Ialpujeni este un sat și comună din raionul Cimișlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1209 oameni. Satul Ialpujeni a fost menționat documentar în anul 1805.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Centrele de transfuzie din țară vor fi dotate cu dispozitive medicale moderne
Proiectul "Consolidarea securității hemotransfuzionale în Republica Moldova 2017-2021" a fost lansat astăzi de Ministerul Sănătății şi Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui. Măsurile planificate vor contribui la modernizarea serviciului de transfuzie a sîngelui la nivel național şi vor garanta siguranța transfuziilor de produse sangvine.
Proiectul prevede crearea unui laborator modern pentru depistarea infecțiilor transmisibile în sînge, în cadrul Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui. În acest laborator vor fi testate produsele sangvine recoltate din raioane.
"Procesul de testare a sîngelui va fi automatizat, iar datorită acestui fapt vor fi excluse erorile umane. Vor fi instruiți şi specialiştii în acest scop. În urma acestei măsuri vom putea oferi pacienților produse sangvine sigure", a explicat Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.
În același timp, centrele de transfuzie din țară vor fi dotate cu dispozitive medicale moderne şi sigure pentru recoltarea sîngelui. De asemenea, aici vor fi create spații adecvate pentru păstrarea produselor sangvine.
"Ministerul Sănătății îşi asumă responsabilitatea, în cadrul acestui proiect, să asigure serviciul de transfuzie cu dispozitive medicale şi consumabile. De asemenea, va fi creat un grup de lucru care va revizui şi moderniza sistemul informațional automatizat al Centrului Național de Transfuzie a Sîngelui", a menționat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.
În cadrul proiectului, tinerii care studiază medicina vor fi pregătiți să utilizeze rațional produsele sangvine. Totodată, personalul medical din centrele de transfuzie şi instituții medicale va fi instruit să efectueze transfuzii de sînge în condiții sigure.
"Trebuie să fim foarte atenţi cînd pipetăm, căci fiecare probă trebuie să citim ca să nu se încurce ceva, să ţinem timpul care trebuieşte, să fim foarte atenţi", a spus laborantul, Larisa Echim.
"Oboseşte mîna, căci fiecare probă trebuie să o iei în parte, să o picuri şi desigur oboseşte mîna", a afirmat laborantul, Axenia Luca.
Iar procesul de obţinere a rezultatelor durează de la patru pînă la şase ore.
"Toată distribuirea reactivelor e manual. Bineînţeles că este o durată mai lungă, nu se exclude factorul uman, de aceea ne dorim foarte mult ca să avem un echipament mai performant", a comunicat laborantul, Axenia Luca.
Laboratorul automatizat va reduce de două ori timpul de depistare a infecţiilor din sînge.
"Fortificarea laboratorului prin dotarea cu tehnologii moderne ar exclude totalmente o eroare umană, ar micşora numărul de ore care sînt realizate manual pentru finisarea acestui proces de testare de la patru jumate maxim până la două ore", a spus directorul Centrului de Transfuzie, Svetlana Cebotari.
Şi centrele de transfuzie din raioane urmează să fie dotate cu dispozitive medicale moderne.
"Responsabilitatea ministerului este de a asigura planificarea corectă a resurselor financiare, ca ulterior odată achiziţionate aceste echipamente să aibă suficiente consumabile şi reactive pentru a putea fi puse în aplicare şi utilizate sută la sută", a comunicat ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.
Organizația Crucea Roşie din Elveția va oferi suport tehnic şi financiar în valoare de 15 879 300 mii lei, pentru realizarea măsurilor planificate.
Proiectul va fi implementat în baza unui acord semnat între Ministerul Sănătății, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui şi organizația Crucea Roșei din Elveția.
Acțiunile vor fi desfășurate în comun cu ministerele din domeniile educației, apărării, afacerilor interne, cu centrele de sănătate publică, autoritățile locale şi organizațiile neguvernamentale.
Prima etapă a acestui proiect a fost implementată în anii 2014-2016, perioadă în care a fost modernizat Centrul Național de Transfuzie a Sîngelui.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
Важное сообщение для собирающихся в Китай граждан Молдовы
Проект VioPark компании DAAC-Hermes отмечен наградой Green Award 2025 ©
- Лимонный творог – секрет долголетия
- Вкус памяти: этноботаника еды и сила местных знаний
- Миланский собор — величественный шедевр готики (+Фото)
- Поморская система воспитания: традиции северных берегов
- Живые и мыслящие: как культуры видят растения за пределами науки
- Натуральный шампунь из соды – секрет здоровых и сильных волос



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)