Calfa Nouă este un sat din cadrul comunei Calfa, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Anenii Noi și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 197 de oameni. Satul Calfa Nouă a fost înființat în anul 1956.
Read more-
All news
- You were writing
- Shows
- We are the Moldavians
- Culture
- Nature and tourism
- Moldography
- Catechism
- Celebrities
- Children
-
Cities and villages of Moldova and Diasporas
- Anenii Noi
- Balti
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chisinau
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova,raionul
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Music
- Cuisine
- History
- Moldovan Diaspora
- Health
- Humor
- Kaleidoscope
- Moldovan reality
- Settlements of the Republic of Moldova
- Sport
![]() |
Ce s-a ieftinit cel mai mult în Moldova în luna august
În Moldova, pentru a doua lună consecutivă s-a înregistrat deflație și s-a constatat o scădere generală a indicelui prețurilor de consum de la începutul acestui an.
După cum informează Biroul Naţional de Statistică, citat de Noi.md, în luna august 2018 inflaţia anuală (în ultimele 12 luni, din septembrie 2017 pînă în august 2018) a constituit 3,2%, inclusiv la: produse alimentare – 6,9%, mărfuri nealimentare – 2,7% şi servicii prestate populaţiei – (-1,9%).
Totodată, indicele preţurilor de consum (IPC) în august 2018 faţă de iulie 2018 a constituit 99,8% (informativ: în august 2017 faţă de iulie 2017 IPC a marcat 99,6%).
Tendinţa negativă a evoluţiei preţurilor medii de consum cu 0,2 la sută a fost determinată de micşorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,3 la sută şi la tarifele serviciilor prestate populaţiei cu 0,2 la sută.
În luna august 2018, faţă de iulie 2018, o scădere mai semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la următoarele produse alimentare: fructe proaspete – cu 6,2% (în special: struguri – cu 29,8%, fructe de livadă sămînţoase – cu 15,4%, fructe de livadă sîmburoase – cu 15,0%), fructe şi pomuşoare uscate – cu 1,6%, cartofi – cu 1,0%, subproduse – cu 0,9%, zahăr tos – cu 0,8%, carne de porc – cu 0,6%, legume proaspete – cu 0,4% (în special: morcovi – cu 20,3%, sfeclă roşie – cu 17,6%, tomate – cu 17,3%, vinete – cu 15,6%, harbuji şi zemoşi – cu 11,2%, ardei graşi – cu 10,1%), smîntînă – cu 0,4%, produse din lapte acru – cu 0,2%.
Totodată, în perioada de referință au fost înregistrate unele creşteri de preţuri la castraveți – cu 22,9%, dovlecei – cu 19,1%, varză – cu 17,3%, ceapă uscată – cu 13,0%, citrice – cu 6,5%, ouă de găină – cu 4,0%, fructe exotice – cu 2,4%, ciuperci proaspete – cu 1,2%, carne de pasăre – cu 0,7%, făină de grîu – cu 0,5%, bere, peşte proaspăt şi congelat – cu cîte 0,3%, vinuri de producţie industrială şi băuturi răcoritoare – cu cîte 0,2%.
Referitor la mărfurile nealimentare, în perioada menționată preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente. Totodată, au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la sandale pentru dame – cu 1,2%, aparate de aer condiţionat – cu 1,1%, aspiratoare – cu 0,9%, telefoane – cu 0,7%, medicamente şi aparate pentru prelucrarea informaţiei – cu cîte 0,6%, carburanți, plite electrice, sacouri, jachete, pulovere pentru femei – cu cîte 0,4%, frigidere şi congelatoare, maşini de spălat, televizoare, dispozitive medicale – pînă la 0,3%.
Concomitent, în această perioadă, la mărfurile nealimentare s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 2,2%, ediţii tipărite şi accesorii pentru scris – cu cîte 1,4%, obiecte pentru sanitărie și igienă – cu 0,9%, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copii: fuste pentru şcoală – cu 0,9%, cămăşi, bluze – cu 0,7%, costume – cu 0,5%, rochii – cu 0,4%, pantofi – cu 0,8% şi ghete pentru cros – cu 0,6%, autoturisme – cu 0,5%, țigări – cu 1,1%.
La serviciile prestate populaţiei în luna august 2018, faţă de iulie 2018, a fost înregistrată o majorare la plata pentru instruirea în instituţiile de învăţămînt superior – cu 1,2%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,0%, întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 0,4%.
Totodată, în perioada de referință au scăzut preţurile pentru serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 10,4%, închirierea apartamentelor – cu 1,7%, serviciile hoteliere – cu 1,2% şi serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 0,3%.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Source:
Декларация путешественника: что это и когда её нужно заполнять
Россия высылает трех сотрудников посольства Молдовы
В Сакраменто открылось Генеральное консульство Молдовы
Генеральное консульство Молдовы в Чикаго начало свою деятельность
Зачем в Молдове ввели бесплатное удостоверение в преддверии выборов?
Администрация Трампа обсуждает возможную отсрочку программы безвизового въезда для Румынии
- Маленькие шаги для каждого — великие изменения для мира
- Мустанг — затерянное королевство Гималаев (+Фото)
- Красота из земли: этноботаника ухода за телом в традиционной культуре
- Как вернуть сосудам гибкость: народные рецепты для укрепления и очищения
- Ароматная клумба с полезными травами
- Звёзды как календарь: этноастрономия и природные ритмы



© Moldovenii.md all rights reserved.
Is forbidden to copy the materials without the owner’s consent.
The information published on the site can be taken only by indicating the source www.moldovenii.md .
If you have any questions please contact us by email: support@moldovenii.md
www.moldovenii.md does not support and does not promote any of the political parties.
Comments
(0)