerea electoratului său stabil de 10-12%. Pentru ei această română este mai importantă decît toate problemele social-economice ale republicii. Atare acţiuni, dacă e să vorbim sincer, demult au o nuanţă marginală. Cînd la putere sînt atare oameni, nu e cazul să vorbim despre viitorul prosper al ţării”.
Ludmila Ivanovna, casnică:
„Iar în ţară cînd vor face ordine ei, conducătorii noştri?! De cît timp aşteptăm de la dînşii careva decizii serioase, iar ei doar se joacă ba cu simbolurile, ba cu limba! De-ar veni mai repede următoarele alegeri – să vedem, cum va vota poporul pentru dînşii”.
Serghei Filipovici, etnograf:
„În Constituţie limba de stat este moldovenească. Sărbătoarea ca atare este consacrată zilei de 31 August 1989, cînd Sovietul Suprem al RSSM de atunci a votat Legea limbilor, în conformitate cu care limba de stat este moldovenească în baza grafiei latine. Mulţi dintre acei, care „au luptat cu abnegaţie” atunci pentru acest document ce astăzi are nevoie de definitivare serioasă, în opinia mea, fac parte din Partidul Liberal. Apare întrebarea – de ce se contrazic singuri pe sine, doar atunci de-facto tot la iniţiativa lor limba şi-a păstrat denumirea „moldovenească”?”.
Ana, antreprenor:
„Pe cîte ştiu eu, moldoveneasca şi româna sînt limbi identice, diferenţa este doar în denumire, la noi este numită moldovenească, iar peste Prut – română. Este treaba savanţilor – să se clarifice în toate subtilităţile. La noi însă sînt mulţi din acei, care, deşi spun că culturile moldovenească şi română se aseamănă în proporţie de 90 la sută, faţă de ideile românismului nu au sentimente deosebit de cordiale din cauza la ceea ce s-a întîmplat în timpul războiului şi în anii 90. Mai bine să nu se provoace dezbinarea şi să se lase totul aşa cum este”.
Leonard Andreevici, bibliotecar:
„Partidul Liberal continuă să transpună în fapt planurile sale, beneficiind de ocazia că a ajuns în AIE. Formula „Limba Noastră cea Română”, spre regret, elimină prezenţa altor limbi. Eu nu sînt împotriva limbii române. Este o limbă frumoasă, oricum s-ar numi – română sau moldovenească. Trebuie neapărat să respectăm limba maternă. Este neplăcut faptul că această poziţie a PL nu acordă dreptul altor limbi să funcţioneze în cadrul ţării noastre. Este omniprezentă intoleranţa proiectului”.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- Пробуждающие и сильные слова Николая Караченцова (Видео)
- Этнобиология запахов: как обоняние связывает тело с землёй
- Ценнейшее средство Аюрведы-лекарство от 100 недугов!
- Имбирный чай: природное средство для здоровья почек и не только
- Юджин Ханн и карта без бумаги: как знание живёт в ландшафте
- Загадка Павшего Куба: таинственный валун Вайоминга и следы невозможной технологии (+Видео)



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)