Crasnaia Gorca este un sat din cadrul comunei Delacău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnaia Gorca alcătuia 5940 de oameni în anul 2005. Satul Crasnaia Gorca a fost menționat documentar în anul 1870.
Citeşte mai departeBătălia de la Ghindăoani (februarie 1395)
Bătălia de la Ghindăoani (Hindău) între regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg şi domnul Moldovei, Ştefan I (1394 –1399) a avut loc în februarie 1395.
Situaţia politică complicată îndemna pe domnitorii Moldovei să caute sprijin diplomatic. Ştefan I la 6 ianuarie 1395 recunoaşte suzeranitatea Poloniei „în numele poporului Ţării Moldovei”. Tratatul prevedea, printre altele, participarea domnului cu armele împotriva oricărui duşman al Poloniei, chiar şi „împotriva craiului Ungariei”. Acest act din partea suveranului Moldovei a provocat nemulţumirea curţii ungare, împingînd-o să organizeze o nouă campanie armată „contra moldovanos”, prima în condiţii de suveranitate statală.
După trecerea avangardei, oastea condusă de Sigismund a ajuns la Cetatea Neamţ, la începutul lui februarie 1395. Cetatea a fost asediată, însă a rezistat cîteva zile şi regele şi-a exprimat dorinţa de a încheia pace. După ce Ştefan I a acceptat formal încetarea ostilităţilor, a surprins armata maghiară în apropiere de Tîrgu Neamţ, la Ghindăoani, un loc îngust, care este supus tirului arcaşilor moldoveni, regele fiind obligat să se retragă spre Transilvania.
După bătălie, relaţiile dintre cele două state s-au îmbunătăţit. Pe piatra de mormînt a lui Ștefan I pusă de strănepotul său, Ștefan cel Mare, scrie: „Binecinstitorul domn al Ţării Moldovei, Ştefan voievod, fiul lui Bogdan voievod, a împodobit mormîntul acesta strămoşului nostru, bătrînul Ştefan voievod, care a bătut pe unguri la Hindău”.