Etulia loc.c.f. este o localitate un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 88 km de municipiul Comrat și la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 337 de oameni. Etulia loc.c.f. a fost menționat documentar în anul 1875.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
- Rubrica vizitatorilor-autori
- Emisiuni
- Copiilor
- Cultura
- Bucătăria
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
- Anenii Noi
- Bălţi
- Basarabeasca
- Bender
- Briceni
- Cahul
- Călăraşi
- Cantemir
- Căuşeni
- Chişinău
- Cimişlia
- Criuleni
- Donduşeni
- Drochia
- Dubăsari
- Edineţ
- Făleşti
- Floreşti
- Glodeni
- Hînceşti
- Ialoveni
- Leova
- Moldova
- Nisporeni
- Ocniţa
- Orhei
- Rezina
- Rîşcani
- Sîngerei
- Şoldăneşti
- Soroca
- Ştefan Vodă
- Străşeni
- Taraclia
- Teleneşti
- Ungheni
- UTA din stinga Nistrului
- UTA Găgăuzia
- Umor
- Caleidoscop
- Muzica
- Crezul
- Noi, moldovenii
- Diaspora moldovenească
- Istoria
- Natura şi turismul
- Moldografia
- Localităţile Republicii Moldova
- Personalități
- Realitatea moldovenească
- Sănătate
- Sport
|
Jacob Kedmi: "Moldovenii trebuie să decidă ei înșiși cine sînt si ce vor" (Video)
"Principala problemă a Moldovei și a locuitorilor ei este cea a identităţii lor", consideră expertul militar-politic, fostul șef al Serviciilor Secrete Israeliene "Nativ" Iacob Kedmi.
Kedmi, care se află în Republica Moldova la invitația Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, ţine prelegeri şi susţine briefinguri, tema generală a cărora e: "Războaiele geopolitice. Țările la intersecția dintre culturi ‒ "monede de schimb" a marii politici".
.
În atenţia cititorilor propunem o compilație a declarațiilor cunoscutului expert israelian cu privire la situația din Republica Moldova și din regiune.
Principala problemă a Republicii Moldova "Cine sînteţi?"
Este mai uşor de creat un stat, decît de apărat și de consolidat. Locuitorii Moldovei trebuie să decidă ei înşişi cine sînt și ce doresc, şi dacă îşi doresc statul, reunește toți locuitorii, cetățeni ai acestui spațiu geografic, și în ce bază. Sau dacă sînt parte a altei țari și a altui popor, şi cum vor reacţiona acei, care nu consideră astfel. Pînă ce această problemă nu va fi rezolvată, aici, la voi, în Republica Moldova, nu veţi putea soluţiona toate celelalte probleme.
Prima problemă a Republicii Moldova este să definească ce e Moldova, cine sînt moldovenii. Moldova este un stat independent, care reuneşte în această zonă geografică toți locuitorii acestui stat? Iar moldovenii ‒ o națiune separată sau o parte a poporului român? Pentru acei care susţin că moldovenii sînt români, este natural că Republica Moldova trebuie să facă parte din România. Fie că aceştia vorbesc deschis despre asta sau doar gîndesc astfel și se ascund în spatele unor cuvinte, nu are nici o importanţă. România nu este un stat multinațional, acolo locuiesc numai români și puţini maghiari. Iar Republica Moldova a fost întotdeauna un stat multietnic, rămînînd şi astăzi la fel.
Integrarea europeană: "Nici sie, nici oamenilor"
Înainte de a merge în Europa, este necesar să ne determinăm identitatea, adică cine sîntem. A doua întrebare este aceeași ca și în cazul Ucrainei: de ce ar avea nevoie Europa de Moldova, un stat agrar, fără o industrie dezvoltată. Europa nu are nevoie de zone agrare, în acest domeniu ei au supraproducție? dar nici de industrie nu are nevoie Europa.
О țară sau alta încearcă să fie atrase, reieşindu-se din două considerente. În primul rînd, în scopul de a obține unele beneficii, iar în al doilea rînd, ceea ce se întîmplă mai des în ultimul timp, pentru ca să nu profite alții. Nici sie, nici oamenilor. Noi nu avem nevoie de aceasta, dar nici nu suportăm să intre vecinii în posesia ei.
Eu consider Republica Moldova un stat independent, şi nu o parte a României. Iar statul de ce ar vrea acest lucru, dacă se doreşte luarea lui, fără ca să existe motive obiective, există însă motive subiectiv-politice, atunci ce va avea de cîştigat din aceasta statul?
Trebuie să analizăm care dintre state a avut beneficii de la aderarea la Uniunea Europeană. Grecia? Dacă vorbim însă despre România, nu cred că ea a cîştigat foarte multe de pe urma faptului că este membră a UE.
O altă întrebare care se referă şi la Moldova: ce este, de fapt, Uniunea Europeană? Astăzi, europenii înșiși vor răspunde cu un greu la această întrebare. Perspectiva Europei unite văzute din Germania sau de la Paris și asupra faptului ce relații ar trebui să aibă cu vecinii Europei este de acum un an, astăzi fiind diametral opusă. Acea politică pe care o duceau un an în urmă, ei încearcă acum să o redirecţioneze într-o direcție diametral opusă.
Războiul în regiune: "Vor ajunge oare insurgenţii pînă la Nistru?"
Îmi amintesc vechea anecdotă sovietică. Radio armean este întrebat dacă va fi război. Răspuns: "Război nu va fi, dar va fi o astfel de luptă pentru pace, în urma căreia nu va rămîne piatră pe piatră".
Război, poate fi, desigur, în regiunea noastră. Conflicte militare, de pe urma cărora va avea de suferit Moldova, pot avea loc din cauza vecinilor, din cauza disensiunilor, din cauza implicării nechibzuite a unei sau altei părți, care încerca să influențeze ceea ce se întîmplă în Republica Moldova sau în cazul în care autorităţile vor pierde total controlul asupra statului, așa cum s-a întîmplat în unele țări. Într-un stat multinațional pot avea loc ciocniri armate, iar în cazul în care autorităţile nu ar fi rezonabile, acestea ar putea escalada într-un război civil, mai mult sau mai puțin intens, mai ales în cazul în care va fi sprijinit din exterior.
Dacă acum doi ani cineva ar fi spus că în Ucraina va fi un război civil, acest lucru ar fi sunat fantastic. Dar faptul fapt rămîne. Trăim, probabil, în perioada în care orice fantezie poate deveni realitate şi unde e posibilă orice desfăşurare a evenimentelor. Vor ajunge oare insurgenţii pînă la Nistru? Orice se poate întîmpla. Întrebarea e dacă aceştia vor ajunge, trecînd prin Kiev sau invers, dinspre Nistru pînă la Kiev? De asemenea, se poate întîmpla. Doar aceasta este Ucraina.
Conflictul transnistrean: "Depinde foarte mult de Ucraina"
Întreaga lume, şi Europa, și Statele Unite sînt pînă cînd preocupate de conflictul din Ucraina. Rusia inclusiv. Atîta timp cît acest conflict nu se va canaliza pe o direcție anume, iar situaţia nu se va stabiliza mai mult sau mai puțin, Moldova se va află în afara atenţiei tuturor acestor forțe care au încercat să joace în baza acestui conflict, mai ales în ultima vreme. Pînă atunci, Moldova va rămîne în continuare Moldova și Transnistria nimeni nu se va implica în această problemă. Nimeni nu are putere și dorință. Iar pe interior asemenea forțe nu există încă. Odată cu încheierea conflictul ucrainean se va încerca rezolvarea acestei probleme.
Una dintre opțiuni este aceea pe care Rusia o propusese în raport cu Ucraina un stat federal unitar. Dacă conflictul ucrainean va fi soluţionat în acest mod, atunci, cel mai probabil, că la fel se va încerca şi rezolvarea conflictului intern din Moldova. Atunci Moldova va fi un stat independent, și nu o parte a României, iar moldovenii vor fi un popor separat, şi nu o parte a poporului român. Dacă acest lucru nu se va întîmpla, atunci o altă opțiune ar fi ca Transnistria să rămână în afara Republicii Moldova, iar ce va fi atunci Republica Moldova, numai Dumnezeu știe. În afara Moldovei, adică acolo unde se află Transnistria astăzi. Care va fi forma de stat, cum vor evolua lucrurile, depinde foarte multe de Ucraina, deoarece Transnistria fără Rusia nu poate rezista, iar capacitatea Rusiei de a influența și de oferi ajutor Transnistriei depinde de ceea ce se va întîmpla în Ucraina.
Despre lupta împotriva corupției: "Pentru americani și europeni acesta nu este cel mai important lucru"
Există două tipuri de state: state unde legile sînt respectate, iar de acestea sînt foarte puține și state în care legile sînt ignorate, „ocolite", astfel de state se numesc ‒ corupte.
Ce este mai important pentru europeni: să existe puterea sau să fie necoruptă? Dacă pentru europeni puterea este mai importantă, ei o vor susține și vor închide ochii la corupție.
Cazul cu preşedintele traficanţilor de droguri din Panama, generalul Noriega, ne vorbeşte despre faptul că orice guvernare coruptă şi criminală, în cazul în care este mai importantă pentru americani și europeni va fi susţinută de aceştia, în pofida corupției. Lichidarea corupției nu a fost niciodată ideea lor principală. Este de dorit ca puterea să nu fie coruptă, important e să existe. De aceea susțin autoritățile actuale de la Kiev, chiar dacă conform politicii lor interne, în conformitate cu standardele lor, gradul de corupție a acestora şi de antidemocraţie a întrecut complet toate normele, situîndu-se înaintea întregii Planete, poate doar, pînă cînd, cu excepția Coreei de Nord.
Despre cernoziomurile Moldovei: "Pămîntul vostru nu va fi al vostru"
Pămîntul vostru este cel mai bun din lume. Dacă acesta poate fi obţinut la un preț de chilipir ‒ de ce nu? Tot ceea ce constituie un instrument pentru producerea banilor: petrolul, pămîntul, mineralele utile, resursele marine, pe toate acestea doresc să pună mîna. În cazul în care de pe urma pămînturilor voastre se pot cîştiga bani buni, de ce să nu fie luate la prețuri de chilipir? Vă confruntaţi într-adevăr cu problema că pămîntul vostru nu va fi al vostru.
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:
- Aeroportul Internațional Chișinău: Сreștere semnificativă a traficului aerian
- La Mulți Ani!
- Un anunț important de la Aeroportul Internațional Chișinău
- Anunț important pentru moldovenii din Rusia
- Reținuți pentru migrație ilegală: Cît au cerut ucrainenilor să treacă Nistrul cu barca
- Recomandări pentru călători în perioada sărbătorilor de iarnă
© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)