Antoneuca este un sat şi comună din raionul Drochia. Antoneuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 15 km de oraşul Drochia şi la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 479 de oameni. Satul Antoneuca a fost menționat documentar în anul 1854.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Toți producătorii și vinificatorii din Moldova vor fi incluși într-un registru unic
În Moldova, a fost făcut un pas important pentru crearea Registrului Vitivinicol. Proiectul, al cărui cost total este de 1 milion de dolari, este finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Cehă (CzDA) și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), relatează NOI.md.
Potrivit unui comunicat al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Guvernul Republicii Moldova a aprobat Conceptul tehnic al Sistemului informaţional automatizat „Registrul Vitivinicol", care va asigura trasabilitatea produselor vitivinicole autohtone. Proiectul a fost elaborat de ONVV cu suportul Direcţiei politici de piaţă în sectorul vitivinicol a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
„Registrul Vitivinicol" (RVV) va conține informații detaliate despre plantaţiile viticole şi unităţile vinicole, făcînd posibilă identificarea produselor vitivinicole, în special a celor cu indicaţie geografică (IG) şi cu denumire de origine protejată (DOP), în tot lanțul procesului de producere – comerț: viticultor, producător de vin, distribuitor, vînzător, exportator.
Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a menționat că RVV va funcționa ca un garant al calităţii Vinului Moldovei şi îi va ajuta pe producători să acceseze noi pieţe de desfacere. Potrivit lui, crearea bazei de date cu informații complete este necesară pentru elaborarea de politici de dezvoltare durabilă și pentru administrarea eficientă a sectorului vitivinicol. „Doar garantînd autenticitatea produselor vitivinicole, inclusiv cu IGP/DOP, putem asigura calitate consumatorului și ne putem alinia la prevederile legislației UE, precum și la practicile relevante din comerțul internațional", a afirmat Munteanu.
Registrul Vitivinicol este conceput ca o aplicație web care poate fi accesată online, ceea ce le va permite viticultorilor și vinificatorilor să depună toate informațiile solicitate prin intermediul unei declarații electronice. Prezența online a registrului va optimiza accesul la informație, precum: suprafața pe care îşi creşte viticultorul vița de vie, ce soiuri cultivă, ce recoltă a avut, cine sînt vinificatorul, distribuitorul și exportatorul produsului.
Programul software pentru RVV va fi elaborat de compania „TENDER SYSTEM" s.r.o. (Cehia) și finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Această colaborare va permite Republicii Moldova să preia bunele practici de funcţionare a Registrului Vitivinicol în Cehia, unde un sistem similar și-a demonstrat eficiența pe parcursul a peste 10 ani.
ONVV a început colectarea informațiilor pentru RVV în luna decembrie a anului 2015. Toate datele acumulate de la viticultori și vinificatori vor fi introduse în programul software care urmează a fi dezvoltat.
Înregistrarea în RVV este gratuită, dar obligatorie pentru viticultorii și vinificatorii care intenționează să-și comercializeze produsele. Pe parcursul anului 2015, ONVV a desfășurat instruiri, oferind persoanelor interesate din domeniu (producători, reprezentanți ai primăriilor, ingineri cadastrali) asistență gratuită privind: informații despre RVV, completarea cererilor de înregistrare, procedura de aplicare pentru înregistrare, beneficiile includerii în RVV etc.
Fondurile necesare pentru implementarea proiectului, care sînt estimate la cca 1 milion de dolari SUA, vor fi alocate de Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) şi USAID.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- 15 весенних салатов из диких трав и дачных зелёных даров природы
- Детство на продажу
- Наталия Стрямец и лес как дом: как дикорастущее знание сохраняет устойчивость
- Если грамотно подобрать соседей среди деревьев — сад станет работать на вас!
- Крымский пчеловод раскрыл секреты пчёл Толстого — и приумножил свой доход в пять раз!
- 140 стран пообещали спасти леса к 2030, но вырубка не замедлилась: кто услышал голос деревьев?



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)