Todireşti este un sat din cadrul comunei Chetrosu, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 20 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1843 de oameni. Satul Todireşti a fost menționat documentar în anul 1627.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Ce s-a ieftinit cel mai mult în Moldova în luna august
În Moldova, pentru a doua lună consecutivă s-a înregistrat deflație și s-a constatat o scădere generală a indicelui prețurilor de consum de la începutul acestui an.
După cum informează Biroul Naţional de Statistică, citat de Noi.md, în luna august 2018 inflaţia anuală (în ultimele 12 luni, din septembrie 2017 pînă în august 2018) a constituit 3,2%, inclusiv la: produse alimentare – 6,9%, mărfuri nealimentare – 2,7% şi servicii prestate populaţiei – (-1,9%).
Totodată, indicele preţurilor de consum (IPC) în august 2018 faţă de iulie 2018 a constituit 99,8% (informativ: în august 2017 faţă de iulie 2017 IPC a marcat 99,6%).
Tendinţa negativă a evoluţiei preţurilor medii de consum cu 0,2 la sută a fost determinată de micşorarea preţurilor la produsele alimentare cu 0,3 la sută şi la tarifele serviciilor prestate populaţiei cu 0,2 la sută.
În luna august 2018, faţă de iulie 2018, o scădere mai semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la următoarele produse alimentare: fructe proaspete – cu 6,2% (în special: struguri – cu 29,8%, fructe de livadă sămînţoase – cu 15,4%, fructe de livadă sîmburoase – cu 15,0%), fructe şi pomuşoare uscate – cu 1,6%, cartofi – cu 1,0%, subproduse – cu 0,9%, zahăr tos – cu 0,8%, carne de porc – cu 0,6%, legume proaspete – cu 0,4% (în special: morcovi – cu 20,3%, sfeclă roşie – cu 17,6%, tomate – cu 17,3%, vinete – cu 15,6%, harbuji şi zemoşi – cu 11,2%, ardei graşi – cu 10,1%), smîntînă – cu 0,4%, produse din lapte acru – cu 0,2%.
Totodată, în perioada de referință au fost înregistrate unele creşteri de preţuri la castraveți – cu 22,9%, dovlecei – cu 19,1%, varză – cu 17,3%, ceapă uscată – cu 13,0%, citrice – cu 6,5%, ouă de găină – cu 4,0%, fructe exotice – cu 2,4%, ciuperci proaspete – cu 1,2%, carne de pasăre – cu 0,7%, făină de grîu – cu 0,5%, bere, peşte proaspăt şi congelat – cu cîte 0,3%, vinuri de producţie industrială şi băuturi răcoritoare – cu cîte 0,2%.
Referitor la mărfurile nealimentare, în perioada menționată preţurile la majoritatea mărfurilor au rămas la nivelul lunii precedente. Totodată, au fost înregistrate unele reduceri de preţuri la sandale pentru dame – cu 1,2%, aparate de aer condiţionat – cu 1,1%, aspiratoare – cu 0,9%, telefoane – cu 0,7%, medicamente şi aparate pentru prelucrarea informaţiei – cu cîte 0,6%, carburanți, plite electrice, sacouri, jachete, pulovere pentru femei – cu cîte 0,4%, frigidere şi congelatoare, maşini de spălat, televizoare, dispozitive medicale – pînă la 0,3%.
Concomitent, în această perioadă, la mărfurile nealimentare s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 2,2%, ediţii tipărite şi accesorii pentru scris – cu cîte 1,4%, obiecte pentru sanitărie și igienă – cu 0,9%, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru copii: fuste pentru şcoală – cu 0,9%, cămăşi, bluze – cu 0,7%, costume – cu 0,5%, rochii – cu 0,4%, pantofi – cu 0,8% şi ghete pentru cros – cu 0,6%, autoturisme – cu 0,5%, țigări – cu 1,1%.
La serviciile prestate populaţiei în luna august 2018, faţă de iulie 2018, a fost înregistrată o majorare la plata pentru instruirea în instituţiile de învăţămînt superior – cu 1,2%, serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,0%, întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 0,4%.
Totodată, în perioada de referință au scăzut preţurile pentru serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 10,4%, închirierea apartamentelor – cu 1,7%, serviciile hoteliere – cu 1,2% şi serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 0,3%.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
Centru Digital Educațional inaugurat de YMCA Moldova în satul Goian ©
Declarația călătorului: Ce este și cînd trebuie completată
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
- Căldura și frigul în sensibilitatea meteorologică populară
- Etnobiologia pietrei: pietrele ca monumente, talismane și repere
- Ina Vandebroek și medicina dintre lumi: cum migrația schimbă cunoașterea despre corp
- Etnobiologia ciupercilor: cunoștințe despre ciupercile comestibile și magice în folclor și viața cot…
- Etnoecologia grădinii: peisajul cultural ca o creație comună a omului și a plantelor
- Natalia Striameț și pădurea ca acasă: cum cunoașterea sălbatică menține durabilitatea



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)