Morenii Noi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şicovăţ și Morenii Noi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 124 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1144 de oameni. Satul Morenii Noi a fost înființat în anul 1895.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport

![]() |

Un tînăr a curățat satul Bardar de gunoi
Problema colectării și gestionarii deșeurilor este actuală pentru toate localitățile rurale din țara noastră.
O mare parte din deșeuri menajere se aruncă la gropi de gunoi neautorizate, iar colectarea acestora nu se efectuează selectiv. Un tânăr din satul Bardar, r-nul Ialoveni, a hotărât să schimbe situația în localitatea în care trăiește.
Andrei Becciev a dezvoltat un serviciu de colectare, selectare și transportare a deșeurilor menajere. Având deja autospecială, antreprenorul a transformat serviciul într-o afacere. Câțiva ani în urmă, împreună cu un prieten, au decis să rezolve problema gunoiului aruncat în toate râpele din sat prin transportarea deșeurilor într-un singur loc din afara localității.
Investiții proprii
Cu investiția proprie de o mie de euro, tinerii au cumpărat o mașină de gunoi, au mai alocat în jur de cinci mii de euro în reparația acesteia, iar apoi s-au pus pe treabă. „Am riscat atunci cu multe, dar ne doream să facem o schimbare în localitate. Fiindcă lumea are nevoie de acest serviciu care ar face satul să arate mult mai curat. Locuitorii au înțeles și au salutat inițiativa noastră", ne-a spus Andrei Becciev.
Ca să funcționeze sistemul, antreprenorul a aplicat câteva metode. Pentru început erau amenajate câte două tomberoane mari pentru o mahala, unde oamenii aruncau gunoiul. Tomberoanele erau confecționate tot de antreprenor, ca să scape de cheltuieli în plus. „Am văzut că oamenii nu reacționează cum trebuie. Chiar dacă încheiam contracte cu 10 familii, de tomberoane se foloseau 20 sau chiar 30 de familii. Nu îi putem obliga pe cetățeni să încheie contracte cu noi. Rezulta că muncim pentru toți, dar plătesc doar câțiva", a spus Andrei.
Gunoiștile din sat au dispărut
Ulterior, Andrei a aplicat la un concurs de business planuri, pentru a învăța anumite deprinderi antreprenoriale și a dezvolta mai bine afacerea sa. „Am avut ideea, ca fiecare gospodărie să aibă în ogradă câte un tomberon. În prezent avem 1500 de gospodării în localitate, dar am reușit să acoperim doar 30 la sută din localitate". Concursul de business planuri i-a adus premiul mare și un grant de 50 mii de lei, bani care au fost folosiți pentru procurarea tomberoanelor de plastic. Apoi a mai primit un grant în valoare de 30 mii de lei, care au permis să fie procurate peste o sută de tomberoane.
„De când am început activitatea, primarul satului este mulțumit, fiindcă au dispărut gunoiștile din râpi. Oricum, oamenii continuă să arunce gunoiul acolo unde le place. Dar lucrăm în continuare pentru a căuta noi posibilități de a procura tomberoane pentru fiecare gospodărie", a declarat Andrei.
O parte dintre locuitorii responsabili au înțeles cât de gravă este problema deșeurilor aruncate prin râpe și au încheiat contract cu firma de salubrizare. Prețul pentru transportarea deșeurilor este de șapte lei pe lună pentru o persoană. O familie din satul Bardar achită în mediu 28 de lei lunar pentru transportarea deșeurilor, care sunt ridicate de două ori pe lună. „Sunt o parte din oameni care vor să fie curat și plătesc bani, dar alții nu își permit", a enunțat Andrei. În prezent, afacerea nu aduce profit, iar aceasta se menține datorită acelor câțiva agenți economici din zonă pe care îi deservește firma.
Agenții economici nu sunt deschiși
Antreprenorul ne-a spus că în prezent există un proiect de lege care, odată adoptat, va obliga persoanele fizice și cele juridice să încheie contract cu companiile de salubrizare din țară. El speră ca această lege să fie adoptată cât de curând, pentru ca afacerea să se dezvolte și mediul să fie curat.
„Avem întreprinderi mari în sat care produc multe deșeuri și apelează la noi. Am încercat, împreună cu Primăria, să obligăm agenții economici să folosească serviciul de colectare a gunoiului, dar nu prea am avut rezultate", a spus tânărul de 31 de ani. În prezent, de serviciul de salubritate din sat beneficiază spitalul, școala, grădinița, câțiva agenți economici și cetățeni responsabili.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Цифровой образовательный центр открыт YMCA Moldova в селе Гояны ©
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)