Mașcăuți este un sat şi comună din raionul Criuleni. Localitatea se află pe malul drept al rîului Răut la distanța de 15 km de orașul Criuleni și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Mașcăuți constituia 4 103 oameni. Satul Mașcăuți a fost atestat documentar în anul 1436.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Chipuri electronice împotriva tăierii ilicite de păduri
Compania austriacă "Holzindustrie Schweighofer" a început elaborarea unui sistem digital global de prevenire a tăierilor ilicite de păduri.
Potrivit presei din Europa de Vest, proiectul de implementare a sistemului PIL-RFID va începe în România, unde „Holzindustrie Schweighofer" deţine cîteva fabrici de cherestea.
Potrivit datelor apărute în presă, trasabilitatea fiecărui copac tăiat va putea fi urmărită cu ajutorul unor chipuri RFID. Adică orice doritor va putea afla de pe smartphone-ul său de unde a venit cheresteaua şi unde a crescut copacul, determnînd coordonatele GPS a trunchiului rămas în pădure.
Producătorii de cherestea vor fi obligaţi să aplice chipul RFID, care, cel mai probabil, va fi implantat la o adîncime de 1 cm în fiecare bîrnă. Chipul va conţine coordonatele exacte ale locului în care a fost tăiat copacul, comunicînd despre provenienţa cherestelei. Fabricile de cherestea vor putea, de exemplu, să stabilească dacă materialul este livrat din gospodăriile silvice autorizate.
O tehnologie similară este aplicată în industria alimentară, de exemplu, în fluxurile globale comerciale, prin aceste cipuri RFID este urmărită trasabilitatea carcaselor îngheţate de bovine. Acum ceva similar se introduce şi în silvicultură, iar în calitate de proiect-pilot a fost selectată România.
Prima în acest domeniu va deveni compania cu o istorie de 400 de ani „Holzindustrie Schweighofer", care joacă un rol-cheie în lupta cu producţia ilegală de cherestea. „Holzindustrie Schweighofer" cumpără practic 100% din lemn şi nu participă la exploatările forestiere. Firma respectă toate cerinţele juridice şi standardele interne şi europene, însă totuşi nu poate exclude procurarea cherestelei produse ilegal: întotdeauna există probabilitatea că cineva dintre furnizorii de lemn ar putea falsifica documentele la ieşirea din fabrică şi va merge pe o cale ilegală.
De aceea, lupta cu tăierile ilicite necesită, în afara documentelor, metode noi şi sigure, subliniază reprezentanţii companiei.
Compania „Holzindustrie Schweighofer" este convinsă că implementarea sistemului PIL-RFID la nivel mondial, va contribui la sistarea tăierilor ilicite de păduri. Astfel, fiecare bucată de cherestea va purta un set de informaţii – va începe era unui volum mare de date, iar aceasta va putea revoluţiona silvicultura. Vor fi arătate informaţii concrete – cît lemn a fost tăiat şi unde.
Iată doar cîteva consecinţe pozitive ale implementării sistemului PIL-RFID în silvicultură, menţionate de „Holzindustrie Schweighofer": fabricile de cherestea îşi vor putea selecta sectoarele cele mai productive; companiile de transport vor utiliza datele GDS pentru a minimiza cheltuielile de transport, iar odată cu aceasta, se vor reduce şi emisiile de carbon; informaţia completă şi detaliată despre lemn va permite nu doar sporirea calităţii managementului pădurilor, dar şi va spori oportunităţile de cercetări forestiere. Acest fapt va permite modelarea reacţiei pădurilor la schimbările climaterice şi elaborarea măsurilor de răspuns.
Potrivit autorilor proiectului, sistemul PIL-RFID se bazează pe o tehnologie accesibilă şi standardizată la nivel global. Avînd în vedere creşterea popularităţii gadgeturilor, tehnologiile GPS şi NFC vor fi accesibile peste tot unde este fabricată cheresteaua. Acest fapt deschide multe oportunităţi şi pentru controlul obştesc asupra situaţiei ecologice. Asemenea tehnologii vor fi solicitate, cu siguranţă, şi în Ucraina, unde s-a acutizat problema tăierilor ilicite de păduri, mai ales că cipurile de bază sînt ieftine, accesibile şi utilizează tehnologii standard.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
- Живые и мыслящие: как культуры видят растения за пределами науки
- Натуральный шампунь из соды – секрет здоровых и сильных волос
- Выращивайте персики из косточек – простой способ озеленения
- Городская этнобиология: как традиционные знания выживают в мегаполисе
- Запасы пресной воды на Земле стремительно истощаются
- Женщины как хранительницы био-культурного наследия: экология памяти и заботы



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(1)