Cairaclia este un sat şi comună din raionul Taraclia. Cairaclia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Taraclia și la 153 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2124 de oameni. Satul Cairaclia a fost menționat documentar în anul 1816.
Read moreBătălia de la Cătlăbuga (16 noiembrie 1485)
Bătălia de la Cătlăbuga s-a dat la 16 noiembrie 1485, între otomani şi oastea lui Ştefan cel Mare (1457 – 1504). Ca răspuns la încercarea domnului Moldovei de a recupera cetăţile maritime, Chilia şi Cetatea Albă, sultanul Bayazid II (1481 – 1512) trimite o oaste otomano-tătară pentru pedepsirea acestuia.
Astfel, noul sangeacbey de Silistra, Bali bey Malkocioglu, pătrunde cu trupele în Moldova, pentru a o jefui, trecînd pe un pod construit peste Prut. Grosul oştirii sale rămîne între Prut şi Nistru, el trimiţînd doar avangărzile să atace. Ştefan, alături de cei 3 000 cavaleri poloni greu înarmaţi, nu s-a confruntat direct cu aceste oşti, ci le-a atras în locuri strîmte, ca să le poată lovi mai bine: „Şi astfel, fiind pretutindeni bătuţi de Ştefan, turcii au fost nevoiţi să iasă din ţara lui”, scrie cronicarul polon Bielski.
Bătălia finală s-a dat în apropiere de Chilia, la Cătlăbuga, victoria fiind evidenţiată şi în Cronica lituaniană: „deodată oastea turcească şi hoarda întreagă cu mare strigăt i-a lovit pe ai noştri şi trei ceasuri a fost mare bătălie, cînd polonii au început să intre în dezordine, să plece cu toţii şi i-au dus pe turci spre rezerva [moldovenilor] … Acolo toţi turcii au fost înfrînţi pe capete”. Au rămas pe cîmpul de luptă 8 000 de otomani şi 3 000 de creştini.
Biruinţa moldovenilor a demonstrat, încă o dată, talentul militar și diplomatic al lui Ştefan cel Mare.