Podul Lung este un sat din comuna Sipoteni, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 13 oameni. Satul Podul Lung a fost înființat în anul 1955.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
Oceanele Pămîntului se vor evapora peste 300 de ani
![]() |
Foto: romanian.ruvr.ru |
Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO) a constatat că anul ce se încheie are toate şansele să nimerească în topul celor mai călduroşi 10 ani de la începutul monitorizării climei: în perioada ianuarie-septembrie, temperatura medie a depăşit cu 0,5 grade valorile medii de temperaturi din perioada 1961-1990 (14,2 grade). Secretarul general al WMO, Michel Jarraud, a atras atenţia asupra creşterii în atmosferă a concentraţiei de gaze de seră şi a adăugat: „Ne aşteaptă un viitor foarte cald".
În a doua jumătate a sec. XXI, căldura anormală va deveni un fenomen obişnuit şi va cuprinde 60% din suprafaţa Pămîntului. Ceea ce nu se va arde, se va scufunda. Potrivit ONU, nivelul global al mării creşte cu un ritm mediu de 3,2 milimetri pe an, de două ori mai rapid decît cel înregistrat în secolul trecut. Recent, revista National Geografic a publicat prognoza schimbărilor aspectului geografic al planetei. Dacă în urma încălzirii globale se vor topi gheţarii polari, aproape toate zonele de coastă, unde locuieşte o mare parte din populaţia lumii, se vor afla sub apa care va fi lipsită de viaţă, la fel ca şi cu 3,5 miliarde de ani în urmă.
„Nu vor dispărea verigile lanţului naturii care sînt răspîndite peste tot, ci cele care se află la limita de supravieţuire. De exemplu, circa 90% din dioxidul de carbon din atmosferă este emis de circa 80% de tipuri de plancton. Aceste specii depind foarte mult de temperatura şi aciditatea apei. Schimbările acestor parametri vor provoca moartea planctonului. Noi nu vom observa dispariţia acestor specii, cu toate că urmările acestui proces sînt foarte serioase".
Una din cauzele principale ale epuizării oceanelor este pescuitul în cantităţi enorme. Potrivit unor date, în comparaţie cu anul 1950 populaţia de peşti mari (ton, marlin, cod, paltus) s-a redus cu 90%. Flotele de pescuit au început să pescuiască sardine mai mici, anşoa şi hering care se hrănesc cu plancton. Extragerea unei verigi importante din lanţul alimentar subminează întregul ecosistem.
Activitatea omului schimbă compoziţia chimică a apei. Aciditatea apei creşte, prin urmare, se reduce concentraţia de carbonat de calciu, elementul cheie pentru scheletele peştilor, scoici, corali, plancton şi multe alte organisme marine.
Însă cel mai grav lucru este că vom avea un ecosistem oceanic primitiv, consideră Aleksei Karnauhov: „Dacă nu vom limita consumul de resurse naturale, inclusiv de hidrocarburi, oceanele, pur şi simplu, se vor evapora. Acest lucru se va întîmpla peste 300 de ani. Ca atare, marea nu va mai exista. Încălzirea globală va trece într-o etapă ireversibilă a catastrofei legate de gazele de seră. Pămîntul se va transforma într-o planetă asemănătoare cu Venus, pe suprafaţa căreia viaţa, sub forma cu care noi sîntem obişnuiţi, va fi imposibilă".
Într-un cuvînt, situaţia ecologică actuală începe să influenţeze în mod direct viaţa fiecărui om. Din punctul de vedere al oamenilor de ştiinţă, schimbările climatului sînt ciclice, concentraţia de dioxid de carbon în atmosferă ba creşte, ba scade şi trebuie să intre în funcţiune un mecanism invers. Însă nimeni nu poate spune cînd se vor întîmpla toate acestea şi care vor fi urmările.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
Важное сообщение для граждан Молдовы в России
Зачем Молдове европейский мусор?
Ренато Усатый: «Для визы в США у меня запросили справку из российской полиции"
- Полынь – природный целитель от грибков, вирусов и паразитов
- Хатшепсут — единственная женщина-фараон в истории Древнего Египта
- Биокультурное разнообразие: когда язык, традиции и природа — одно целое
- Три ключа к долголетию: правила жизни, замедляющие старение
- Деколонизация природы: как пересматриваются основы экологических знаний
- Как избавиться от солевых отложений на шее: эффективный метод



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)