Ursoaia este un sat din cadrul comunei Lebedenco, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cahul și la 186 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1263 de oameni. Satul Ursoaia a fost înființat în anul 1916.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
|
Satul moldovenesc din care nimeni nu vrea să plece (Foto)
Pămînt gratuit, pentru acei care au copii
În satul Bălțata, raionul Criuleni, potrivit datelor oficiale, sînt 2100 de locuitori. În ultimii ani, aici a fost înregistrată o explozie demografică de necrezut după standardele locale! Dacă înainte anual se nășteau în jur de 15 copii, atunci în ultimii ani - 35-40 copii, rata natalității depășind rata mortalității!
Conversez la Primăria sătească cu primarul Olga Coronciuc și încerc să înțeleg originile acestui adevărat „baby boomers".
- De fapt, totul este foarte simplu – zîmbește Olga. – De baștină sînt din Chișinău și pînă în anul 2011 am locuit în capitală, ocupîndu-mă de business. Apoi mi-am dat seama că am obosit de oraș. Am cumpărat o casă aici, mi-am mutat familia, iar în 2011 am decis să particip la alegerile locale. Am avut opt contracandidați la postul de primar, eu am cîștigat chiar din primul tur, cu un rezultat de 85 la sută.
Gospodăria pe care a moștenit-o Olga Coronciuc era în mare parte muribundă, practic distrusă.
- În sat nu erau deloc lămpi de iluminat stradal, la școală instalația de încălzire avea 30 de ani, geamurile erau vechi, la Grădinița de copii - toaleta era afară, enumeră Dna Olga. - De lucru nu era nimic, mulți erau plecați în străinătate, pentru a-și cîștiga existența. Am început să lucrăm încet, cîte puțin. Pe parcursul unui an am reușit să punem termopane, am cumpărat bănci noi, materiale didactice, am cîștigat proiectul de încălzire cu biomasă, acum putem încălzi nu numai școala, dar, de asemenea, grădinița care se află alături, precum și Primăria și Casa de Cultură. Noi sîntem primii în regiune care începem să dăm agent termic și ultimii care îl închidem! - se laudă primarul.
Am intrat în școală, caloriferele erau calde, iar ferestrele clasei deschise, pentru că e cald.
Gimnaziul are acum sală de sport, Federația de Fotbal din Moldova a oferit gazon pentru terenul de fotbal, au apărut secții de box (băieții tocmai s-au întors de la Dubăsari, unde au participat la Campionatul Deschis, învingîndu-i pe copiii școlii sportive locale și luîndu-le trei locuri întîi și patru locuri trei), secție de luptă, sală de gimnastică, cerc de dans, au propriul cor „Sudarușka", care a participat anul trecut la „Bitva Horov" („Bătălia corurilor") de la Moscova!
Dar lovitura principală abia urma să fie dată. În anul 2012, Olga Coronciuc a decis să dea gratuit loturi de pămînt pentru construcția caselor, pentru acei care au un copil sau doi! Suprafețe - de la 6 pînă la 12 ari, iar rezultatele nu au întîrziat!
Ce nu am văzut în țările străine? Șomaj?!
A mai existat încă un motiv. Gimnaziul din sat, la momentul vizitei corespondentului, așa și nu obținuse statut de liceu, pentru că învățau chipurile puțini copii. La școala locală învăță doar pînă în clasa a noua, iar apoi trebuie să plece la studii la Chișinău.
- Din satul nostru pînă la Chișinău, Ciocana biletul la microbuz costă zece lei, ceea ce înseamnă douăzeci de lei pe zi, înmulțiți la 20 de zile de școală, obținem 400 de lei pe lună pentru fiecare copil, numai pe drum, - spune Olga Coronciuc. - Iată de ce vreau ca gimnaziul nostru să devină liceu.
Pentru acest lucru trebuie ca copii născuți în fiecare an să fie suficienți pentru a suplini două clase. În acest an, în clasa întîi s-au dus copiii, care au fost împărțiți în două clase, în fiecare sînt cîte 20-21 copii, nu ca înainte, cîte 10-11. La școala din localitate, învață și copiii din patru sate vecine, în fiecare dimineață ei sînt aduși și duși după ore cu autobuzul școlar. La școala locală sînt profesori buni, instruirea e la nivel. Acum la școală învață 165 de copii.
Și sătenii au început să se întoarcă din peregrinările din străinătate. Se întorc din Italia, Portugalia, Rusia ... Alina Berdaga e învățătoare de clasele primare, are doi copii, din anul 2011 a lucrat în Italia, anul trecut a revenit acasă, lucrează la gimnaziu.
- În Italia, este dificil cu lucrul, iar acel care ni-l permitem, e prost plătit, - recunoaște Alina Berdaga. – Acasă însă e bine! De lucru este, sper în curînd să primesc un lot de pămînt pentru a-mi construi o casă ...
- Dacă naști al treilea copil, vei primi la sigur – zîmbește, îmbrățișînd-o Coronciuc.
Încă un sătean a recunoscut că în Portugalia încetase să doarme, îl chinuia insomnia, tare mult și-a dorit să se întoarcă acasă!
-Și eu m-am întors, am primit lotul de pămînt, construiesc ...
Apropo și locuri de muncă au apărut în sat! A fost înființată o firmă de producție a parchetului, a ambalajelor din plastic, blocurilor din polistiren expandat.
- În sat a fost deschis un supermarket. Nu mai rău decît la Chișinău, ceea ce înseamnă zece locuri de muncă. Este bar, sală de festivități - enumeră Olga Coronciuc.
Apropo, unele dintre casele construite pentru nevoiași le construiesc șeihii din Qatar, care promovează în Moldova proiecte sociale. Tot ei construiesc aici un azil pentru bătrîni. Se pare că într-un sat, luat aparte, speranța de viață crește.
Primarul demonstrează prin propriul exemplu - șapte copii și toate fete!
La grădiniță copiii s-au adunat să iasă la plimbare. Sînt aproape nouăzeci. Aici sînt primiți, de altfel, copiii începînd cu vîrsta de un an și trei luni. E curat, cald, în curte e teren de joacă. Copii sînt mulți, e un tam-tam, țipete, de asemenea. Acest lucru bucură.
- Pentru prînz avem astăzi supă de orez, salată din varză cu morcov, la felul doi - pește și piure din cartofi și compot desigur! - îmi spune angajata din bucătărie.
- Sîntem criticați, în mod constant, că ne abatem de la standardele alimentare – ne mărturisește Olga Coronciuc. - Pentru copiii cu vîrsta cuprinsă între 3 și 6 ani pentru alimentare trebuie să cheltuim 21 de lei pe zi, noi cheltuim mai mulți. Mai avem o problemă, vă rugăm să scrieți despre asta! Problema e că cerem de la conducerea raionului să ne repartizeze pentru copiii noștri o educatoare care să-i învețe pe copii limba de stat, căci nouă ni se răspunde că bugetul nu permite.
- Vom scrie. De unde aveți bani pentru mîncare mai bună, pentru același iluminat stradal și pentru toate celelalte?
- Priviți! – ne arată Olga Coronciuc - terenul de joacă, pe lîngă care trecem, - aici sînt nouă elemente: leagăne, tobogane ... Costul terenuluide joacă utilat este de 90.000 de lei, iar Dorin Chirtoacă plătește pentru un teren de joacă pentru copii din trei elemente – 160 000 lei. Primarul precedent a vîndut 20 de hectare de teren cu 70 de mii de lei, eu am întors pămînturile vîndute și le-am revîndut la licitație cu suma de 700 000 de lei! E diferență? Totodată, bugetul Primăriei constituie două milioane de lei pe an! Eu nu iau mită, toată lumea știe că cu asemenea chestiuni este inutil să se apropie de mine.
- De ce atunci restul colegilor dvs. nu pot lucra la fel de eficient?
- Eu consider că primarul trebuie să corespundă cerințelor minime, el trebuie să aibă cel puțin studii superioare! El nu ar trebui să fie angajat politic și să-și cunoască foarte bine atribuțiile. Eu nu stau în biroul meu de la Primărie toată ziua, nu are nici un sens! Toți sătenii știu numărul telefonului meu mobil, eu am pe Odnoklassniki aproximativ o mie de prieteni, dintre ei săteni - aproximativ 900. Cu mine pot face legătura 24 de ore din 24! Iată priviți, - Olga Coronciuc ne demonstrează sms-urile. – Mi-a scris ieri un elev, pe la ora zece și jumătate seara, n-a fost la școală, l-am întrebat de ce, el mi-a spus de ce, vedeți, ce corespondență lungă?! Copiii s-au obișnuit să-mi împărtășească problemele lor, ei știu că-i voi înțelege.
Apropo, Olga Coronciuc însăși are șapte copii cu vîrste cuprinse între 5 și 22 ani. Toate fiind fete! Cea mai mare este pe cale să o facă pe Olga Coronciuc bunică tînără. Mai mulți copii în satul Bălțata mai are doar o singură familie, care crește nouă copii.
- Copiii sînt cel mai important lucru în viață! - adăugă primarul satului Bălțata. Acum știu exact, că acest sat nu va muri, cum mor alte sate
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
- Михай Попшой: Молдова расширит дипломатическое присутствие за рубежом
- Вниманию путешественников! Угроза лавин и оползней в одной из европейских стран
- Международный аэропорт Кишинева регистрирует значительный рост авиаперевозок
- С Новым Годом!
- Важное сообщение от Международного кишинёвского аэропорта
- Важное объявление для молдаван в России
- Юрий Куклачев: история о силе духа, преодолении боли и поиске своей миссии
- Возвращение к истокам: город и деревня глазами современного человека
- Почему Неумывакин перестал пить чай?
- Древние цивилизации: генетические свидетельства развитости и глобальных связей бронзового века
- Эти 4 простых упражнения будут уменьшать ваш живот быстрее, чем все остальные (+Фото)
- Очень мощное средство для лечения суставов и костей
© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)