Hăsnăşenii Mari este un sat şi comună din raionul Drochia. Hăsnăşenii Mari este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Drochia și la 161 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1884 de oameni. Satul Hăsnăşenii Mari a fost menționat documentar în anul 1459.
Citeşte mai departeCalendarul evenimentelor
-
24183
-
1


Lalova, raionul Rezina
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1457
- Populaţia:
- 1027 locuitori
Lalova este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.78 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 10.30 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Țipova, Lalova şi Nistreni. Amplasat pe malul drept al Nistrului satul Lalova este situat la o distanţă de 44 km de oraşul Rezina şi la 100 km de Chișinău.
[în sus]Istoria localitații
Satul Lalova a fost atestat documentar în anul 1457. Satul s-a extins absorbind aşezările Eţcani, Stodolna şi Cobîleanca. La mijlocul secolului al XIX-lea în Lalova erau 87 de gospodării. În 1864 aici activa un port fluvial din care se expedia grîu, porumb etc.
Către 1870 Lalova avea 109 case şi 524 de locuitori. Aici se deschide o şcoală primară, frecventată de 70 de copii în anul 1906. Recensămîntul din 1940 atestă în sat 1259 de locuitori.
Astăzi Lalova este un sat pitoresc cu două biserici, aşternut sub stîncile înalte de piatră pe malul drept al Nistrului, în apropierea mănăstirii rupestre Ţîpova.
[în sus]Sfera socială
În anul 2009, fundația "Hilfswerk Austria", a finanțat prin Programul de Granturi Mici în cadrul Proiectului "Învățămîntul Profesional și Dezvoltare Rurală" proiectul "Meșteșugărit prin Deprinderi" înaintat de întreprinderea individuală "Gangan Ion", din satul Lalova. Cu suportul proiectului a fost deschis un atelier meșteșugăresc dotat cu utilaj performant și a fost organizat lucrul în echipă pentru meșteri populari.
[în sus]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1027 de oameni, dintre care 48.30% - bărbaţi şi 51.70% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 99.12% - moldoveni, 0.49% - ucraineni, 0.39% - alte etnii.
Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Lalova constituia 1349 de oameni, dintre care 49.22% - bărbaţi şi 50.78% - femei. Compoziţia etnică a populaţiei comunei arată în felul următor: 98.96% - moldoveni, 0.37% - ucraineni, 0.15% - ruşi, 0.15% - găgăuzi, 0.37% - alte etnii.
În comuna Lalova au fost înregistrate 463 de gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.9 persoane.
[în sus]Trasee turistice
În satul Lalova, în apropierea a mănăstirilor Țipova şi Saharna se află pensiunea rurala „Hanul ălui Hanganu”. Cele şapte odăi sînt amenajate în stil tradițional moldovenesc, cu lejancă, şemineu şi o măsuţă mică cu scăunele, cu covoare ţesute ţi ulcele din lut.
Meniul vine să completeze tabloul: doar bucate tradiţionale moldoveneşti, din produse alimentare proaspete, de casă - răcituri, plăcinţele la cuptor, zeamă de găină, sărmăluţele pitice. Complexul include şi o sala polivalentă de 120 m² ,o fîneaţă, 3 terase, parcare, saună, livadă, vie.
Aici se poate veni în orice anotimp pentru odihnă sau pentru distracţii, de sărbători sau în zile obișnuite. Se pot găsi aici toate cele necesare pentru amatorii de vînătoare şi pescuit, iar cei care îşi doresc puţină aventură pot merge la plimbare cu barca pe Nistru sau în excursie la mănăstirile şi cascadele de la Țîpova şi Saharna cu sania, cu căruţa sau cu barca cu motor. Aici este şi unul dintre puţinele locuri ideale pentru practicarea parapantismului.
În sezonul estival, la dispoziţia oaspetilor stau livada, via şi prisaca. Fructele şi mierea proaspătă îi îmbie pe vizitatori. O atracţie a locului este atelierul de încondeiat ouă sau participarea la programul folcloric al ansamblului local.



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.