Piteşti este un sat din cadrul comunei Beştemac, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 48 de oameni. Satul Pitești a fost înființat în anul 1955.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Ziua Eroilor Patriei (Foto)
Din păcate, astăzi în Republica Moldova nu există nici o zi în care ne-am putea aminti de eroii țării, apărătorii Patriei, care-și îndeplinesc onest și altruist datoria lor militară. În țara noastră sărbătoarea de 23 februarie a fost desființată, iar cea instituită în schimbul acesteia, Ziua Armatei Naționale nu a putut lua locul sărbătorii naționale.
Neclintită rămîne ziua sacră de 9 mai, care, cu toate acestea, în fiecare an și, fără succes, încearcă să fie marcată ca Ziua Europei. La 14 februarie soldații internaționaliști își amintesc de camarazii căzuți și viața de zi cu zi în timpul satisfacerii serviciului militar în Afganistan. Și atît.
Proiectul Militar-memorial "Șag k Pobede" a decis să marcheze Ziua Eroilor Patriei ca sărbătoare. Către această nouă dată din istoria modernă prospectorii au desfășurat o nouă etapa a campaniei "Nagradnoi List". Participanților la Marele Război pentru Apărarea Patriei le-au fost înmînate copii ale documentelor din arhivele Ministerului Apărării al Federației Ruse, cu descrierea faptelor lor eroice sau a realizărilor lor militare de pe front, în timpul luptelor împotriva cotropitorilor fasciste.
Printre puținele rînduri ale raportului de luptă se simt pulberea arsă, fumul, urletul obuzelor, marele curaj și statornicia. "În timpul construcției podului peste canal el a manifestat curaj și dîrzernie. Îndeplinind sarcina de construire a sprijinului pentru pod, lucrîd în apă rece, timp de mai multe ore. Dușmanul ataca trăgînd cu artileria podul, executînd o lovitură directă în pod, au fost răniți. În ciuda acestui fapt, tov. Slivca nu și-a părăsit locul de lucru, îndeplinindu-și misiunea cu 30 de minute înainte". Mihail Slivca își aduce aminte și acum de apa rece ca gheața și focul dus de inamic, sub care puțini din tovarăși săi din subdiviziunea geniștilor au supraviețuit ... El a fost norocos să rămînă în viață, să-și crească copiii, să ajungă să-și vadă nepoții și strănepoții.
Mai mult de un an a trebuit să parcurgă pe drumurile fronturilor pușcașul Batalionului 2 al subdiviziei Regimentului 1149 de Pușcași, Petru Covalenco. El, militar de infanterie de rînd, a văzut războiul mai aproape decît mulți alții. "De pe 23.07.1944, în preajma înălțimii 179,9 de pe malul drept al Nistrului a nimicit cu grenada 2 soldați, iar cu mitraliera 3 inamici". Pentru eliberarea Moldovei de fascism eroul a primit medalia "Pentru curaj".
Aflîndu-se în serviciul militar Vladimir Scoric a trebuit să-și riște viața de nenumărate ori, să privească în ochi pericolul, să ia decizii. Dar Bătălia de la Lacul Balaton, din martie 1945, cînd luptătorii fasciști au mers în ultima lor ofensivă din cel de-Al Doilea Război Mondial a devenit pentru tînărul soldat al corpului de debarcare o primă încercare a curajului. "În luptele pentru satul Guttomași tov. Scoric s-a manifestat ca unul dintre cei mai curajoși soldați. În timpul atacului, el a dat foc la două mașini cu două sticle pline de lichid inflamabil, a oprit focul lunetistului, care împiedica marșul unității. În timpul contraatacurilor inamicului el a ucis cinci soldați și ofițeri germani".
Mai 1945, ultimele zile ale războiului. I-ul Front Ucrainean duce lupte în afara Berlinului, care se predase deja. Făcînd front comun toate popoarele Uniunii Sovietice, inclusiv, militarii moldoveni zdrobesc definitiv fasciștii.
"Soldatul de rînd Țăranu în timp ce contracara contraatacurile de pe 1,2 și 3 mai 1945 în zona înălțimii 168, 0 a distrus cu aruncătorul de mine un punct de mitralieră grea și circa 2 subdiviziuni de infanterie". Astăzi Mihail Țăranu plînge amar privind modul în care unii politicieni cu mîinile murdare susțin că poporul moldovenesc nu este cîștigător în Al Doilea Război Mondial. Cavalerul a două medalii "Pentru curaj" știe foarte bine că luptătorii-moldoveni au adus o contribuție semnificativă la Victoria comună asupra fascismului.
Poetul american Ralph Emerson scria că "eroul nu este mai curajos decît un om obișnuit, doar că își păstrează curajul cu cinci minute mai mult". Minutele de curaj, manifestate de către strămoșii noștri în Marele Război pentru Apărarea Patriei s-au stabilit în mulți ani luminoși de pace pe pămînt. Fie ca în calendarele noastre pașnice să fie mai multe zile și date, care ne vor aminti de eroii Patriei noastre.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Declarația călătorului: Ce este și cînd trebuie completată
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
- Frumusețe din pământ: etnobotanica îngrijirii corpului în cultura tradițională
- Stelele ca un calendar: etnoastronomia și ritmurile naturii
- Când sufletul vede mai departe decât ochii: fondatorul orb al unui domeniu familial și tată a cinci…
- Când natura cântă: cum devin plantele instrumente, voci și talismane
- Păsările ca semne: etnoornitologia și cunoașterea vie a naturii
- Etnoveterinaria: cum tratau țăranii animalele cu ajutorul naturii



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(1)