Sevirova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca și Sevirova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Sevirova a fost menționat documentar în anul 1803.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
![]() |
Cu ce îi va bucura pe vizitatori anul acesta Ziua Vinului
Sărbătoarea Ziua Națională a Vinului anul acesta va avea loc la 1-2 octombrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu genericul „Omul – Sufletul Vinului".
Organizatori ai celei mai mari sărbători a ţării, ediţia a XV-a, sînt Oficiul Naţional al Viei şi Vinului, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri din Moldova. Partener strategic al evenimentului este Proiectul de competitivitate al USAID Moldova.
După cum au menţionat organizatorii, laitmotivul acestei ediții, „Omul – Sufletul Vinului", aduce în prim-plan oamenii care muncesc în industria vitivinicolă, se dedică trup și suflet acestei activităţi. Anume aceasta este esenţa vinului.
Vinul este creat din tot sufletul de către oameni buni pentru oameni de omenie. De aceea, el se cinstește așa cum se cuvine, sincer, deschis, alături de oamenii dragi.
Conform tradiției, evenimentul se va desfășura sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie" și își propune să descopere legendele legate de vinul moldovenesc și tradițiile milenare de vinificație ale poporului nostru. Sărbătoarea le va oferi vizitatorilor o experienţă cultural-cognitivă bogată, formatul Zilei Naționale a Vinului bazîndu-se pe componenta educativă: promovarea consumului conștient și moderat al vinurilor de calitate.
Ziua Națională a Vinului 2016 va păstra şi dezvolta elementele principale ale sărbătorii naționale. În particular, este prevăzută degustarea a peste 400 de vinuri. Mai mult de 40 de companii mari, producători mici și de divin se vor reuni sub brandul unic „Vinul Moldovei. O Legendă Vie". Pentru vînzare și degustare ele îşi vor aduce produsele de calitate: vinuri tinere din recolta anului 2015, vinuri de colecție și rezervă. Conform tradiţiei, vor fi prezentate și produse în premieră. Pentru a savura corect aroma băuturii, vizitatorilor le vor fi propuse pahare cu logoul „Wine of Moldova".
Sînt, de asemenea, prevăzute aventuri pe Drumul Vinului. Oaspeţii sărbătorii vor putea întreprinde călătorii de neuitat chiar din inima capitalei spre originile vinurilor de calitate din Moldova. Au fost elaborate itinerare interesante, care îi vor duce pe doritori în galerii subterane, beciuri, vii, săli de degustare, crame și pensiuni. Vinării mici și mari vor pregăti programe speciale, care vor oferi posibilitatea de a afla secretele vinificatorilor și de a degusta roadele muncii lor.
Una dintre atracțiile principale ale sărbătorii este "Școala Vinului". Experţii somelieri vor oferi la seminare tematice novicilor bazele degustării corecte, iar consumatorilor inițiați – degustări sofisticate. Toți participanții vor primi certificate ce demonstrează cunoștințele dobîndite.
În cadrul Sărbătorii Vinului va avea loc un concert grandios. Programul artistic al evenimentului include în mod tradițional două zile de spectacole artistice cu nume mari ale muzicii autohtone. Anul acesta vor evolua ansambluri, orchestre, fanfare și tarafuri din cele trei regiuni vinicole ale Moldovei: Valul lui Traian, Codru și Ștefan Vodă.
Oaspeţii sărbătorii se vor bucura şi de bucate tradiţionale moldoveneşti. Vizitatorii vor avea posibilitatea de a savura feluri tradiționale: carne la grătar, mămăligă, sarmale şi plăcinte. Se vor putea afla secretele preparării celor mai populare rețete moldovenești, care vor putea fi gustate în asociere cu vinurile din soiuri autohtone de struguri.
Va fi organizat tradiţionalul tîrg al meșteșugarilor. La expoziția artelor tradiționale vizitatorii vor cunoaște meșteșugurile moldovenești autentice. Aici vor putea fi procurate lucrări cu motive inspirate din struguri, vin, vie. Doritorii vor putea participa la ateliere de olărit, sculptat, pictat, dogit și alte ocupații cu tradiție, specifice poporului nostru.
Ziua Națională a Vinului a devenit de-a lungul timpului principala sărbătoare care pune în valoare tradițiile noastre, recunoscută în țară și peste hotarele ei.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
Declarația călătorului: Ce este și cînd trebuie completată
Rusia expulzează trei angajați ai ambasadei Republicii Moldova
A fost deschis Consulatul General al R. Moldova la Sacramento
Consulatul general al R. Moldova la Chicago şi-a început activitatea
De ce în Moldova vor fi oferite buletine de identitate gratuite în preajma alegerilor?
Administrația Trump discută o posibilă amînare a programului Visa Waiver în cazul României
- Când natura cântă: cum devin plantele instrumente, voci și talismane
- Păsările ca semne: etnoornitologia și cunoașterea vie a naturii
- Etnoveterinaria: cum tratau țăranii animalele cu ajutorul naturii
- Gary Paul Nabhan și memoria semințelor: cum deșertul ne învață despre reziliență
- Culoarea ca un cod: cum etnobiologia descifrează paleta naturii
- Soiuri uitate: cum ajută etnobiologia să redescoperim gustul și suveranitatea



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)