Micleuşeni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Huzun și Micleuşeni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Strășeni și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2038 de oameni. Satul Micleuşeni a fost menționat documentar în anul 1420.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Ansamblul de Dansuri Populare „Lăpușnița” (Foto)
Veronica Pîrău: „Venit pe lume ai o datorie: să lași ceva frumos pe-acest pământ. Să storci din chinuri marea bucurie, ci-o vei lăsa poporului tău sfânt".
Pasiunea înflăcărată pentru dansul popular și valorificarea tinerilor talente din mediul rural, a determinat-o pe Veronica Pîrău să formeze cu zece ani în urmă Ansamblul de Dansuri Populare „Lăpușnița", care inițial avea 16 membri. Actualmente sunt 130 de dansatori care s-au făcut remarcați datorită participării active la diferite concursuri atât naționale, cât și internaționale.
Festivalul ,,Călușul românesc" organizat în 2015, la Slatina, România, participarea în cadrul show-lui televizat ,,Moldova are Talent", Festivalul International ,,Nufărul Alb" sunt doar câteva concursuri de care sunt mândri.
• „Ideea formării unui ansamblu de dansuri populare în spațiul rural a devenit un vis real"
Ideea formării acestui ansamblu de dansuri populare mi-a fost sugerată de către profesorii Liceului Teoretic din Lăpușna, care au văzut în mine abilități ce țin de domeniul dansului. Un an am frecventat Ansamblul „Ciuleandra", atunci am realizat că ar fi foarte bine să punem în practică pașii de dans și în spațiul rural, pentru că și la sat sunt copii talentați, care din păcate nu au posibilități de a se manifesta.
• „Evoluția Ansamblului de Dansuri Populare „Lăpușnița" o demonstrează performanțele obținute"
Inițial ansamblul avea doar 16 dansatori, la moment suntem 130 de membri, cu vârsta cuprinsă între șapte și 23 de ani. Ansamblul „Lăpușnița" anul acesta aniversează zece ani de la fondare. Din 2006 și până în 2012 noi am muncit și ne-am afirmat în sat. Începând din 2012 a început marea noastră promovare: participări la hramurile organizate în localitățile vecine, participări active la concursurile raionale. Tot în 2012 am primit titlul: „Ansamblul Model", iar în 2016 am reconfirmat acest titlu.
• „Festivalurile, concursurile naționale cât și internaționale ne-au oferit încredere și ambiția de a continua să fim și mai buni"
Orice participare ne oferă posibilitatea de a ne afirma. Festivalul „Călușul românesc" ce a avut loc la Slatina, România în anul 2015 este memorabil pentru noi, de acolo am venit cu locul I și diploma de excelență. La un festival de dans din Bulgaria am luat trofeul festivalului. Locul I ne-a revenit și la Festivalul International „La mijloc de codru des", Călărași. Faptul că am ajuns până în semifinala show-ului televizat „Moldova are talent" ne-a motivat foarte mult să mergem mai departe cu fruntea sus. La fiecare concurs am avut parte de aplauze și admirație. Festivaluri din diferite țări precum: Turcia 2015, Spania 2014, Rusia 2013, Polonia 2012, ne-au ajutat să ne afirmă și mai mult pe arena internațională. În România am fost de câteva ori la mai multe evenimente importante precum: „Ziua Unirii" la Iași, festivalul în memoria lui Nicolae Donțu organizat la Târgul Mureș. În 2015 a fost o mare mândrie să participam la Festivalul Internațional „Nufărul Alb" organizat la Cahul, acest festival a fost un vis ce a devenit realitate.
• „Cele mai memorabile replici ale dansatorilor mă făc să roșesc"
Nu trece o zi de repetiții fără umor. Cele mai interesante replici vin de la cei mici care îmi spun uneori: „netale"; domnișoara, domnișoara?!". Uneori mă roșesc și rămân fără replică. Excepție nu fac nici cei mai mari, însă suntem o familie mare și unită, de aceea condimentăm repetițiile cu momente amuzante.
• „Părinții - sursa inepuizabilă de mărinimie, discreție și sprijin financiar"
Referitor la sprijinul financiar pot spune că părinții dansatorilor au un rol primordial. Ei sunt cei care își aduc aportul pentru cumpărarea costumelor populare, deplasările sunt sponsorizate tot de către aceștia. Mai sunt și alte persoane care contribuie la procurarea încălțămintei, pălăriilor, costumelor și le mulțumim pentru acest fapt.
• „Folclorul ne definește ca neam"
Portul popular și tradițiile autohtone sunt cartea de vizită a țării noastre. Dragostea pentru aceste valori mă strădui să o transmit și copiilor, tinerilor care fac parte din ansamblul pe care-l conduc cu mândrie.
• „Valorificarea dansului popular este prioritar pentru noi și în următorii ani"
Dorim să menținem această dragoste pentru ceea ce reprezintă dansul popular. Vrem să demonstrăm că și la sat se nasc talente ce trebuie „șlefuite". Muncim pentru acest lucru foarte mult, iubim ceea ce facem și transmitem toate trăirile, emoțiile și celor care ne admiră, ne susțin și cred în potențialul nostru.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
Mesaj important pentru cetățenii moldoveni ce urmează să viziteze China
Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©
În atenția cetățenilor R. Moldova în Rusia!
La ce-i trebuie Moldovei gunoiul european?
- Plantele ca tovarăși: cum popoarele indigene văd lumea verde ca ființe vii
- Gălbiorii – un mod natural de detoxifiere a organismului
- Cum să simți recunoștință față de părinți
- Stup de sticlă în loc de computer: cum un bunic și-a inspirat nepotul să iubească albinele
- În Moldova va fi introdus un sistem de returnare a ambalajelor cu compensare financiară
- Proiectul „VioPark” al DAAC-Hermes, premiat la Green Award 2025 ©



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)