Ghetlova este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Noroceni, Ghetlova și Hulboaca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1529 de oameni. Satul Ghetlova a fost menționat documentar în anul 1436.
Citeşte mai departe-
Meşteşuguri populare
- Prelucrarea artistică a lemnului
- Prelucrarea artistică a pietrei
- Ceramica populară
- Prelucrarea artistică a pielii şi a blănurilor
- Prelucrarea artistică a metalelor
- Ţesutul popular decorativ
- Alesul covoarelor
- Broderii
- Croşetare
- Împletitul din salcie
- Împletitul din paie
- Împletitul din pănuşi de porumb
- Împletitul din papură
- Meşterii populari
Calendarul evenimentelor
Recoltarea pănuşilor şi păstrarea lor
Recoltarea sau selectarea pănuşilor pentru împletit se realizează întotdeauna manual: de pe ştiuleţii aduşi acasă, care se desfac, se aleg pănuşile subţiri şi galbene din mijloc bune pentru împletit. La recoltarea plantelor cu tot cu ştiuleţi alegerea foilor pentru împletit se face în timpul curăţitului păpuşoilor.
Foile de porumb necesare pentru împletit trebuie să fie cît mai lungi, cît mai subţiri şi de culoare gălbuie fără pete. Acestea, de obicei, sînt foile interioare ce îmbracă ştiuletele. În cazul cînd foile nu sînt uscate, se expun 2-3 zile la soare pe o platformă, apoi uscate se leagă în mănunchiuri sau se pun în saci de pînză pentru păstrare. Depozitarea foilor se face în magazii sau poduri destinate păstrării furajelor-nutrețurilor. Pînă la împletire, foile selecţionate nu trebuie să se afle în contact cu umezeala, fiindcă se pătează şi mucegăiesc.
Modul, în care se realizează păstrarea foilor de porumb, determină în mare măsură calitatea lor pentru împletit. Foile de porumb sînt o materie calitativă, ecologic curată şi ieftină. Ea nu conduce căldura şi curentul electric, nu irită văzul şi pielea, însă se teme de umezeală. Obiectele confecţionate din foile de porumb au o acţiune benefică asupra organismului uman. Foile de porumb pot fi folosite pentru împletire şi îndată după recoltarea lor, după ce în prealabil au fost despicate în panglici cu o lăţime de 1 sau 1,5 cm. Din cauza că foile de porumb se usucă repede, fîşiile subţiri nu se răsucesc din timp, ci numai cînd se lucrează obiectul.



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.