Cioc-Maidan este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Comuna Cioc-Maidan este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3926 de locuitori. Satul Cioc-Maidan a fost întemeiat în anul 1811.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
|
Călătoria de-a lungul rîului Nistru de la Climăuții de Jos pînă la Poiana, Șoldănești (Slideshow)
Continuăm călătoriile noastre de-a lungul rîurilor invitîndu-vă într-o călătorie de o zi de-a lungul rîului Nistru prin raionul Șoldănești, de la satul Climăuții de Jos pînă la satul Poiana.
Dacă priviți harta, este un traseu destul de mic: în linie dreaptă distanța de la Climăuți pînă la Poiana nu depășește 11 km. Dar vă asigurăm că veți merge cu mașina și pe jos mult mai mult, și deloc în linie dreaptă. Totuși o zi lumină este suficientă ca să ne bucurăm de traseu, să descoperim vederi absolut uimitoare ale rîului, sate pitorești, pante abrupte deasupra rîului și multe altele. În materialul video atașat (slideshow), cea mai mare parte a fotografiilor este făcută la sfîrșitul verii − începutul toamnei 2016, dar pentru a vă oferi o idee mai amplă despre aceste locuri, am introdus și cîteva fotografii din excursiile anterioare.
Climăuții de Jos − sat din raionul Șoldănești, Republica Moldova. Este centrul administrativ al comunei Climăuții de Jos, care include, de asemenea, satul Cot. Populația − 1070 de persoane (2004), dintre care 99% sînt moldoveni.
Satul Climăuții de Jos este situat pe malul drept al rîului Nistru, la 3 km de la Vadul-Rașcov și la 25 km de la Stația de Cale Ferată Șoldănești, la înălțimea de 52 de metri deasupra nivelului mării. Distanta pînă la Chișinău − 133 km. Satul are suprafața de 17,5 kilometri pătrați și aproximativ 630 de gospodării. În sat se află Biserica Sf. Mucenic Dimitri, fondată în anul 1889. Activează școala medie incompletă cu 14 profesori și 146 de elevi.
Noi v-am povestit deja despre acest sat în publicația noastră despre rîul Cușmirca, care anume în acest sat se varsă în Nistru. Aici trebuie să vă spunem că Nistrul este foarte pitoresc în această zonă, formînd în apropierea satului și la ieșirea din el meandre pitorești.
Trei kilometri în aval este situat satul Vadul-Rașcov, centrul administrativ al comunei Vadul-Rașcov, care include, de asemenea, satul Socola.
Satul este situat la o distanță de 23 km de centrul raional Șoldănești, la o altitudine de 55 de metri deasupra nivelului mării. Suprafața totală − 37 de kilometri pătrați, numărul de gospodării − 1043.
Potrivit datelor recensămîntului populației din anul 2004, în satul Vadul-Rașcov locuiesc 1648 de oameni (763 bărbați, 885 femei), dintre care 98% sînt moldoveni.
În sat funcționează Liceul Teoretic "Dumitru Matcovschi", Catedrala Sf. Arhangheli Mihail și Gavril.
Celebrități originare din sat:
Baca Deleanu – traducătoare de literatură artistică în limba moldovenească.
Alexandr Dolin − neurofiziolog sovietic, doctor în științe medicale, profesor la Universitatea de Stat din Moscova.
Dumitru Matcovschi − poet moldovean.
Ihil Șraibman − scriitor evreu.
Vadul-Rașcov este situat vizavi de satul transnistrean Rașcov, unul dintre cele mai vechi sate din țară, despre care v-am povestit într-una din publicațiile noastre.
Acesta este un loc foarte pitoresc, în primul rînd, datorită faptului că relieful coastei se schimbă aici, malurile abrupte se ridica deasupra satului, continuînd și mai departe, înălțîndu-se și mai mult în preajma satului Socola. Însuși satul, care se întinde pe panta abruptă deasupra Nistrului, este foarte pitoresc, amintind, în mare parte, de satele de munte. Același lucru se poate spune și despre satele Socola și Poiana, iar pentru că noi ne-am propus ca scop să vă arătăm, în principal, anume particularitățile naturale ale acestor locuri, am fotografiat rîul, atît la poalele dealurilor, cît și din vîrfurile acestora, deasupra satului. Și în satul Socola am intrat anume prin partea de sus și doar făcînd cale întoarsă am coborît nemijlocit în sat.
Socola − sat în raionul Șoldănești, Republica Moldova, care împreună cu satul Vadul-Rașcov face parte din comuna Vadul-Rașcov. Satul este situat la altitudinea de 73 de metri deasupra nivelului mării. Potrivit datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituie 356 de persoane (173 bărbați, 183 femei), adică, este un sat destul de mic și arată, de asemenea, ca un sat de munte. Printre principalele atracții turistice ale satului trebuie să menționăm, în primul rînd, multitudinea peșterilor situate în patru nivele, în pantă abruptă, deasupra satului. La cele mai multe dintre ele este dificil de ajuns, multe nu au fost studiate deloc. În total, acestea fiind aproximativ două sute.
Totuși atracțiile turistice principale ale satului sînt vederile spre Nistru, care se deschid de pe pantele abrupte deasupra satului. Nistrul formează aici un meandru brusc, care amintește de departe o insulă în mare. Deasupra satului se înalță o stîncă abruptă, care conform vechii tradiții moldovenești este numită Stînca Țiglău. Noi cunoaștem cel puțin șapte dealuri și stînci cu aceeași denumire, în diferite părți ale Moldovei.
O să vă spunem, din start, că anume peisajele rîului și împrejurimilor Socolei s-au dovedit a fi pentru noi cel mai interesant și mai incitant episod al călătoriei. Dar și ultima porțiune a călătoriei noastre pînă în satul Poiana s-a dovedit a fi captivantă, deoarece am mers prin cîmpuri pe un drum îngust, șerpuitor, pe vîrfurile dealurilor înalte situate sus de Nistru, căci nu am găsit drumul de-a lungul malului rîului.
Poiana − sat în raionul Șoldănești, Republica Moldova. Aceasta făcînd parte dintre satele, care nu formează o comună. Satul este situat pe malul drept al rîului Nistru, la aproximativ 9 km nord-est de orașul Șoldănești, la o altitudine de 231 de metri deasupra nivelului mării. Cele mai apropiate localități sînt satele Socola și Alcedar.
Potrivit datelor recensămîntului din anul 2004, în satul Poiana locuiesc 996 de persoane (506 bărbați, 490 femei), dintre care 99% sînt moldoveni. În apropierea satului se află rămășițe ale unei așezări preistorice și o seliște, ce datează din secolele IX-XI.
Acest sat este și el foarte pitoresc, menținînd asemănarea cu un "sat de munte". Priveliștile spre Nistru ni se deschid fie din vîrful dealurilor, fie de la marginea satului, unde am descoperit ceva asemănător cu fortificațiile, tăiate în stînci. Însuși satul este situat la o oarecare distanță de malul Nistrului, la 300-400 de metri de el. Aici rîul curge, practic, în linie dreaptă și doar la orizont formează următorul meandru.
Calea întoarsă spre Socola am făcut-o pe un drum mai scurt, dar tot prin cîmpuri și pe pante foarte abrupte, așa încît era chiar înfricoșător să coborîm pe ele în jos cu mașina. Ne-am depășit însă frica și am coborît în satul Socola, pentru a face aici cîteva fotografii ale satului. Apoi am mers pe drumul din partea de jos spre Vadul-Rașcov, de pe care am ieșit pe șoseaua principală. La Vadul-Rașcov am fotografiat turnul turcesc vechi, în care, potrivit legendei pașaua turcească o ținea captivă pe soția lui frumoasă. La poalele turnului se află un mic cimitir, foarte vechi, unde am descoperit trei troițe foarte frumoase: una din lemn și două din piatră. Cu astfel de crucifixe se slăvește nordul și centrul Moldovei. Dar despre aceasta vă vom povesti mai multe într-una din următoarele noastre publicații.
Noi însă vă îndemnăm să purcedeți în această călătorie palpitantă. Credeți-ne, merită tot efortul dvs.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
- La Mulți Ani!
- Un anunț important de la Aeroportul Internațional Chișinău
- Anunț important pentru moldovenii din Rusia
- Reținuți pentru migrație ilegală: Cît au cerut ucrainenilor să treacă Nistrul cu barca
- Recomandări pentru călători în perioada sărbătorilor de iarnă
- Schengen doar pe hîrtie: Bulgaria introduce control temporar la granița cu România
- Fragment dintr-o carte despre școala lui Șetinin
- Musk este absolut sigur că singularitatea tehnologică va fi atinsă până în anul 2030
- În pădurile din Brazilia a fost fotografiat pentru prima dată un trib izolat, Massako
- Jucării-monștri – de ce le cumpărăm?
- Vă invităm la a IX-a Conferință Internațională despre domeniile familiale!
- Pirul — este o buruiană de temut, pe care Domnul ne-o oferă literalmente sub picioarele noastre pent…
© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(1)