Cuhureştii de Sus este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Unchiteşti, Cuhureştii de Sus și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Florești și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1621 de oameni. Satul Cuhureștii de Sus a fost menționat documentar în anul 1437.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Istoria conspirativă a Europei: catarii, bogomilii și magii
Istoria, manifestată sau secretă, nu va fi deplină fără analizarea mișcării medievale a dualiștilor, catarilor și bogomililor.
Ei au influențat în mod direct formarea Ordinului Templierilor. Influențate de gnosticii maniheeni din primul mileniu al erei noastre, aceste mișcări au creat cultul secret al zeului suprem, care a determinat întreaga ezoterică medievală și dualismul gnostic.
Ideile bogomililor au ajuns și în Moldova
Aceste mișcări au crescut din secta pavlichienilor și din rămășițele păgînismului dualist european. Pavlichienii s-au manifestat în Asia Mică în sec. VII. Ei au reușit să întemeieze propriul stat, însă ulterior au fost învinși de trupele bizantine și strămutați în Balcani. Aici, în baza contactelor dintre pavlichieni și ultimii gnostici păgîni, a apărut bogomilismul sau erezia bulgărească, care, pe măsura înaintării sale spre vest, s-a soldat cu mișcarea albigenzilor și a catarilor. Primii adepți ai bogomilismului au ieșit din rîndul pavlichienilor care locuiau în împrejurimile orașului Filipopol (în prezent Plovdiv, Bulgaria).
Atmosfera socială și ideologică alimenta această erezie. Masele căutau sprijin împotriva conducătorilor și a bisericii, o alternativă traiului și dezvoltării sociale, drumului propus de vîrfurile imperiale și bisericești. Masele conduse de urmașii pavlichienilor învinși au găsit acest sprijin în bogomilism.
Dacă în Bizanț lucrurile erau, de bine, de rău, stabile, noul stat bulgar s-a ciocnit de rezistență nu doar în plan social, dar și etnic. „Feudalizarea statului bulgar era însoțită de acutizarea luptei de clasă. La începutul sec. X s-a răspîndit mișcarea eretică antifeudală numită bogomilism. Dogma bogomililor a fost puternic influențată de pavlichieni, ai căror adepți populau Filipopolul și împrejurimile lui. Bogomilii respingeau biserica oficială, demascau ferm lăcomia și lenea clerului. Ei propovăduiau nesupunerea în fața autorităților și boierilor", relata scriitorul din sec. Х Cozma. El mai scria că aceștia „îi defăimau pe bogați, îl urau pe țar, îi certau pe bătrîni, îi mustrau pe boieri", îi numeau „scîrboși în fața lui Dumnezeu" pe cei care îi slujeau regelui și îi îndemnau pe cei asupriți să nu muncească pentru stăpînii lor.
În Bulgaria s-a format o dualitate spirituală. Dar în curînd biserica și autoritățile au început ofensiva asupra ereticilor. S-a întîmplat în sec. XIV, pe timpul țarului bulgar Ioan-Alexandru. Toate aceste evenimente nu puteau să nu influențeze Moldova și Valahia, întreaga regiune Carpato - Dunăreană, iar mai tîrziu au cuprins țările europene, au ajuns în Lombardia, Cehia, Dalmația, Provence etc. Apropo, din mărturiile lui Nestor și din „Poveștile anilor trecuți", în acea perioadă, în Moldova multe acte erau scrise în slavonă, și anume în bulgară, aceasta fiind limba slavilor de pe Dunăre care au locuit cîndva în regiunile sudice ale Moldovei de azi. O regiune – o tradiție. Pe aceste locuri, întotdeauna au trăit mulți slavi. Istoricii susțin că primele cnezate ale vlahilor erau conduse de cnejii slavi. S-a păstrat numele unora dintre ei – Sineslav și Liutovoi. Aceste nume slave sînt citate și de sursele românești.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Цифровой образовательный центр открыт YMCA Moldova в селе Гояны ©
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
- Надёжные способы мягкого очищения кишечника
- Человечество на бойне: как массовое насилие над животными разрушает разум, эмпатию и мир
- Этнобиология времени: как растения, птицы и запахи подсказывали человеку, когда делать что-либо
- Храмы, технологии и здравый смысл: логический разбор феномена древнего строительства
- Интервью с Василием Афанасьевичем Киртокой: Экологическое будущее Молдовы (Видео)
- Натуральные напитки для бодрости и энергии в зрелом возрасте



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)