Bahmut este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Bahmut și Bahmut – stație de cale ferată. Satul Bahmut este aşezat la poalele codrilor din zona de centru-vest a republicii, la o distanță de 25 km de orașul Călăraşi şi la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 1226 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bahmut datează din anul 1429.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Moldova independentă – garanție a existenței fără probleme a României unitare
Existența unei Moldove independente este garanția existenței fără probleme a României ca stat unitar, format în granițele sale după cel de-al Doilea Război Mondial.
Această opinie a fost exprimată de istoricul și politologul Zurab Todua, care a vorbi la emisiunea „Mecanismul de acțiune" («Механизм действия»), de pe canalul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md. El a menționat că, dacă Moldova va deveni parte a României, atunci nu va fi o bombă cu efect întîrziat, ci una deja explodată.
„Iată care e treaba. Nimeni nu poate da un răspuns exact, dar ce se va întîmpla în continuare după aceea? Cum se vor comporta maghiarii în Transilvania? Ce fricțiuni vor apărea între Bulgaria și România, între România și Serbia? Pentru că toate aceste state au răni nevindecate în ceea ce privește demarcarea granițelor", a explicat istoricul și politologul.
El a reamintit că aceste granițe s-au format după cel de-al Doilea Război Mondial. România le-a primit cu recunoștință pentru faptul că, în august 1944, a luat partea coaliției anti-Hitler. Și dacă ar fi fost altfel, și românii, ca și maghiarii, ar fi fost pînă la sfîrșit aliați ai Germaniei naziste, atunci cu România s-ar fi procedat la fel ca și cu Ungaria, care a fost ciopîrțită din toate părțile drept pedeapsă pentru faptul că ungurii au fost aliați ai Germaniei hitleriste pînă la sfîrșit.
„Este clar că acest subiect este istoric și nu figurează printre cele prioritare pe agenda politicienilor maghiari. Dar asta acum. Haideți să ne amintim. Cînd au început să fie eliberate pașapoarte românești cetățenilor moldoveni, peste cîțiva ani au început să li se acorde pașapoarte ungurești ungurilor care locuiau în Transilvania. Acum, acolo există un număr mare de cetățeni maghiari. Există autonomia Ținutului Secuiesc, nerecunoscută în Transilvania. Este clar că, dacă se vor schimba frontierele, tema separatismului maghiar din Transilvania va deveni foarte actuală. Și vă puteți imagina cum politicienii români vor trebui să vorbească cu politicienii maghiari despre modul în care trebuie să trateze în continuare subiectul frontierelor?", a remarcat istoricul și politologul.
El a spus că de multe ori a discutat pe această temă cu unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului. „Ei spun că nu există probleme. Va fi o singură Uniune Europeană, acolo doar nu există frontiere. Nimic grav. Ne vom înțelege. Le spun: încercați! Ați reușit să negociați cu maghiarii din Transilvania despre această autonomie secuiască? Ea este nerecunoscută", a spus Zurab Todua.
Potrivit lui, această problemă nu este discutată în presă pentru a nu agrava situația și, în acest caz, conducerea românească acționează foarte înțelept, neacordînd o importanță deosebită acestui lucru.
Zurab Todua a subliniat că România are mai multă experiență și pragmatism. Potrivit lui, politicienii români, spre deosebire de colegii lor moldoveni, înțeleg caracterul explozibil al acestei teme. „În afară de Traian Băsescu și alți politicieni exaltați, nimeni nu vorbește oficial, deschis despre unire. Chiar și ministrul Afacerilor Externe al României a afirmat recent că declarațiile de unire a Republicii Moldova cu România semnate de unele localități moldovenești au doar valoare simbolică", a subliniat istoricul și politologul.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- Ценнейшее средство Аюрведы-лекарство от 100 недугов!
- Имбирный чай: природное средство для здоровья почек и не только
- Юджин Ханн и карта без бумаги: как знание живёт в ландшафте
- Загадка Павшего Куба: таинственный валун Вайоминга и следы невозможной технологии (+Видео)
- Искусство малых шагов: молитва Экзюпери, которая помогает в трудные времена
- Этнобиология леса: ритмы, запреты и этика присутствия



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)