Ghiliceni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucioaia, Ghiliceni și Cucioaia Nouă. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1766 de oameni. Satul Ghiliceni a fost menționat documentar în anul 1495 cu denumirea Hrișani.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Toți producătorii și vinificatorii din Moldova vor fi incluși într-un registru unic
În Moldova, a fost făcut un pas important pentru crearea Registrului Vitivinicol. Proiectul, al cărui cost total este de 1 milion de dolari, este finanțat de Agenția pentru Dezvoltare Cehă (CzDA) și Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), relatează NOI.md.
Potrivit unui comunicat al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Guvernul Republicii Moldova a aprobat Conceptul tehnic al Sistemului informaţional automatizat „Registrul Vitivinicol", care va asigura trasabilitatea produselor vitivinicole autohtone. Proiectul a fost elaborat de ONVV cu suportul Direcţiei politici de piaţă în sectorul vitivinicol a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
„Registrul Vitivinicol" (RVV) va conține informații detaliate despre plantaţiile viticole şi unităţile vinicole, făcînd posibilă identificarea produselor vitivinicole, în special a celor cu indicaţie geografică (IG) şi cu denumire de origine protejată (DOP), în tot lanțul procesului de producere – comerț: viticultor, producător de vin, distribuitor, vînzător, exportator.
Dumitru Munteanu, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a menționat că RVV va funcționa ca un garant al calităţii Vinului Moldovei şi îi va ajuta pe producători să acceseze noi pieţe de desfacere. Potrivit lui, crearea bazei de date cu informații complete este necesară pentru elaborarea de politici de dezvoltare durabilă și pentru administrarea eficientă a sectorului vitivinicol. „Doar garantînd autenticitatea produselor vitivinicole, inclusiv cu IGP/DOP, putem asigura calitate consumatorului și ne putem alinia la prevederile legislației UE, precum și la practicile relevante din comerțul internațional", a afirmat Munteanu.
Registrul Vitivinicol este conceput ca o aplicație web care poate fi accesată online, ceea ce le va permite viticultorilor și vinificatorilor să depună toate informațiile solicitate prin intermediul unei declarații electronice. Prezența online a registrului va optimiza accesul la informație, precum: suprafața pe care îşi creşte viticultorul vița de vie, ce soiuri cultivă, ce recoltă a avut, cine sînt vinificatorul, distribuitorul și exportatorul produsului.
Programul software pentru RVV va fi elaborat de compania „TENDER SYSTEM" s.r.o. (Cehia) și finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare. Această colaborare va permite Republicii Moldova să preia bunele practici de funcţionare a Registrului Vitivinicol în Cehia, unde un sistem similar și-a demonstrat eficiența pe parcursul a peste 10 ani.
ONVV a început colectarea informațiilor pentru RVV în luna decembrie a anului 2015. Toate datele acumulate de la viticultori și vinificatori vor fi introduse în programul software care urmează a fi dezvoltat.
Înregistrarea în RVV este gratuită, dar obligatorie pentru viticultorii și vinificatorii care intenționează să-și comercializeze produsele. Pe parcursul anului 2015, ONVV a desfășurat instruiri, oferind persoanelor interesate din domeniu (producători, reprezentanți ai primăriilor, ingineri cadastrali) asistență gratuită privind: informații despre RVV, completarea cererilor de înregistrare, procedura de aplicare pentru înregistrare, beneficiile includerii în RVV etc.
Fondurile necesare pentru implementarea proiectului, care sînt estimate la cca 1 milion de dolari SUA, vor fi alocate de Agenția Cehă pentru Dezvoltare (CzDA) şi USAID.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
Declarația călătorului: Ce este și cînd trebuie completată
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
- Primăria Codru, despre situația arborelui secular: Vom interveni după respectarea tuturor proceduril…
- Ecologia mitului: cum poveștile transmit cunoștințe despre natură
- Nancy Turner și școala Pământului Viu: cum știința devine un act de grijă
- Ritualurile pe câmp: etnobiologia codificată în pământ
- Cum s-a transformat un popor de poeți într-un popor de călăi. Despre transformarea culturii japoneze…
- Calendarul naturii: cum ritmurile pământului dau formă tradițiilor



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)