Vulpești este un sat din cadrul comunei Mănoilești, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ungheni și la 113 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1466 de oameni. Satul Vulpești a fost menționat documentar în anul 1617.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
La 66 de ani și-a văzut visul copilăriei împlinit! (Foto)
La 66 de ani, Nicolai Constantinov din orașul Comrat și-a văzut visul copilăriei împlinit. Anul trecut a urmat un curs intensiv de instruire în domeniul afacerilor, a cîștigat un grant în valoare de 3 mii de euro și a lansat în orașul natal primul centru de reparație a mașinilor electrice.
Pasiunea sa pentru electromecanică a devenit afacere datorită Centrului Syslab de dezvoltare inovativă a carierei, înființat de PNUD la Comrat și în alte patru orașe din Moldova. „În cele patru luni de instruire, n-am lipsit nicio zi de la lecții. Am învățat cum să fac un plan de afaceri, cu ce se mănîncă inovația, cum să pun pe picioare o afacere... Chiar și după absolvirea cursului, sînt ghidat, pentru a pune bine afacerea pe roate", povestește Nicolai Constantinov. Este cu un pas înaintea timpului, pentru că, zice el, mașinile electrice le aparține viitorul, fiind ecologice și econome. Pînă cînd acestea vor deveni populare în Moldova, inventatorul din Comrat asamblează în cadrul centrului mașinuțe electrice pentru copii, repară utilaj electrocasnic și promovează sursele alternative de energie.
El este de părerea că donatorii i-au acordat vot de încredere pentru că se conduc de același principiu ca și el – pentru a putea fi numită inovație, o idee trebuie să fie originală, să poată fi pusă în practică și să satisfacă o anumită nevoie. Iar Moldova are mare nevoie de surse alternative de energie, mai ales de energie ecologică, dar și de brațe de muncă calificate, indiferent de vîrstă. Nicolai Constantinov nu este la prima inovație pusă în practică. Împreună cu un grup de tineri din Comrat, a construit pe parcursul ultimilor ani mai multe trotinete, mașinuțe pentru copii și cvadricicluri alimentate cu energie solară. Anul trecut a creat chiar primul automobil solar autohton – o construcție mult mai avansată decît precedentele creații. Acesta are instalate baterii solare și poate dezvolta o viteză de pînă la 25 km/h.
Șanse egale pentru fiecare
Acum Nicolai Constantinov atrage tinerii în jurul său ca un magnet. Încearcă să le altoiască dragostea pentru tehnică, să le transmită experiența și cunoștințele sale acumulate de-o viață și îi determină să apeleze și ei la serviciile Centrului Syslab. „Peste 300 de persoane deja și-au sporit șansele de angajare sau lansare a propriei afaceri, datorită celor 5 centre SYSLAB din Moldova", susține Svetlana Gheorghieva, coordonatoarea Centrului Syslab din Comrat.
În acest an, Centrul Syslab din Comrat a devenit parte a unui nou proiect finanțat de Uniunea Europeană cu 6,5 milioane de euro și implementat de PNUD Moldova – „Asistență pentru susținerea agriculturii și dezvoltării rurale din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia" (SARD). De acum încolo, timp de trei ani, în cadrul proiectului SARD vor fi create noi locuri de muncă, iar locuitorii din regiune vor avea parte de instruire și mentorat în procesul de dezvoltare a afacerilor. Așa cum a fost și în cazul lui Nicolai Constantinov.
Inventatorul de la Comrat este în așteptarea noului concurs de granturi a proiectului SARD pentru a-și dezvolta afacerea. Are și idei noi, cum ar fi producerea unui nou generator de căldură pe baza deșeurilor agricole lichide. La 66 de ani, el consideră că viața abia începe, pentru că are multe planuri, forță și sprijinul necesar pentru realizarea lor.
Află aici mai multe detalii despre proiectul SARD.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
Важное сообщение для граждан Молдовы в России
Зачем Молдове европейский мусор?
- Женщины как хранительницы био-культурного наследия: экология памяти и заботы
- Чистотел: Рецепты народной медицины
- Тайны двух затонувших городов Египта
- Школа, в центре которой — человек: возвращение к истокам воспитания
- Из города в экодом: семья построила жилье из глины и камыша (+Фото)
- Лопух против кист: натуральное лечение проверенное веками



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)