Cazaclia este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Cazaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 47 km de municipiul Comrat și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 7043 locuitori. Satul Cazaclia a fost menționat documentar în anul 1764.
Read more-
Nature and tourism
- Geographical zones of Moldova
- Nature reserves
- Water resources
- Plant and animal world of Moldova
- Natural monuments
-
Tourism in Moldova
- Advices for tourists
- Tourist routes
-
Tourist pearls of Moldova
- Old Orhei
- Saharna, Rezina
- Tsipova
- The Soroca fortress and the Coasuti village
- Village Ckitskan, Ckaushanskiy district
- Four monasteries in Kodry. Kalarashskiy district
- Cathedral in Drokiy
- The Rud-Arionesht natural complex
- Four monasteries near Chisinau– Surutchen, Kondritsa, Kepriana, Hinku
- Kurki and Hirova – two monasteries in Kodry. Orhei
- Kalarashovka -Ungur, Oknitsa
- Dobrusha – Kuhuresht – Jupka
- Dniester’s pearl Bender and its attractions
- Minunile Naslavcei
- Monasteries of Moldova
- The monasteries of the historical background of Moldova
- Meeting on the way - people and things they do
- Holidays, festivals, exhibitions, presentations
- Cities and villages of Moldova and Diasporas
Calendar of events
Lacul de acumulare de la Dubăsari
Lacul de acumulare de la Dubăsari este cel mai mare din Moldova şi a fost creat cînd s-a construit barajului hidrocentralei de lîngă oraşul Dubăsari în anii 1951-1955. Lungimea totală a lacului de acumulare e de 128 km – de la oraşul Camenca pînă la Dubăsari. Lăţimea medie a lacului e de 528 m, adîncimea medie − 7,2 m, cea mai mare adîncime − 19 m. Pe ţărmul lacului de acumulare se află 3 oraşe – Rîbniţa, Rezina, Dubăsari. Pe coasta golfului Goieni, care este o ramificaţie a lacului de acumulare se află rezervaţia naturală Iagorlîc cu o floră şi o faună unică.
Hidrocentrala de la Dubăsari e prima în Moldova, darea în exploatare a celor 4 turbine cu capacitatea totală de 48 de mii de Kw a avut loc în anul 1955. Lungimea barajului de beton a hidrocentralei e de 133 m, barajul din pămînt din partea dreaptă are 139 m, iar cel aluvial are 257 m, iar stăvilarul malului stîng – 354 m.
Cea mai mare lăţime lacul de acumulare o atinge în preajma oraşului Dubăsari şi în susul apei pînă la Molovata Nouă şi Molovata, unde Nistrul are un meandru cu forma unui zigzag, locul fiind foarte pitoresc. Tot acest teritoriu este foarte frumos în orice perioadă a anului. Pe ambele maluri ale lacului de acumulare se află numeroase case de odihnă. Apa acestei „mări create cu mîinile omului” este foarte curată, în special, în partea cu o lăţime considerabilă. Malurile abrupte, stîncoase ale lacului de acumulare sînt foarte pitoreşti, mai ales lîngă satele Holercani, Molovata, Cocieri, chiar şi satele însele coboară lin la vale pînă la apă.Aici e raiul adevărat pentru turiştii, care vin în sezon din toate colţurile republicii. La fel de pitoresc este lacul de acumulare şi vizavi de oraşele Rezina şi Rîbniţa.
E frumos aici nu numai în sezonul de primăvară-vară. Într-o zi senină de iarnă aceste locuri sînt la fel de atrăgătoare. Teritoriul de lîngă oraşul Dubăsari, cu forma unei cupe face ca în oraş să se simtă o atmosferă mai caldă, decît pe pante, uimeşte şi puritatea aerului şi liniştea care domneşte aici. Pădurile care cresc pe pante oferă peisajului un farmec în plus. Vă invităm să călătoriţi prin intermediul fotografiilor noastre.



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.