Mihailovca este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Mihailovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cimișlia și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3371 de oameni. Satul Mihailovca a fost menționat documentar în anul 1820.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Finanțarea cinematografiei în Moldova se face în baza unor liste
Finanțarea cinematografiei din Republica Moldova se face în baza unor liste, din care nu fac parte nume sonore din cinematografia filmului.
Despre aceasta anunță regizorul și scenograful de teatru și film Igor Cobîleanschi într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, relatează NOI.md.
„Astăzi am aflat că CNC Moldova a organizat vineri, 12 mai, o sesiune de informare pentru cineaști, despre mecanismele de finanțare din bugetul de stat a producției de film. Invitații au fost chemați conform unei... LISTE (!!!) Nici eu, nici alți colegi cineaști nu se regăsesc în această listă și nu asta ar fi problema majoră. Revoltător este faptul că informația de interes public și profesional este direcționată tendențios, conform unor liste", a scris Cobîleanschi în postarea sa.
Reacțiile celor care direct sau indirect au tangențe cu lumea filmului și a teatrului din Moldova nu au întîrziat să apară. Unii s-au arătat indignați de faptul că în țara noastră arta se face în baza unor liste, iar o informație de interes public trebuie să fie discutată în cadrul unor ședințe închise. Alții și-au pus o întrebare firească: „Cine a întocmit această presupusă listă?"
Sergiu Prodan, președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, a comentat:
„Îmi plac oamenii care fac un filmuleț și spun că ăsta-i începutul cinematografiei."
În afara discuțiilor aprinse din comentariile pe marginea postării lui Igor Cobîleanschi nu a rămas nici Valeriu Jereghi, directorul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova. Potrivit lui, sesiunea de informare de vineri, 12 mai, a fost una deschisa și dedicată cu precădere proiectului „Moldova cinematografică", invitațiile fiind expediate în funcție de interesul manifestat de cineaști față de apelul la participare făcut de CNC la începutul lui aprilie.
„CNC ține ca toți cineaștii din RM să cunoască posibilitățile de finanțare ce li se oferă și îi invită să fie gata să-și prezinte proiectele din momentul lansării concursului de selecție, imediat după aprobarea Regulamentului și publicarea lui în Monitorul oficial", a scris Jereghi.
La rîndul său, Igor Cobîleanschi a ripostat:
„Stimate domnule Valeriu Jereghi, în comunicatul de mai sus apar inadvertențe: 1. Dumneavoastră numiți sesiunea din 12 mai deschisă și publică, dar, totodată ați organizat-o în baza unei liste. 2. Dumneavoastră o numiți ședință "dedicată proiectului «Moldova сinematografică»", dar pe site-ul CNC apare ca «Sesiune de Informare CNC», unde cineaștilor le-ați oferit (citez): „Cineaștilor li s-au oferit informații practice despre instrumentele financiare prevăzute de Regulament, modul în care resursele financiare disponibile vor putea fi accesate, detalii tehnice privind principiile de selectare și timingul de prezentare a proiectelor etc." https://cnc.md/ro/sesiune-de-informare-la-cnc/. 3. Și ce înseamnă «au fost invitați»? ... în funcție de interesul manifestat...? . Iarăși se pare că uitați ca CNC-ul este o instituție publică, care funcționează din banii statului."
Reamintim că joi, 17 mai, la propunerea Ministerului Culturii, în cadrul ședinței de lucru, Guvernul a aprobat Regulamentul de finanțare a cinematografiei, care prevede accesul la sursele financiare publice destinate domeniului cinematografiei.
Regulamentul prevede alocarea mijloacelor financiare doar pentru realizarea comenzii de stat.
Regulamentul stabilește modul și condițiile de distribuire și utilizare a resurselor financiare pentru finanțarea proiectelor, producției și coproducției cinematografice, festivalurilor de film, promovarea și distribuirea de film, exploatarea creațiilor cinematografice din patrimoniul cinematografiei naționale.
Finanțarea activității cinematografice de la bugetul de stat se acordă prin intermediul Centrului Național al Cinematografiei, în baza selecției de oferte.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
Declarația călătorului: Ce este și cînd trebuie completată
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
- Când natura cântă: cum devin plantele instrumente, voci și talismane
- Păsările ca semne: etnoornitologia și cunoașterea vie a naturii
- Etnoveterinaria: cum tratau țăranii animalele cu ajutorul naturii
- Gary Paul Nabhan și memoria semințelor: cum deșertul ne învață despre reziliență
- Culoarea ca un cod: cum etnobiologia descifrează paleta naturii
- Soiuri uitate: cum ajută etnobiologia să redescoperim gustul și suveranitatea



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)