Stejăreni este un sat din cadrul comunei Lozova, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Strășeni și la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 647 de oameni. Satul Stejăreni a fost menționat documentar în anul 1429.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
111
- Rubrica vizitatorilor-autori 111
- Emisiuni 111
- Copiilor 111
- Cultura 111
- Bucătăria 111
- Localitaţile Moldovei și diasporei 111
- Umor 111
- Caleidoscop 111
- Muzica 111
- Crezul 111
- Noi, moldovenii 111
- Diaspora moldovenească 111
- Istoria 111
- Natura şi turismul 111
- Moldografia 111
- Localităţile Republicii Moldova 111
- Personalități 111
- Realitatea moldovenească 111
- Sănătate 111
- Sport 111

Jo, 03 ianuarie, 2019, 03:00
63546 Vizualizări
O călătorie la sudul Moldovei - Leova (Foto)
Pe parcursul călătoriilor noastre prin Republica Moldova, descriind atracţiile naturale şi istorice, v-am povestit foarte puține pînă acum despre sudul ţării, adică a acelei părţi a ei, care este situată mai spre sud de linia imaginară Leova-Cimișlia-Căușeni și care se extinde în jos pînă la punctele cele mai sudice ale țării ‒ Giurgiulești-Vulcănești-Palanca. Întreg acest teritoriu ocupă pe harta ţării aproximativ 24 % din suprafața totală a Republicii Moldova. Raioanele de sud ale Republicii Moldova sînt situate pe Cîmpia Moldovei de Sud, relieful, fiind aici de stepă.
Prin urmare, prima noastră călătorie începe cu cel mai nordic dintre raioanele de sud ‒ Leova. Este un raion relativ mic, cu o populație de 54 de mii de persoane, raionul are două orașe: Leova, care e şi centru raional şi în care locuiesc 11 mii de persoane și Iargara ‒ un important nod feroviar, cu o populație de aproximativ 5 mii de oameni. Raionul Leova se învecinează cu raioanele Hîncești, Cimișlia, Cantemir şi Comrat, face parte din zona de frontieră, mărginindu-se la vest cu rîul Prut.
Leova este un orăşel mic, confortabil și destul de bine îngrijit. Este baştina fraţilor Petru Teodorovici și Ion Aldea-Teodorovici. Aici s-au născut mai mulți oameni renumiţi: medici, muzicieni, pedagogi, scriitori.
Raionul Leova este foarte pitoresc, începînd de la întinderile din preajma Prutului, lacurile şi pădurile inundabile şi pînă la ramificaţiile stîncoase ale Podişului Tigheci, împădurit practic în întregime. Ne-au impresionat mult ogoarele, situate pe cîmpiile deluroase, care amintesc parcă valurile încremenite ale mării. Iar în preajma satului Cneazevca ne-a cucerit frumusețea unui lac mare, alungit. Lacul s-a bucurat întotdeauna de o faimă bună printre pescarii, care soseau aici din toate colţişoarele țării. Acesta este unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din Republica Moldova.
Ne-am continuat drumul prin satul Tigheci, situat la poalele Podişului Tigheci. Aceasta este cel mai înalt podiş din sudul Moldovei, înălțimea lui atingînd 301 m deasupra nivelului mării. Anume pe acest podiş se află masivul de bază al pădurilor din sudul ţării. Satul Tigheci сu populația de 2200 de persoane este destul de mare și pitoresc, se întinde pe cîteva dealuri și este înconjurat din trei părţi de pădure. Am vizitat un muzeu nu foarte mare, dar destul de curios, fondat de către profesorul de istorie al școlii rurale, iar apoi am urcat chiar pe vîrful Podişului Tigheci pentru a admira pădurile de stejar. Anume în aceste păduri creşte stejarul pufos (Quercus pubescens), de obicei, pe la poalele pădurii, dar şi în crînguri separate. Aceşti copaci ating pînă la 10 metri înălţime sau pot creşte sub formă de arbuști, în Moldova, aceştia din urmă sînt numiţi „gîrneţi” și se întîlnesc doar la sudul ţării. Cea mai mare parte a Podişului Tigheci se află în raionul Cantemir, pe care l-am traversat, oprindu-ne doar în satul Hănăseni, pentru a admira biserica foarte frumoasă şi elegantă, situată în mijlocul podgoriilor.
Călătorie la sudul ţării: de la Leova pînă la Vulcăneşti - album foto
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?

Topul celor mai periculoase țări din lume pentru turiștii americani
Primele produse cu canabis din Moldova ©
Nicu Popescu invită diaspora la discuții
Mii de oameni s-au înregistrat la această tombolă ©
Cetățenii din opt țări nu vor primi vize de tranzit temporar pe teritoriul Moldovei
Organizator al migrației ilegale, trimis după gratii



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(3)