Frumuşica este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.31 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.14 km. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 555 de oameni. Satul Frumuşica a fost înființat în anul 1918.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
|
Primarul cu cea mai ilustră personalitate și cu cele mai mari realizări (VIDEO, FOTO)
25 iunie 2016. Aniversarea a 170 de ani de la nașterea lui Carol Ferdinand Schmidt.
S-a născut la 25 iunie 1846 în orașul Bălți, într-o familie internațională, tatăl sau era chirurg, german de origine baltică, iar mama poloneză. Familia s-a mutat la Chișinău, unde din 1857-1863, Carol a învățat la gimnaziu, iar apoi doi ani – la Facultatea de Fizică și Matematică la Universitatea din Kiev. După aceea, Carol Schmidt a studiat dreptul la Universitatea din Odesa, primind după finisarea studiilor titlul de doctor în științe juridice.
După ce Schmidt a dovedit că posedă abilități excelente în calitate de ajutor de anchetator în Districtul Bender, el a fost transferat în funcția anchetator de urmărire penală în Districtul Chișinău. Doi ani mai tîrziu, în anul 1872, datorită cunoașterii excelente a legilor, a simțului dreptății înnăscut și a umanității, Carol Schmidt a fost aprobat în calitate de judecător onorific de pace. Interesant e faptul că el a continuat să-și îndeplinească atribuțiile și după ce a devenit al treilea la număr primar al capitalei.
Numirea lui avea loc aproape concomitent cu începutul unui nou război ruso-turc (1877-1878), iar Schmidt a participat activ la asigurarea voluntarilor de la Chișinău cu toate cele necesare. Oficial, Carol Schmidt a fost ales primar al orașului la 20 septembrie 1877. Avea doar 30 de ani.
Schmidt provenea dintr-o familie nobilă și era asigurat financiar. Se consideră că la acel moment avea o carieră strălucitoare și că el ar fi acceptat funcția de primar al orașului, nu pentru bani, ci pentru oportunitatea de a lucra pentru binele societății.
Sever, meticulos, tenace, energic, el era diferit de alți consilieri locali, care primiseră educație la domiciliu, prin cunoștințele sale vaste și înalta cultură. Pentru toți anii următori ai vieții strategia lui Carol Schmidt era de perspectivă și avea un scop bine determinat: să schimbe în mai bine situația orașului încredințat. Capitala pe atunci era o așezare destul de murdară, cu iz asiatic. De aceea, obiectivul principal al său era de a-i oferi centrului guberniei un aspect mai modern, cu îmbunătățirea obligatorie a condițiilor de viață ale cetățenilor.
Semnătura marelui primar
Trebuie să spun, că sistemul de administrare orășenesc în anul 1877 era abia la începuturi. Nu existase nici o practică, nici experiență nu se acumulase, de aceea nu era de unde să copii, era nevoie de creat! Fiind diplomat, Carol Schmidt a înțeles din prima cîteva lucruri esențiale: "nu încercați niciodată să convingi pe cineva care nu te ascultă", "trebuie să știi la timp să le cedezi acelora care dețin o putere mai mare decît tine", "apropie-i de tine doar pe acei care nu și-au stabilit drept obiectiv dorința de a intra în Dumă."
Monograma lui Carol Schmidt
Schmidt a inițiat și a finalizat parțial numeroase îmbunătățiri capitale. În primul rînd, Chișinăul s-a curățat de murdărie foarte curînd. Străzile centrale erau pavate în maniera celor din Europa, iar orașul a scăpat repede de statutul său provincial, care-l urmărea. A fost implementat și construit sistemul de canalizare și cel de alimentare cu apă, mulțumită căruia cetățenii au început să primească aît de necesara pentru viață apă. Unul dintre pașii importanți a devenit tramvaiul care nu numai că era mai rapid și mai convenabil, dar, de asemenea, a devenit modul preferat de transport. Iar seara, locuitorii orașului au început să se plimbe în parcuri și pe bulevarde orașului cu mai multă plăcere, căci acestea fuseseră iluminate.
Carol Schmidt a construit poduri și abatoare; pe timpul lui au fost făcute schimbări importante în piețele capitalei, a fost încheiată cu succes achiziționarea a 3.000 de acri de pămînt. În timpul cînd a fost primar Schmidt au fost construite multe clădiri, care rămîn și pînă astăzi elemente de decor inegalabile ale orașului: Primăria, clădirea Judecătoriei Chișinău (în prezent: Direcția Întreprinderii de Stat "Calea Ferată din Moldova"), gimnaziul privat de fete Dadiani (în prezent - Muzeul Național de Artă).
Clădirea Dumei orășenești la începutul secolului al XX-lea (Rusia Țaristă)
Au fost deschise cîteva biserici ortodoxe și case de rugăciuni, lăcașuri pentru oameni de alte religii, a fost majorat numărul instituțiilor medicale (în special, a fost construit un spital, acum acesta poartă numele lui Tom Ciorbă); a fost deschis un complex cultural cu o sală de spectacole și concerte (acum, pe acest loc se află clădirea Guvernului), Muzeul Zemstvei. Schmidt aloca bani gimnaziilor, a contribuit la deschiderea școlilor de meșteșuguri, școlilor artistice și comerciale, pe timpul lui au mai fost construite cîteva blocuri ale Școlii Reale.
Sub președinția lui Carol Schmidt la Chișinău este construită Casa Invalizilor din care s-a păstrat doar capela (acum e biserică) la Rîșcani, în apropierea fostului cinematograf "Șipca" Schmidt a inițiat deschiderea Muzeului Pedagogiei, a Asociației Muzicale «Armonia». Cum de le reușea pe toate, nu se știe, dar primarul era, de asemenea, membru al mai multor organizații educaționale și filantropice, a fost membru al consiliilor de supraveghere ale mai multor instituții de învățămînt, promovînd îmbunătățirea procesului educațional și a condițiilor de viață ale elevilor.
Una dintre ocupațiile lui Carol Schmidt în anul 1905
Originea germană nu afecta în nici un fel relațiile primarului cu locuitorii. Invers, Schmidt a fost un etalon al respectului față de populația locală: vorbea româna și era un bun cunoscător al culturii moldovenești, participa la organizarea concertelor și altor evenimente, unde răsunau cîntece populare vechi și oamenii erau îmbrăcați în costume naționale.
Soția lui Carol Schmidt cu primul lor copil
Carol Schmidt a devenit unul dintre inițiatorii instalării al unui monument lui Pușkin: anume la propunerea primarului, academicianul Opecușin, care lucra în acel timp la monumentul poetului din Moscova, a creat pentru a Chișinău statuia lui Pușkin în picioare. Dar, după cum știți, fondurile colectate de cetățeni nu au fost suficiente și s-a optat pentru bust. Carol a supravegheat toate etapele construcției monumentului și a participat la punerea primei pietre. Același lucru poate fi spus și despre monumentul lui Alexandru I.
Ultima etapă a îndeplinirii atribuțiilor lui Carol Schmidt în calitate de primar e legată de o pată întunecată din istoria Chișinăului. Este vorba că chiar dacă avea rădăcini germane, primarul orașului a avut o relație specială cu populația evreiască, care l-a sprijinit în toate inițiativele sale. De aceea, pogromul antievreiesc din 1903 a fost un adevărat șoc pentru Schmidt. În acele zile el a trimis o telegramă ministrului Afacerilor Interne, a convocat ședința de urgență a Dumei orășenești, organizînd o strîngere de fonduri pentru victime.
Mai mult decît atît, el a adăpostit la el acasă mai multe familii și a trimis la Spitalul evreiesc rezerva de lemn de foc de la el de-acasă. Aceste evenimente tragice i-au schimbat viața. În septembrie 1903, Schmidt a părăsit postul de șef al orașului din proprie inițiativă, protestînd astfel, împotriva răului social, fiind profund afectat de faptul că în Chișinău, oraș european, după părerea lui, s-a putut întîmpla ceva de genul acesta.
Istoricii consideră că Carol Schmidt a făcut, poate chiar mai mult decît ținea de îndatoririle sale în calitate de primar al orașului. Este important nu numai ceea ce s-a realizat sub conducerea lui, dar, de asemenea, și faptul că anume atunci a fost pusă temelia fundației pentru îmbunătățirea și dezvoltarea sa de mai departe. Se spune că primarul nu tolera corupția și că a introdus metode mai performante de contabilizare. Rămînînd văduv cu patru copii, el a asigurat întotdeauna protecția copiilor orfani și păturilor social-vulnerabile ale populației,ca să nu mai vorbim de faptul că el a promovat întotdeauna menținerea păcii și armoniei interetnice și interreligioase.
Carol Schmidt nu a fost sărac și-și putea permite multe, dar înțelegea foarte bine că un om are nevoie doar de atît cît îi este necesar. El a locuit într-o casă modestă de pe strada Mihailovskaia (în prezent Eminescu), deși placa comemorativă este instalată pe altă casă (pe clădirea de la intersecția străzilor de astăzi Eminescu și Mitropolit Varlaam. Dar, potrivit cercetătorilor, Schmidt cîștigase aceasta casă la jocul în cărți și o închiria, locuia însă pe strada Mihailovscaia, 53).
În orice caz, anume actuala stradă Mitropolit Varlaam o lungă perioadă de timp a purtat numele lui Schmidt (în diferiți ani a fost și Gostinnaia (1817-1899), Schmidtovskaia (1899-1924), Carol Schmidt (1924-1944), Stalingrad (1944-1961), 25 octombrie (1961-1990), iar din 1990 - Mitropolitul Varlaam). După cum se poate observa autoritățile române în 1924, nu au schimbat denumirea străzii, care purta numele unui primar de pe vremea Rusiei Țariste.
str. Scmidovskaia atunci și acum
După ce s-a retras din funcția de primar Carl Schmitt a mai trăit încă douăzeci și cinci de ani. Pînă în anul 1908 el a continuat să îndeplinească funcția de magistrat onorific, pînă în 1912 – a continuat să rămînă membru al Consiliului de Administrație al Societății de Credite Chișinău și aproape pînă la moarte a participat la viața orașului devenit natal pentru el. Schmidt s-a învrednicit de numeroase premii (Ordinul Sf. Stanislav, Sf. Ana, Sf. Vladimir) și una dintre cele mai înalte distincții din Imperiul Rus – cea de consilier de stat.
Din albumul capilor de orașe ale Imperiului Rus
În ciuda tuturor meritelor și distincțiilor sale, pe mormîntul lui a fost pusă o cruce modestă din lemn. S-a dovedit că Schmidt a cerut în testamentul său să nu i se facă o înmormântare fastuoasă și banii colectați "pentru coroane" să fie transmiși la cantine pentru săraci. Mormîntul lui Carol Schmidt nu s-a păstrat, și nu timpul e de vină. În locul Cimitirului Luteran unde a fost îngropat a fost construit cinematografului "40 de ani ai Comsomolului" (în prezent "Gaudeamus").
Iurie Colesnic, istoric: "Sînt profund convins că în istoria Chișinăului Carol Schmidt e cea mai ilustră personalitate, cu cele mai mari realizări. Este trist că onorurile meritate de acest remarcabil primar al Chișinăului i-au fost aduse cu mai mult de un secol mai tîrziu".
Bustul lui Carol Schmidt a fost instalat în scuarul din fața Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici", care se află vizavi de casa în care a locuit marele primar al Chișinăului. Costurile pentru instalarea bustului au fost acoperite Ambasadele Germaniei și Poloniei, Consiliul Municipal Chișinău a oferit finanțarea lucrărilor de construcție și amenajarea teritoriului adiacent bustului.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
- С Новым Годом!
- Важное сообщение от Международного кишинёвского аэропорта
- Важное объявление для молдаван в России
- Задержаны за организацию нелегальной миграции: Сколько требовали с украинцев за переправу через Днес…
- Рекомендации путешественникам во время зимних праздников
- Шенген только на бумаге: Болгария вводит временный пограничный контроль с Румынией
© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)