Mileştii Mici este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mileştii Mici și Piatra Albă. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ialoveni și la 19 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3693 de oameni. Satul Mileştii Mici a fost menționat documentar în anul 1528.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Tînăra care creează haine după portul geto-dacilor
Aurica Borș este o tănără creatoare de modă care și-a lansat colecția de haine etno-arhaice „Balada", inspirată din vestimentația tradițională a geto-dacilor.
Pasionată de istorie și înfățișarea simplă a descendenților lui Decebal, Aurica Borș și-a propus să promoveze tradițiile deosebite ale strămoșilor noștri, care merită a fi purtate zi de zi cu mîndrie. Tînăra este fascinată de îmbrăcămintea liberă și naturală a geto-dacilor despre care a studiat în cărțile de istorie. „M-a impresionat istoria, dacii în sine și simplitatea croiului. Am mers la Biblioteca Națională a Moldovei și am citit tot ce am găsit despre istoria geto-dacilor. Am studiat îmbrăcămintea lor de pe Columna împăratului Traian de la Roma, unde sînt reprezentate scenele de luptă ale lui Traian împotriva dacilor", spune creatoarea care a absolvit, în anul 2016, Facultatea de Arte Plastice și Design Vestimentar din cadrul Universității „Ion Creangă" din Chișinău.
Dacii și Sînzienile
Îmbrăcămintea dacilor era foarte lejeră și largă, mărturisește Aurica – bărbații purtau pantaloni largi sau strîmți pe picior, de genul ițarilor. Cămașa largă pînă la genunchi, despicată în părți, o purtau deasupra pantalonilor, iar în talie se legau cu un brîu din stofă sau piele naturală. Pe vreme rece, purtau o mantie fără mîneci din lînă naturală. Femeile purtau o rochie încrețită în regiunea taliei și o manta lungă din fibre naturale. „Stofele erau țesute din in, cînepă sau lînă, în culori naturale, așa cum se făceau din plante. Pentru rochii și cămăși am folosit pînza de sac, pînza de bumbac și in. Din lînă naturală am făcut mantaua pentru femei și bărbați. Totul am cusut și brodat cu ață simplă de croșetat. Lîna de oi dăruită de bunica am vopsit-o cu anilină în culori naturale", povestește Aurica despre materialele folosite la realizarea colecției inedite de haine. Aceasta a precizat că toate stofele și firele de ață le-a cumpărat din Moldova, iar unele dintre ele le avea acasă.
Sărbătoarea Sînzienilor este una din tradițiile vechi păstrate de pe timpul dacilor, iar melodia Rudă Paparudă era cîntată de fetele îmbrăcate în rochii bej, cu coronițe din flori de cîmp pe cap care dansau și chemau ploaia. Multe din obiceiurile vechi descoperite în manuscrisele de istorie geto-dacă aveau ca scop chemarea ploii pentru rodirea pămîntului, în perioada dacilor liberi. Datina străveche a sînzienilor a fost un alt element ce a inspirat-o pe tănîra creatoare de modă.
Balada Miorița
Colecția „Balada" este formată din șapte piese vestimentare – patru pentru femei, una pentru bărbați și două pentru copii. Aurica a lucrat la colecție mai mult de 6 luni, din decembrie 2015 și pînă în iunie 2016. Potrivit tinerei, la crearea îmbrăcămintei s-au îmbinat trei tehnici: tapiseria, împîslirea și broderia artistică. „Am făcut tapiserie din lînă pe spatele mantiei pentru bărbați și femei. Am folosit tehnica împîslirii, care e mai nouă. Am brodat cruciulițe mășcate, linii simple și găurica (astfel se numește una din tehnicile de brodare – n.r.). Elementele de bază sînt rombul și pomul vieții. Toate tehnicile le-am învățat la facultate, unde am avut parte de profesori foarte buni. Vreau săi mulţumesc conducătorului colecţiei Vasile Vozian. Nu m-am axat pe standarde, am dat frîu liber imaginației", susține femeia care nu a calculat cît a costat această colecție. Ea menționează că a fost mai mult muncă manuală decît resurse financiare investite. Denumirea „Balada" vine de la celebra Mioriță cu trei ciobănei.
Oamenii care au văzut colecția tinerei au avut reacții neașteptate. Cei mai emotivi au lăcrimat chiar, alții au făcut fotografii cu coleția ei, iar cei versați în istorie au confirmat că a redat portul așa cum a fost, chiar dacă a făcut mici schimbări. Aurica nu-și vinde colecția, iar cei care vor să poarte rochii, aceasta le coase prin comandă. O rochie cu broderie manuală costă de la 2.000 de lei.
Născută la umbra stejarului lui Ștefan cel Mare, în satul Cobîlea, raionul Șoldănești, Aurica a deprins arta frumosului de la părinții săi, care zugrăveau și pictau pereții casei. „Interesul vine de la părinți. Ei aveau darul de a picta, dar nu s-au dezvoltat. Fratele meu pictează mai bine decît mine. Eu mai mult confecționam haine pentru păpuși", își amintește Aurica despre copilăria de acasă. Tînăra este licențiată în artă decorativă și vrea să-și continue studiile la masterat în design vestimentar la aceeași universitate.
Vă invităm să faceți cunoștință cu produsele din colecția „Balada" din atelierul designerului Aurica Borș, prin fotografiile lui Sandu Tarlev.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
- Чтобы выжить, жителям Земли придется отказаться от мяса
- Календарь природы: как время природы формирует традиции
- 10 ключевых принципов воспитания психологически здорового ребенка
- Невидимая экология: природа, которую чувствуют кожей
- Чернобыль: как радиация запускает эволюцию в реальном времени
- Мир, который нужен мне (Видео)



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)